Türkiye’de ileri teknoloji, özellikle uydu teknolojileri alanında yetişmiş eleman açığı var.
Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında online düzenlenen “Türkiye’nin Uzaydaki Evi: Uydularımız” panelinde, nitelikli iş ortaya koyabilmek için, nitelikli iş gücünün önemine dikkat çekildi.
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye’de uydu alanında çalışan topu topu 1000 kişi bulunduğunu belirterek, bu rakamın çok daha yukarlara çekilmesi gerektiğini, genç iş gücüne acilen ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Kotil, 2028 yılına kadar 10 bin mühendis işe alma planları bulunduğunu anlattı.
Temel Kotil, dijital çağda bilgiye kolayca ulaşılabildiğini vurguladı ve artık bir mühendisin yetişmesi için bir 10 yıl beklenmesine gerek olmadığının altını çizdi.
Kendi deneyimlerini de aktaran Kotil, geçen yıl son teknoloji yazılım ve bilgisayarlarla 40 yeni mezun mühendisi eğittiklerini ve bir yılda bu alana kazandırdıklarını belirtti.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün de yurt dışında olan ve Türkiye’ye dönme niyeti bulunmayan gençlerin ayağına giderek, onları yeniden Türkiye’ye kazandırmaya çalıştıklarını duyurdu.
Görgün, şimdiye kadar böyle 50 kişiyi ASELSAN saflarına kattıklarını bildirdi.
Haluk Görgün ayrıca, ASELSAN’da A Yetenek kapsamında staj yapanların %30’unun işe alındığı bilgisini verdi.
TÜRKSAT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek de gençlerde uyduya büyük ilgi olduğunu gördüğünü belirtti ve geçen yıl yapılan TEKNOFEST’te Uydu kategorisinde 900 başvuru olduğunu anımsattı.
“Bilgi her yerde aslında. Bir ülkenin tekelinde değil. Tabii kritik bilgiler, siz oraya öğrenci gönderdiğinizde, onu öğrencinize vermesini beklemek yanlış olur.” diyen Yüksek, dijital ortamda sertifikalı 7 kursu hayata geçireceklerini bildirdi.
Yüksek, önceliği Türk mühendislerine verecek olmakla birlikte, kursların dost ülkelere de açık olacağını; bu kursları İngilizce ve Arapça olarak da hazırlayacaklarını duyurdu.
Özellikle temel bilimler alanında yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yüksek, temel bilimler eğitimi alanların yazılım öğretilerek ilgili kurumlarda araştırmaya sevk edilmesi çağrısında bulundu.
Yüksek, “Temel bilimlerde üzerine konulmuş yazılımla bir fark yaratabiliriz.” dedi.