Havacılık, uzay ve teknoloji alanlarında, geleceğin teknolojisi ile genç nesli tanıştırmayı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını arttırmayı hedefliyor.
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021 kapsamında düzenlenen Roket Yarışması, 1 Eylül’de Aksaray Tuz Gölü’nde başladı.
ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE koordinatörlüğünde bu yıl dördüncüsü düzenlenen roket yarışmasında gençler, tasarımdan üretime, entegrasyondan atışa hazırlık sürecine kadar her adımdan sorumlu.
Lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin takım olarak katılımına açık olan yarışma 4 farklı kategoride yapılıyor.
Bunlar Lise kategorisi (5 bin fit), orta irtifa kategorisi (10 bin fit), yüksek irtifa kategorisi (20 bin fit) ve zorlu görev kategorisinden (10 bin fit) olarak ayrılıyor.
Gençler yarışmada, tasarlayıp ürettikleri roketlerin hedeflenen irtifaya erişmesinin ardından roket içerisinde taşınan asgari 4 kilogramlık faydalı yükün roketten çeşitli yöntemlerle ayrılması ve hem roket bileşenleri hem de faydalı yükün paraşütle yere sağlam indirilerek kurtarılması için mücadele ediyor.
Yarışma kapsamında takımlardan, Ön Tasarım Raporu (ÖTR), Kritik Tasarım Raporu (KTR), Atış Hazırlık Raporu (AHR) olmak üzere 3 farklı rapor hazırlamaları da isteniyor.
Ön Tasarım Raporu değerlendirme sonuçlarına göre gerçekleştirilecek olan ön eleme sonrası maddi destek almaya hak kazanan takımlar, Kritik Tasarım Raporu sonuçlarına göre belirlenecek.
Bu aşamaları geçen takımlar, tasarımlarını yayınlanacak olan motor kataloglarından seçecekleri bir roket motoruna göre yapabilecek.
Roket yarışması 12 Eylül’de sona erecek.
Dereceye giren takımlar 21 – 26 Eylül tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan TEKNOFEST’te açıklanacak.