FNSS Genel Müdürü ve CEO’su Nail Kurt, savunma medyasının bazı temsilcileriyle canlı yayında buluştu.
Nail Kurt, ilk olarak FNSS’nin COVID-19 virüs salgını sürecinde ve sonrasında neler yaşadığını ve neler planlandığını aktardı.
Nail Kurt, sonrasında merak edilen konularda soruları cevapladı.
Firmasının COVID-19 virüs salgını sürecinde teslimat konusunda bir sıkıntı veya aksama yaşamadığının altını çizen Kurt,
“Yaşanan bazı aksamalar yurt dışı kaynaklı. Bu aksamalar da çözüldü veya çözüm aşamasında. FNSS’den kaynaklanan hiçbir aksama olmadı. Bize parça tedarik eden alt firmalarda da Türk firmaları âdeta fedakarlık yaptı. Türk firmaları teslimatlarda hiçbir aksama yaşamadı.“
“FNSS OLARAK YIL SONU DEĞERLENDİRMESİNDE GELİRLERİMİZDE BİR AZALMA OLACAĞINI HESAPLADIK”
Uygulanan ambargolar nedeni ile zaten baskı altında olan Türk savunma sanayisinin COVID-19 etkeni ile daha da zorlandığını kaydeden Nail Kurt, bunun rakamlara da yansıdığını söyledi.
Kurt, FNSS’in de görüşmelerdeki ertelemeler, beklenen ve imzalanan projelerin gecikmesi dolayısıyla yıl sonunda firma cirosunda %15’lik bir düşme olabileceğini söyledi.
FNSS’NİN 2020 VE SONRASI İÇİN PLANLARI
FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, firmanın yeni müşteriler peşinde olduğunu belirtti.
Özellikle Uzak Doğudan müşteriler bulunduğunu belirten Nail Kurt, talepler arasında modernizasyon, bakım ve üretim faaliyetleri olduğunu kaydetti.
Nail Kurt, firmanın Türkiye’deki projelerinde gelinen son durum hakkında da bilgi verdi.
“TALEP GELİRSE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE GÖLGE SÜVARİ’LER ÜRETEBİLİRİZ”
Nail Kurt, Gölge Süvari ve insansız kara araçları çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Kurt, Gölge Süvari Projesinin basit ama amacına uygun, büyük gövdeli araçların basit bir işlemle insansız hale getirilebileceğini göstermeyi hedeflediğini söyledi.
Son dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin insansız kara araçları (İKA) ve insansız hava araçları (İHA) kullanımı alanında farklı konseptler üzerinde çalışmalar yürüttüğünü belirten Kurt, İKA’nın basit bir uzaktan kumandalı araçtan farkının olması gerektiğini vurguladı.
Nail Kurt, bunun için durumsal farkındalığı artıracak, personeli riske atmayacak görüntüleme donanımı, ikaz sistemi gibi bileşenler için entegrasyon çalışmaları yürütüldüğünü ifade etti.
Nail Kurt, ayrıca SSB’nin girişimlerinin de yakından takip edildiğini belirterek, çalışır haldeki 30 M113 ZPT’yi SSB’nin onay vermesi durumunda hızla ve üretilebilir bir maliyetle Gölge Süvari’ye dönüştürebileceklerini aktardı.
FNSS’DEN GÜNEY KORE’YE “SAMUR” TEKNOLOJİSİ TRANSFERİ
FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü (SYHK) ve SYHK ile ilgili yurt dışı çalışmalar hakkındaki soruyu da cevaplandırdı.
Malezya ve Endonezya’da başarılı iki ortaklığın sürdüğünü belirten Kurt, Endonezya’da daha iyi bir süreç işlediğini aktardı.
FNSS Genel Müdürü, Endonezya’daki sürecin Malezya’dan daha ileri düzeye erişebileceği beklentisini ifade etti.
Nail Kurt, Altay ana muharebe tankı sürecinde Türkiye’ye teknoloji desteği veren Kore Cumhuriyeti merkezli Hyundai Rotem firmasına SYHK projesi için FNSS’nin teknoloji transferi vermesinin gündemde olduğunu açıkladı.
Kore Cumhuriyeti ile halihazırda devam eden bir süreç olduğunun altını çizen Kurt, buradaki iş birliğinin ciddi düzeyde olduğunu vurguladı.
Kore Cumhuriyeti ile yapılacak iş birliği için Almanlarla yarıştıklarını belirten Nail Kurt, Kore’ye teknoloji satacak düzeyde bir iş birliği içerisinde olduklarının özellikle altını çizdi.
FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, SYHK’nın Kore sürecinin 2021 yılının başında tamamlanması beklentisini de dile getirdi.
“KAPLAN MT YENİ MÜŞTERİLERİ İLE BULUŞABİLİR”
Nail Kurt, Kaplan MT tankının güncel durumu hakkında da bilgi verdi ve ürünün ihracat potansiyelini değerlendirdi.
Endonezya’nın 30 ton sınıfı 105 mm kule donanımlı bir ihtiyaç belirlediğini söyleyen Kurt, FNSS’nin de alt yapı çalışmaları ve uluslararası ilişkiler nezdinde süreci bir temele oturttuğunu söyledi.
Genel Müdür Nail Kurt, Kaplan MT’nin üçte bir maliyetle ana muharebe tanklarına yakın bir ateş gücü sunduğunu ve 120 mm silah sistemi ile de donatılabileceğini vurguladı.
Kurt, üçüncü bir Güneydoğu Asya bölgesine pazarlama sürecinin ülkeler arası ilişkiler çerçevesinde devam ettiğini aktardı.
Aracın yüksek ihracat potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Nail Kurt, ilerleyen dönemde 30 mm insansız kuleli 30 ton sınıfı paletli ağır bir zırhlı muharebe aracı ve tekerlekli aracın da gündeme gelebileceğini aktardı.
26 ADET STA, OMTAS İLE BİRLİKTE ENVANTERDE
FNSS Genel Müdürü ve CEO’su Nail Kurt, Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) teslimat sürecine dair de açıklamalarda bulundu.
Nail Kurt, STA projesinde teslimatların başladığını ve halihazırda 26 adet Kaplan STA’nın teslim edildiği söyledi.
26 aracın 24’ünün Kornet anti-tank füzesi taşıdığı bilgisini veren Kurt, son iki platformun ise ROKETSAN üretimi yerli OMTAS füzeleri ile donatıldığını belirtti.
Yıl sonuna doğru Pars 4×4’ün de OMTAS kuleleri ile teslimatına başlanacağını duyuran Kurt, kalifikasyon süreçlerinin ufak prosedürler dışında tamamlandığını ve projenin gayet iyi ilerlediğini açıkladı.
“ZAHA’LAR SERİ ÜRETİME GİRECEK”
Nail Kurt, C4Defence Genel Yayın Yönetmeni Özgür Ekşi’nin ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) hakkındaki sorusu üzerine, testlerin devam ettiğini belirtti.
Sonbahar döneminde kalifikasyon testlerinin başlamasının gündemde olduğu açıklayan Kurt, sürecin 2021 sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
Seri üretim aşaması ise 2021 yılının sonunda başlayacak ve 2022’de devam edecek.
CANLI YAYIN KAYDINI AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