Türk savunma sanayi son yıllarda büyük atılım yaptı.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Defense News dergisi tarafından yayınlanan listede ilk 100 şirket arasında 7 Türk şirketi var.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ STM de bunlardan biri.
STM’nin başlattığı “STM ile 1’e 1 Cevaplar” köşesinde İnsan Kaynakları Müdürü Sanem Özsoy vardı.
Özsoy, dron ve denizaltı alanında çalışacak gençlerin uzmanlaşabileceği çok alan olduğunu söyledi.
Deniz Bayramoğlu’nun sorusunu cevaplandıran Özsoy’un verdiği bilgiye göre, elektronik ve makine mühendisleri hem dron hem de denizaltı projelerinde çalışabiliyor.
Denizaltı projelerinde ayrıca gemi inşa mühendisleri, dron projelerinde ise uçak ve bilgisayar mühendisleri de görev yapıyor.
“Denizaltı projelerinde elektronik, makine, savaş sistemlerine yönelik tüm tasarım süreçlerinde uzmanlaşmak mümkün” diyen Özsoy, ayrıca denizaltılarda kullanılacak malzeme ya da sistemlerin tedariki, alt yüklenici yönetimi konularda da uzmanlaşılabileceğini kaydetti.
Dron projeleri içinse gömülü yazılım, sürü zekâsı, sistem mühendisliği, uçuş kontrol mekanizmaları, yapay zekâ, elektronik, mekanik gibi alanlar, Türk gençlerine önemli fırsatlar sunuyor.
Uzmanlar, gelecekte yapay zekâ ve ileri teknolojinin alt ve orta düzeyde çok sayıda iş kolunu ortadan kaldıracağına, buna karşın yeni nesil teknoloji alanında yeni iş alanları açacağına dikkat çekiyor.