Ege Üniversitesi Savunma Teknoloji Topluluğu bünyesinde kurulan EGE ROV ekibi, 2021 TEKNOFEST’te en iyi takım ruhu ödülünü aldı.
En iyi takım ruhuna sahip ekip, dünyadaki teknoloji yarışının başarısızlıklara rağmen ve hatalardan güç alarak ilerlemeyi gerektirdiğinin altını çizdi.
“Biz, geçen yıl yaptığımız hatalardan ve başarısızlıklarımızdan dersler alarak yolumuza devam ettik ve daha büyük bir heyecanla Teknofest 2021’e hazırlanmaya başladık”diyen ekip, “Yarışma genelinde hiçbir takım yeterli görev puanı alamadığından, derece ödülleri verilmemesine karşın, mansiyon ödülleri dağıtıldı. Ege ROV Takımı olarak ve bünyesinde faaliyet gösterdiğimiz Ege SAVTEK olarak her zaman beraberlik ve birlikteliğe önem vermemiz, bunu yarışma sürecinde de göstermemiz, takımca fedakarlıklar yapmamızın bir karşılığı olarak jüri ve hakem heyetinin takdirini alarak 3 mansiyon ödülünden biri olan “En İyi Takım Ruhu” ödülünü kazandık” ifadelerini kullandı.
Ekip, son dönemlerde, otonom su altı sistemlerinin geleceğin teknolojilerinde çok önemli bir yer kaplamakta olduğunu hatırlatarak araçları hakkında bilgi verdi:
“Üretmiş olduğumuz araçlarımız, kullanıcının isteğine bağlı olarak otonom ya da elle kontrol prensibiyle çalışabilir olduğu için uzun ve yorucu üretim süreçlerinin ardından yoğun bir yazılım ve test maratonundan geçti. Bu yılki aracımız; hafifletilmiş ve modüler bir alüminyum şase, elektronik aksamın, aracın kamerasının ve araca gücünü veren bataryanın bulunduğu sızdırmaz bir tüp ve aracın hareketini sağlayan motorlardan oluşuyor. Araç, tam otonom kabiliyeti sayesinde dışarıdan herhangi bir sinyal verilmeksizin, eğitildiği şekliyle, kendi başına karar verip hareket edebiliyor. Aracımız, çoklu görev şartlarını sağlayacak şekilde geliştirilmiş olduğundan kolayca değiştirilebilir ve güncellenebilir. Modüler yapısı sayesinde elektronik aksam sızdırmaz tüpün içerisinden çıkarılarak aracın beyni ve kontrolcülerine ulaşılabilir, burada yapılacak değişimlerle aracın görüntü/ses alıcılarını temel alarak ifa edeceği göreve yönelik kodlamalar yapılabilir. Geliştirmiş olduğumuz teknoloji, yapay zekâsı sayesinde hiçbir insanın temasına veya dışarıdan bir bağlantıya gerek kalmadan sadece su altı ortamına bırakılmasıyla görevini yerine getirebilir.”