[su_label type=”success”]Envanterde[/su_label] Çelikten Kaleler: Ejder Yalçın
Değişen uluslararası normlar ve doğrudan müttefiklerimiz ve komşularımızdan gelen tehditler Türkiye’yi ister istemez savunma sanayi alanında hızlı bir millileşme ve yerlileşme amacıyla yeni projeler oluşturmaya itti. Bu bağlamda özellikle zırhlı araç teknolojisinde dışa bağımlılığın minimize edilmesi yolundaki önemli projelerden bir tanesi de Ejder Yalçın 4×4 Zırhlı Muharebe Aracı’dır. Nurol Makina tarafından üretilen Ejder Yalçın, ister meskun mahal ister kırsal alanda yaptığı operasyonlarda Türk askerinin koruma ve hareket kabiliyeti açısından elini bir hayli kuvvetlendirecek bir zırhlı araçtır.
Oldukça çeşitli görevlerde kullanılabilir olması Ejder Yalçın’ın ne denli önemli bir zırhlı araç olduğunun kanıtlarından yalnızca bir tanesidir. Ejder Yalçın’ın görev alabileceği operasyonlar şu şekilde sıralanabilir:
– Sınır Gözetleme ve Güvenlik
– Keşif
– Füze Taşıma ve Fırlatma
– Komuta-Kontrol
– Hava Savunma
– Personel Taşıma
– Mayın/EYP Tespit ve İmha
– Zırhlı Ambulans
Görüldüğü üzere Ejder Yalçın’ın görev yelpazesi çok geniştir ve bu durumun sonucunda tahmin edilebileceği gibi Ejder Yalçın’ın çeşitli konfigürasyonları mevcuttur. Değişik operasyonlara katılım amacıyla geliştirilen konfigürasyonlar, silahlı kuvvetlerimizin elini bir hayli kuvvetlendirir. Görev bazlı olarak tasarlanan Ejder Yalçınların birkaçının görünümü şu şekildedir:
PROTOTİP ÇALIŞMALARI 2012’DE BAŞLADI
Özellikle teröristlere yönelik meskun mahal operasyonlarında aktif olarak görev alan Ejder Yalçın’ın prototipi için 2012 yılının kasım ayında çalışmalara başlandı. Takip eden dönemde ise eksik noktalar tespit edilerek giderilmeye çalışıldı ve neticede 2013 yılında prototip üretildi. Üretimi yapılan prototipin tanıtımı ise IDEF 2013 fuarında yapıldı. Sektörde çalışan yerli ve yabancılar tarafından olumlu yönde eleştiriler alan Ejder Yalçın’ın, 2014 yılında seri üretimine geçildi. Seri üretimine geçilen Ejder Yalçın’ın ilk teslimatı yine 2014 yılı içerisinde gerçekleşti. Bu aşamada yapılan sözleşmelere göre TSK’ya 50 adet, Emniyet Müdürlüğü’ne ise totalde 11 adet araç teslim edileceğini belirtmek gerekir. Geçen iki yıllık periyotta ise AR-GE faaliyetleri hız kesmeden devam eden projenin geliştirilen ürünü Ejder Yalçın 2 teslim edildi. Fakat çalışmalar elbette bununla sınırlı kalmadı. Yine 2016 yılında High-Tech Port 2016’da Ejder Yalçın 3 görücüye çıktı. Üretilen konfigürasyonlarında geliştirilmesi ve eksiklerin giderilmesi için çalışmaların hız kesmeden devam edeceği yetkililer tarafından belirtildi.
Güvenli, Konforlu ve Caydırıcı
Teröristlerin korkulu rüyası haline gelen ve caydırıcı özelliği ile ön plana çıkan Ejder Yalçın’ın özelliklerini detaylandırmak konunun anlaşılırlığı açısından faydalı olacaktır. Mayın ve EYP karşısında yüksek koruma sağlaması, iç hacminin genişliği, arazi şartlarına kolaylıkla uyum sağlaması, yanal patlamalara karşı etkili koruma, 4 ton gibi oldukça ciddi bir miktarda taşıma kapasitesine sahip olması ve çeşitli tür yakıtları kullanabilme özellikleri Ejder Yalçın’ı görevini yerine getirirken mükemmelliğe yaklaştıran etmenlerin başında gelir. Bunların dışında Ejder Yalçın’ı benzersiz kılan özellikler şu şekilde sıralanabilir:
– Gelişmiş telsiz alt yapısı.
– Hızlı, kolay ve düşük maliyetli bakım imkanı.
– Antropometrik vücut ölçülerine göre ergonomik bir şekilde tasarlanması.
– Su içerisinde hareket kabiliyetini genişleten yüzer taban sistemi.
– Personelin biniş ve inişlerde hızlı hareket etmesi düşünülerek tasarlanması.
– Görevlerin çeşitliliğine göre kolaylıkla silah entegre edilebilmesi.
– (-32°) ile (+55°) sıcaklıkları arasında tahribat meydana gelmeden çalışabilmesi.
Özellikleri ve görevlerindeki başarıları tek tek incelendiğinde övgüleri ve olumlu eleştirileri sonuna kadar hak eden bir araç olan Ejder Yalçın’ın, AR-GE faaliyetleri doğrultusunda ilerleyen dönemlerde daha da geliştirilmesi ve envanterdeki sayısının arttırılması bekleniyor.