İkinci Dünya Savaşı ile birlikte Zırhlı Muharebe Araçları, piyadenin savaş alanına ulaşması ve oradaki birliklere destek vermesi açısından büyük önem kazandı.
Bu kapsamda Zırhlı Muharebe Araçlarına takılan silah kulelerinin de çevreden gelecek saldırılara hızlıca yanıt vermesi; kendisini ve içindeki personeli koruması gerekiyor.
Türk savunma sanayisinin öncü firmalarından FNSS, zırhlı muharebe araçları için farklı yeteneklerde kuleler geliştirdi.
TEBER-30
Araç komutanının araç içinde görevini sürdürdüğü durumlarda iki kişilik kule tipinin daha avantajlı olabileceği değerlendiriliyor.
Bu kapsamda FNSS, paletli ve tekerlekli araçlara entegre edilebilen orta kalibreli kule TEBER-30’u geliştirdi.
Komutan ve nişancının kule sepeti içinde konumlandırılmasını sağlayan TEBER-30, gece/gündüz ve her türlü hava şartında görev yapabiliyor.
TEBER-30, dakikada 200 atım hızına sahip 30 mm kalibrede Mk44 çift beslemeli otomatik top ve toplamda 300 adet atışa hazır mühimmat ile teçhiz edildi.
Kuledeki silaha yüklenebilen iki farklı tip mühimmat ile farklı tipteki hedefler de etkisiz hale getirilebiliyor.
TEBER-30’un ikincil silah donanımı ise Mk52 veya 7.62mm makineli tüfek ile 100 adet atışa hazır mühimmattan oluşuyor.
7.62 mm elektrik tahrikli makineli tüfeğin önemli avantajı, ateşlenmemiş mühimmatın elektrik tahrikiyle dışarı atılarak silahın tutukluk yapmasının önlenmesi ve atış sonrası ortaya çıkan zehirli barut gazının yüksek oranda azalması.
Her tarafında dörder adet 76 mm sis havanı bulunan kule, yan eksende 360° sınırsız dönebilme yeteneğine ve -10 ile +45 derece arasında silah yükseliş açısı yeteneğine sahip.
İki eksen stabilize bağımsız görüş sistemi ve kule içerisinde yer alan atış kontrol sistemi sayesinde ileri düzey atış kontrol yeteneğine de sahip TEBER-30’un kulesinde yer alan bağımsız güç kaynağı ve kullanıcı tarafından konfigüre edilebilen akıllı güç dağıtım sistemi sayesinde acil durumlarda araç akülerinden bağımsız olarak kule tahrik sistemi, silah ateşleme sistemi ve görüş sistemleri elektronik olarak bir süre daha kullanılabiliyor.
TEBER-30/35 UZAKTAN KOMUTALI KULE
Tekerlekli ve paletli zırhlı araçlara entegre edilmek üzere geliştirilen TEBER-30/35 Uzaktan Komutalı Kule (UKK), araç içerisinde bulunan nişancı ve komutan kontrol konsolları vasıtasıyla, nişancı ve komutan tarafından uzaktan komuta edilen bir kule sistemi.
UKK’lerde diğer konvansiyonel silah kulelerinden farklı olarak herhangi bir sepet yapısı bulunmadığından araç içi kullanılabilir iç hacim önemli bir oranda artıyor.
Orta kalibre otomatik top ile ileri seviyede hedef tespit ve atış kontrol sistemine sahip TEBER-30/35 UKK, gece/gündüz her türlü hava koşulunda görev yapabiliyor.
Kompakt boyutları ve düşük ağırlığı nedeniyle TEBER-30/35 UKK, farklı tiplerdeki zırhlı araçlar için ideal bir seçenek haline de geliyor.
Yan eksende 360° sınırsız dönebilme ve -10° ile +45° arasında silah yükseliş açısı yeteneğine sahip TEBER-30 UKK, ana silah olarak dakikada 200 atım hızına sahip, 30mm veya 40mm kalibrede Mk44 çift beslemeli otomatik top ile toplamda 250 adet atışa hazır mühimmat ile teçhiz edildi.
TEBER – 35 UKK ise ana silah olarak dakikada 200 atım hızına sahip, 35mm veya 50mm kalibrede çift beslemeli otomatik top ve toplamda 100 adet atışa hazır mühimmat ile teçhiz edildi.
