ELECTRA IC bir Türk firması.
Elektronik mühendisliği alanında faaliyet gösteren firma tüketici, otomotiv, mobil bağlantı ve savunma sanayii sektöründeki firmalar için müşteriye özel ASIC/FPGA, mikroçip ve gömülü sistemler, elektronik devre tasarımı ve doğrulama, gömülü yazılım tasarımı ve geliştirme projeleri üretiyor.
BitFlex-SPB-A7 ise merkezinde AMD firmasının 7 serisi Xilinx FPGA’lerini bulunduran bir Sistem Üstü Modül (System On Module – SoM).
Radar, kablosuz haberleşme, füze sistemleri, elektronik harp gibi sayısal işaret işleme içeren birçok alanda kullanılmak üzere ELECTRA IC mühendisleri tarafından tasarlandı ve milli imkânlarla, maliyet etkin olarak üretildi.
Bu ürün nedir, ne yapar, ne işe yarar?
ELECTRA IC Yönetici Ortağı ve Mühendislik Direktörü İsmail Hakkı Topcu, şu bilgileri verdi:
“Öncelikle ‘System-on-Module (SoM)’ nedir; kısaca bunu açıklayalım: Bir System-on-Module (SoM), tek bir baskılı devre kartı (PCB) üzerinde işlemci, iletişim arayüzleri, bellek blokları, güç yönetimi gibi gerekli tüm birimleri içeren hazır elektronik kart çözümleridir. Bu sayede SoM’lerin üzerine yerleştirilebileceği ve ihtiyaç duyulan alana özel arayüz ve bileşenlerin bulunduğu kompleks elektronik kart tasarımları daha basit ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Geliştirmiş olduğumuz BitFlex-SPB-A7, merkezinde AMD firmasının yüksek performans ve uygun maliyet hedefi ile üretmiş olduğu Artix 7 FPGA’lerini bulunduran ve üzerinde bulunan çeşitli arayüzler ile esnek bir şekilde pek çok uygulamaya uygun olabilecek bir SoM. BitFlex-SPB-A7 radar, kablosuz haberleşme gibi alanlarda kullanılmak üzere özelleştirilmiş elektronik kartların üzerine yerleştirilebilecek tek bir baskılı devre kartı üzerinde bütünüyle hazır bir işlemci kartı olabileceği gibi yazılım geliştirme aşamalarında tek başına kullanılabilecek bir demo kartı olma yetkinliğine de sahiptir.”
İsmail Hakkı Topcu, ürünü geliştirme nedenlerini de şu sözlerle ifade etti:
“İHT: FPGA (Field-Programmable Gate Array) donanım tasarımlarında kullanılan ve farklı fonksiyonlar için tekrar tekrar programlanabilen bir mikroçiptir. Türkiye’de ve dünyada füze sistemleri, radar sistemleri, haberleşme sistemleri gibi alanlarda karmaşık ve yüksek performanslı sistemler geliştirmek için FPGA’lar, sık sık tercih edilmektedir. FPGA’ler bu kadar sık kullanılmaktayken FPGA geliştirme kartlarına da aynı oranda ihtiyaç olmaktadır ve bu ihtiyacın gün geçtikçe artacağı da öngörülmektedir. ELECTRA IC, hem sayısal tasarım hem de sayısal donanım tasarımı konusunda yıllardır süregelen bir tecrübeye sahiptir. 2022 yılında bir müşterimizin başlattığı proje sayesinde de bu tecrübe bir ürüne dönüştürülerek milli imkânlarla BitFlex-SPB-A7 SoM tasarlandı ve üretildi. Türkiye’deki firmalar artık benzer ürünleri ithal etmek yerine bu ürünü yerli ve milli olarak bizden temin edebiliyorlar. ELECTRA IC’nin AMD’nin Elite Partner’i olması dolayısı ile de bu ürünümüz AMD’nin sitesinden de dünya pazarına sunulmuş durumdadır.”
Ürün tamamen yerli ve ELECTRA IC mühendislerince, bir müşterinin talepleri doğrultusunda geliştirildi.
Ürünün doğrulamaları, laboratuvar ortamında kapsamlı test senaryoları dahilinde yapıldı.
Müşteri tarafından da kabul testleri tamamlandı ve kabul edildi.
Firma, tasarım-üretim-dizgi ve test süreçlerini 12 ayda tamamladı.
ELECTRA IC Yönetici Ortağı ve Mühendislik Direktörü İsmail Hakkı Topcu, bu ve benzer ürünleri, talep eden tüm müşteriler için yapabileceklerini; BitFlex-SPB-A7 ile sayısal tasarım ve donanım tasarım alanındaki uzmanlıklarını bir ürüne çevirerek bu süreçlerdeki tecrübelerini daha da güçlendirdiklerini kaydetti.
Topcu, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Bundan sonraki süreçte de müşterilerimize farklı arayüzlere sahip ya da farklı FPGA aileleri içeren benzer ürünleri geliştirmek için daha güçlü ve kararlı bir şekilde kendimizden daha emin adımlarla yolumuza devam etmekteyiz. Web sitemizde Ürünler sayfamızda bu tarz müşteri istekleri doğrultusunda özelleştirilmiş FPGA kartları geliştirmek firmamızı ön plana çıkartan önemli yetkinliklerinden birisidir. Ayrıca ELECTRA IC böyle bir tasarımı ürünleştirmenin verdiği tecrübeyle daha farklı amaçlara hizmet eden ve daha büyük FPGA’leri içeren SoM’ları tasarlamak için de hazır ve kendinden emin olduğunu göstermektedir.”