Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, özellikle füzelerde ana güç, havacılık sanayisinde de acil durum yedek güç kaynağı olarak kullanılan ısıl pillerde yeni ihracatların yolda olduğunu söyledi.
Mustafa Varank, Türkiye’de üretilen piller ile 91 milyon doların Türkiye’de kaldığını açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı “Isıl pillere ilişkin yurt dışına bağımlılığımız tamamen ortadan kalktı. Almanya’dan sonra bir AB ülkesinden daha ön sipariş aldık. Önemli bir sözleşmeyi imzalama aşamasındayız” dedi.
“ISIL PİLLER STRATEJİK BİR TEKNOLOJİ”
Savunma sanayisinde çok göz önünde olmayan ancak stratejik önem taşıyan bir teknoloji de ısıl piller.
Birçok savunma sanayi ürününde temel güç kaynağı olarak kullanılabilen ısıl piller, dünyada bir kaç ülke tarafından üretiliyor.
Türkiye’nin tek ısıl pil geliştirici ve üreticisi olan TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) bu kritik ürünlerin Ar-Ge’sinden tasarımına, her türlü testinden üretimine kadar tüm süreçleri bir bütün olarak üstleniyor.
MİLLİ FÜZELERE GÜÇ KATIYOR
Mustafa Varank, TÜBİTAK SAGE’nin 2002 yılında ısıl pil teknolojisini geliştirme çalışmalarına başladığını ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı “Şu ana kadar farklı teknik özelliklere sahip yaklaşık 250 ısıl pil tasarımı yapıldı. Bunların 38’i üretilerek uluslararası askeri standartlara uygun olarak kalifiye edildi.” dedi.
Isıl piller, SAGE tarafından geliştirilen milli sistemler olan Hassas Güdüm Kitleri (HGK Ailesi), Kanatlı Güdüm Kitleri, Seyir Füzeleri (SOM Ailesi) ve Hava-Hava Füzeleri (Gökdoğan ve Bozdoğan) ile diğer Türk savunma sanayi kuruluşları tarafından geliştirilen milli sistemlerde görev alıyor.