Kulenin ana silahında yüksek infilaklı, zırh delici veya programlanabilir havada infilaklı tip mühimmat gibi değişik tipteki mühimmatlar da kullanılabiliyor.
İkincil silah donanımı ise elektrik tahrikli 7.62mm Mk52 veya 7.62mm gaz tahrikli makineli tüfek ile 1000 adet atışa hazır mühimmattan oluşuyor.
Nişancı ve komutan için kuleden bağımsız hareket edebilen ve iki eksen bağımsız stabilizasyon sistemine sahip elektro-optik görüş sistemleri bulunan kulede, muharebe sırasında etkin şekilde hedef tespiti ve tanımlama özelliği de bulunuyor.
Kule, atış kontrol sistemi sayesinde avcı/vurucu yeteneğine sahip.
Kule, komutan tarafından bulunan hedefleri otomatik olarak nişancıya devrederek kısa sürede ateş altına alınmasını sağlıyor.
TEBER-30/35 UKK’de kulenin her iki tarafında öne doğru bakan dörder adet 76 mm sis havanı da bulunuyor.
SABER-25
Lastik tekerlekli ve paletli zırhlı araçlara entegre edilebilen SABER – 25, kule tahrik sistemi, atış kontrol, bekâ ve ateş gücü alanlarında en son teknolojileri içerisinde barındırıyor.
Tek kişilik, orta kalibre elektrik tahrikli SABER-25, ana silah olarak, M242 25 mm çift beslemeli otomatik top ile teçhiz edildi.
Kulede ana silah için 240 adet 25 mm ateşlemeye hazır mühimmat bulunurken, ana silaha ilave olarak bir adet 7.62 mm makineli tüfek de var.
Makineli tüfek için 600 adet ateşlemeye hazır mühimmat bulunduran kule, küçük boyutu ve düşük ağırlığı sebebiyle farklı tiplerdeki zırhlı araçlar için tercih sebebi.
SEBER-25 Nişancı Görüş ve Atış Kontrol Sistemi, 3. nesil termal kameraya da sahip.
Gündüz görüş, lazer mesafe ölçücü gibi sistemleri de içeren kulenin, otomatik balistik hesaplama yeteneği var.
UKTK UZAKTAN KOMUTALI TANKSAVAR KULESİ
Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi (UKTK), Savunma Sanayii Başkanlığı ve FNSS arasında imzalanan Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi Sözleşmesi kapsamında özgün olarak geliştirildi.
Paletli ve tekerlekli tipte zırhlı araç ve uzaktan komutalı tanksavar kulesinin tedarik edileceği sözleşme kapsamında 260 adet UKTK üretilecek.
Uzaktan Komutalı Silah Sistemlerine sonradan entegre edilen tanksavar füzesi yaklaşımlarından farklı olarak geliştirilen UKTK, gerek füze kullanım etkinliği gerekse beka yeteneği açısından çok daha etkin bir çözüm.
Siluetinin düşüklüğü; entegre zırh çözümü, hedef tespiti, teşhisi, takibi ve füze güdümü ile ilgili sistemlerin konumu; çok kısa sürede kule konfigürasyonundan üçayak lançer konfigürasyonuna dönüşebilen UKTK, füzelerin konumu; boşalan lançerin sahada yeniden yüklenme mekanizması gibi konularda en optimum tasarıma sahip.
Biri doğu ve biri batı bloğu anlayışına göre tasarlanan KORNET-E ve OMTAS füzeleri ile de donatılabilen UKTK bu özelliği ile kullanıcılarına büyük esneklik sağlıyor.
UKTK’nin bir sepet yapısı bulunması ve tamamen araç üzerinde yer alması nedeniyle araç içerisindeki kullanılabilir hacim de artıyor.
Düşük silüeti ve ağırlığı sayesinde birçok farklı tipteki araca da entegre edilebilen UKTK, ana silahı tanksavarın yanı sıra ikincil silah olarak 7,62 mm makineli tüfek taşıyor.
Kuleye entegre nişancı görüş sistemi ve içerisinde bulunan yeni nesil termal kamera, gündüz kamerası ve lazer mesafe ölçme cihazı sayesinde silahlar, her türlü hava şartında en etkin şekilde kullanılabiliyor.
Kulenin tasarımı en başından itibaren sistemin bekası göz önüne alınarak entegre zırh çözümü en hafif ancak en yüksek koruma seviyesini sağlayacak şekilde geliştirildi.