Üçüncü Askeri Radar Çalıştayı, Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ve ASELSAN ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı.
Çalıştay, ekosistemde yer alan paydaşları bir araya getirdi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Çalıştayda yaptığı konuşmada, elektronik harp alanında bütün dünyanın bir yarış içinde olduğunu, Türkiye’nin bu yarışta kesinlikle geri kalmaması gerektiğini belirtti.
Geçen altı yılda çalışmaları detaylandırarak yeni, milli radar ürünleri geliştirdiklerini kaydeden Demir, bununla birlikte mevcut ürünlerin güncellendiğini, Aktif Faz Dizili Anten teknolojileri de dahil olmak üzere yeni alt sistemlerin kullanılmaya başlandığını söyledi.
Prof. Dr. İsmail Demir şöyle devam etti:
“Hedefimiz olan ÇAFRAD radarımızda belirli bir olgunluğa ulaştık, inşallah platformlarımızda kullanmaya başlayacağız ve seri üretim aşamasında arkadaşlarımızın bize hızla ürün vermesini bekliyoruz. Erken İhbar Radar Sistemlerinin yerli ve milli imkânlarla geliştirilmesi kapsamında AESA teknolojilerinde kullanılan Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi ERALP’in Fabrika Kabul Testleri geçen ay başarıyla tamamlandı. Alçak İrtifa Radar Sistemi ALP’in ilkinin kısa bir dönem içerisinde envantere alınmasını bekliyoruz. Yine bu dönemde Havaalanı Trafik Radarının ilkinin de Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edildiğini memnuniyetle ifade etmek isterim.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sürdürülen projelerin sadece yerde konuşlu sistemlerle sınırlı olmadığını, hava platformlarında kullanılmak üzere geliştirilen Aktif Faz Dizili Burun Radarının Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırılması yönündeki çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade etti.
Prof. Dr. Demir şu bilgileri verdi:
“İnşallah Akıncı platformu ile başlayacak bu teslimat, F16 Modernizasyon Projesi ile devam edecek.Kullandığımız bir tabir var. Aslında harekat alanının özeti. Fark edilmeden fark etmek, vurulmadan vurmak. Aslında olayı noktalayan bu!”
Çalıştay çıktıları kapsamında millileşme, sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik ve ihracat hedefinin yakalanması, yenilikçi sistemlerin geliştirilmesi, kullanım sahasında sistem etkileşiminin planlanması, ürün – teknoloji geliştirme ekosistemlerinin senkronizasyonu ile ortak akıl oluşturulması, sorunlara çözüm bulunması ve daha iyi bir seviyeye ulaşılması hedefleniyor.