Fransa, Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliği artıracağı ifade edilen hamlesini yaptı ve Yunanistan basınına göre denizlerdeki en büyük kozunu; Charles De Gaulle uçak gemisini bölgeye doğru yola çıkardı.
FS Charles De Gaulle, Fransa’nın halihazırda sahip olduğu tek uçak gemisi.
Emektar Clemenceau sınıfı uçak gemilerinin yerini almak üzere 1989’da kızağa kondu.
Nükleer itimli bir platform olan R91 borda numaralı FS Charles De Gaulle, mali kısıntılar nedeniyle 2001 yılında hizmete girebildi.
Geminin reaktörleri, Fransız Donanmasının son nesil nükleer denizaltılarında kullandığıyla aynı özelliklere sahip ancak bu reaktörlerin yeterli gücü sağlayamadığı ortaya çıktı.
FS Charles de Gaulle’ün nükleer yakıtının kullanım süresi yedi yıl.
Uçak gemisinin 21 su geçirmez bölmesi var.
İki adet 75 metre uzunluğunda C-13 mancınığına sahip gemi, aynı anda kalkış ve iniş yapılmasına müsait bir yapıda değil.
36 ton kapasiteli iki asansör, 23 uçak ve iki helikopteri barındırabilen hangar ile pist arasındaki bağlantıyı sağlıyor.
4000 metreküp uçak yakıtı taşıyabilen FS Charles de Gaulle, bir hafta boyunca ikmal bütünlemesine gerek duymaksızın her gün 100 sorti yapılabilmesini sağlıyor.
Uçaklar, altı deniz durumunda bile iniş kalkışlarını gerçekleştirebiliyor.
45 günlük yiyecek stokuna sahip gemide 50 yataklı ve iki ameliyathaneli bir de hastane var.
İkincil görevi, amfibi taarruzlara destek vermek olan gemi, bir deniz piyade bölüğünü tüm teçhizatı ile birlikte taşıyabilecek kapasitede.
FS Charles de Gaulle’ün kullanım ömrü, 40 yıl olarak belirlendi.
Nükleer itim sisteminin maliyetini karşılamakta zorluk çeken ve teknik sorunlarını bir türlü aşamayan Fransa, gelecekteki uçak gemisi için İngiltere ile birlikte konvansiyonel bir gemiye yöneleceğini açıklamıştı.
2001 Afganistan Savaşı’na dâhil olan FS Charles de Gaulle’deki uçaklar, keşif ve bombardıman görevlerine yönelik 140 sorti gerçekleştirdi.
2011 Libya Harekâtı’nda ise bu gemi üzerinden 1350 sorti yapıldı.
FS Charles de Gaulle’den kalkan uçaklar, 2014’ün sonunda Irak ve Suriye üzerinde bombardıman görevleri icra etti.
Başta Türkiye olmak üzere ilgili ülkeler şu anda Doğu Akdeniz’de bir kriz yönetimi gerçekleştirmeye çalışıyor.
Bu kriz yönetiminde her ülkenin amacı, sorunun kendi çıkarları doğrultusunda çözüme kavuşması.
Direkt bir sıcak çatışma, bugünün dünyasında çok tercih edilen bir yöntem değil.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bedel ödemeye hazır olduğunu son derece açık ve net bir şekilde ifade etti.
Yunanistan, olası bir sıcak çatışmaya tek başına girebilecek gücü olmadığını bildiği için başta Fransa olmak üzere AB ülkelerini yanına çekmeye çalışıyor.
Son derece kötü bir ekonomisi olmasına rağmen basına yeni silah sistemleri alacağı haberlerini servis ediyor.
Fransa ise bölgeye uçak gemisi göndererek “sopasını ortaya koydu.”
Ancak, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in dediği gibi; “Masada en güçlü olan, sopasını arkasında saklayandır.”
KAYNAKLAR: Fransız Uçak Gemisi CHARLES DE GAULLE ile ilgili bilgiler, MILITARY BIG DATA‘dan alınmıştır. Gemiye ait görseller, Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı (Ministère des Armées) kaynaklıdır. Diğer görseller savunmasanayi.org‘a aittir.