10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü…
Aynı zamanda, Gazeteciler Cemiyeti’nin Kuruluşunun 78’inci Yıl Dönümü.
Gün dolayısıyla, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve Cemiyet üyeleri, Anıtkabir’i ziyaret etti.
Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, Atatürk’ün Mozolesine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulunuldu.
Daha sonra Misakımillî Kulesi’ne geçen Bilgin, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
Bilgin, deftere şunları yazdı:
“Ulu Önderimiz, Bizler Gazeteciler Cemiyeti olarak toplum yararına canla başla çalışan meslektaşlarımızı temsilen bugün huzurunda bulunuyoruz. Gazeteciler, meslek hayatlarını, ülkemizin bağımsızlığı ve halkımızın refahına adayarak gazeteciliği onurla sürdürürler. Cemiyetimiz de bu onuru temsil etmek üzere 10 Ocak 1946 yılında sizin, ‘Türk basını, Cumhuriyet’in etrafında çelikten bir kale meydana getirecektir; bir fikir kalesi.’ veciz sözünüzü kendisine ilke edinerek kurulmuştur. Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında ve Cemiyetimizin 78’inci kuruluş yıl dönümünde yaşadığımız zorluklar ve karşılaştığımız engeller ne olursa olsun, yurtta ve dünyada barış hedefinize sonsuz bağlılıkla, ülkemizin her yöreden her ferdi için mesleğimizi onurla sürdüreceğimizi bir kez daha sizin manevi huzurunuzda ifade etmek isteriz. Saygı ve özlemle…”
Gazeteciler Cemiyeti üyeleri Anıtkabir önünde hatıra fotoğrafı da çektirdi.
Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, savunmasanayi.org’a açıklamalarda bulundu.
Bilgin, gazetecilerin yaşam koşullarının geçmişe göre daha kötüye gittiğini, 400 gazeteci baz alınarak yaptıkları araştırmada, Türk basınında çalışanların %79.6’sının asgari ücret veya altında maaş aldığının ortaya çıktığını ifade etti.
“Bu, Türkiye’nin basın özgürlüğünü savunan gazetecilik açısından gerçekten yüz karası bir konu” diyen Bilgin, yaklaşık %80’i asgari ücret veya altında maaş alan gazetecilerin, yarınlarını düşünmek zorunda kalmaları ve yarınlarının garanti altında olmaması nedeniyle gerçeğe ne kadar yaklaşabileceklerinin de şüpheli olduğunun altını çizdi.
Nazmi Bilgin, şöyle devam etti:
“Son çeyrek yüzyılda gazetecilik maalesef gerçek anlamda yapılması gereken görevlerin çok dışına çıktı; üzülerek söylüyorum bunu. Meslek hayatımın 53’üncü yılında gazetecilik adeta ya bir iktidarın övgüsü veyahut da iktidarın yergisi halinde ikiye bölünmüş yani bir tarafta alkışlayanlar, bir tarafta eleştirenler. Aynı zamanda gazeteler maalesef devlet desteğiyle belirli kişilerin eline geçmiş ve gerçeği yansıtmanın çok ötesinde yayınlar yapıyoruz. Özetle şu anda gazetecilik kirlenmiş durumda.”
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, gazetecinin gördüklerini yazması gerektiği gerçeğine yeniden dönmesi ve gazetecilik yapan herkesin meslek etiğine özen göstermesi gerektiğini vurguladı.
“Bu kirlenmeyi, bu kirliliği, meslekteki kirliliği temizlemeden gerçek anlamda basın özgürlüğünden de bahsetmemiz mümkün değil.” diyen Bilgin sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Özetle, Gazeteciler Cemiyetinin Kuruluşunun 78’inci Yılında ve Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılında ne yazık ki gerçek anlamda güzel şeyler söyleyemiyorum. Umudum, yarınların daha demokrat, daha insan haklarına dayalı, daha basın özgürlüğünün benimsendiği bir Türkiye’de yaşamak. Ulu Önder Atatürk’ün bir sözüyle bitirmek istiyorum konuşmamı; 1924 yılında demiş ki ‘Türk basını Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır; bir fikir kalesi.’ Biz, Atatürk’ün bu düsturunu savunduğumuz süre içerisinde basın özgürlüğünün çok daha ileri noktalara gideceğine inanıyorum ve tablonun kötülüğüne rağmen, umudumu hiç kaybetmiyorum. Bu mesleği yapan kişilerin de umudunu hiç kaybetmemesi gerektiğine inanıyorum. Önümüzdeki 10 Ocaklar umarın bugünden daha güzel günler getirir.”
Bu arada Gazeteciler Cemiyetinin 2023 Yılı Meslek Onur Ödülü sahibini buldu.
Ödül, meslekte 62 yılı geride bırakan Can Pulak’a, Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen törende verildi.