Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük planlı tatbikatlarından EFES- 2024 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatında FNSS üretimi “ön cephe hattı” araçları da etkinlikle görev yapıyor.
İşte, o araçlar…
Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında geliştirilen OMTAS/KORNET Tanksavar Kuleli KAPLAN STA ve PARS STA 4×4 araçları, muharebe sahasında kendini ispatlamış Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkâm İş
Makinesi KUNDUZ, FNSS alt yükleniciliğinde yürütülen; Zırhlı Paletli Taşıyıcı Platformu üzerine geliştirilen Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi (KORKUT) ve yine FNSS alt yükleniciliğinde yürütülen; KAPLAN araçlarına entegre edilen KMC Silah Sistemi ile platform Modernizasyonu FNSS tarafından tamamlanan 25mm kuleli ZMA’lar.
ZAHA
Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA), amfibi harekâtın kıyıya hücum safhasında, çıkarma gemilerinde bulunan deniz piyadelerin gemi-kıyı intikalini süratle sağlamak ve kıyıya çıkıştan itibaren, araçtan indirilen deniz piyadelere ateş desteği sağlayarak onların manevralarını kolaylaştırmak üzere tasarlanan bir araç. Savunma Sanayii Başkanlığının Zırhlı Amfibi Hücum Aracı Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri için geliştirilerek seri üretimi tamamlanan ZAHA’lar, Silahlı Kuvvetlerin sahip olduğu en hızlı amfibi zırhlı aracı olma özelliğini de taşıyor. ZAHA, kara ve deniz gereksinimleri dengelenerek, görev tanımı gereği hem bir askeri kara aracının hem de bir askeri deniz aracının sahip olması gereken tüm özellik ve kabiliyetleri üzerinde barındırıyor. Aracın geniş hareket sığası; gemiden karaya, karadan gemiye veya adadan adaya yüzebilmesine olanak sağlıyor. Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot azami sürat ile yüksek hareket kabiliyeti kazandırıyor. Aracın yapısal tasarımı aynı zamanda çok zorlu deniz koşulları neticesinde alabora olmasına karşı denizde kendini düzeltebilmesini sağlıyor. Karada ise azami 70 km/s hıza ulaşabiliyor, %60 dik eğimi tırmanabiliyor, %40 yan eğimde tutunabiliyor. ZAHA, 90 cm dik engelleri ve 2 m’lik hendekleri de kolaylıkla geçiyor. Benzerlerine göre daha yüksek balistik ve mayın korumasına sahip olan ZAHA, bugünün en gelişmiş görev donanımları ile donatıyldı. Araç içi ve diğer araçlar ile haberleşme, LHD sınıfı TCG Anadolu gemisi ile iletişim sistemleri gibi görev donanımları ve daha birçok yerli alt sisteme sahip. FNSS tarafından ZAHA için deniz koşularına karşı dayanıklı olarak tasarlanan ve üretilen ÇAKA Uzaktan Komutalı Kulenin (UKK), ateş gücünü, 12.7 mm Makineli Tüfek ve 40 mm Otomatik Bomba Atar oluşturuyor. Araç üzerinde yer alan sis havanları haricinde ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere güç grubundan sis üretebilme özelliğine de sahip. Personel taşıyıcı, komuta aracı, kurtarma aracı ve istihkâm aracı olmak üzere farklı konfigürasyonlara sahip olan ZAHA; araç içerisinde taşınacak malzeme ve personel sayısı, balistik ve mayın koruma seviyeleri, uzaktan komutalı silah sistemi ile karada ve suda performans kriterleri kapsamında, benzerlerine üstünlük sağlıyor.
KAPLAN/PARS STA
Özellikle tanksavar ve güdümlü füze taşıyıcı olarak operasyonlarda kullanılmak amacıyla tasarlanmış, çok yönlü ve çevik platformlar olarak görev yapan STA’lar, hafif zırhlı bir muharebe aracının sağlayacağı hareket ve taktik manevra kabiliyetini, artan koruma ve ateş gücüyle birleştiriyor. Silah taşıyıcı özelliklerinin yanı sıra atış yönlendirme, istihkam, keşif, iç güvenlik görevleri ve konvoy koruma gibi çeşitli misyon gereksinimlerine uygun hale getirilebilir modüler tasarıma sahip olan platformlar, farklı silah sistemlerinin ve ekipmanların kolayca entegre edilmesine olanak tanıyarak farklı operasyonel ihtiyaçları karşılamak için esneklik ve çok yönlülük sağlıyor. Araçların optimize edilmiş siluetleri ve güç-ağırlık oranları, gelişmiş süspansiyon sistemleriyle birleşerek, farklı arazilerde ve tüm hava koşullarında yüksek hızlarda manevra yapabilmelerine olanak tanıyor.
İki platform da amfibi özelliğe sahip. STA Projesi’nin gereksinimleri uyarınca geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kule (UKTK), hem KORNET-E hem de OMTAS füzeleri ile donatılabiliyor. Çok farklı entegrasyon yaklaşımları gerektiren iki füze sistemi ile donatılan UKTK, her füze sistemi için ortak geliştirilen temel yapısı ve modüler alt sistemlere dayanan bir tasarımıyla bu zorlu gereksinimi karşılıyor. UKTK, tasarımı itibarıyla, farklı füzelerin entegrasyonuna uygun bir şekilde tasarlandı ve bu özelliği, kullanıcılarına büyük bir esneklik sağlıyor. KAPLAN/PARS STA’lar sahip oldukları etkili ateş gücü ve manevra kabiliyetleri nedeniyle birlik ateş destek planının en önemli unsuru.
MODERNİZE ZMA
Değişen tehdit ortamı ve teknolojik gelişmeler ile modernizasyon projelerinden elde edilen bilgi birikimi ve kullanıcı geri bildirimleri doğrultusunda, FNSS tarafından hazırlanan ZMA Modernizasyon çözüm paketi ile bir yandan araçların kullanım ömrü uzatıldı, diğer yandan yeni nesil görev donanımları ile donatılarak güncel tehditlere karşı araç genelinde birçok iyileştirme yapıldı. FNSS Modernize edilmiş ZMA’larının artırılmış balistik ve mayın koruma seviyesi modern muharebe sahasının en zor tehditlerine karşı koruma sağlarken birlik seviyesinde operasyonel etkinliğin de artmasını sağlıyor. Gelişmiş durumsal farkındalık ve sürücü görüş sistemleri sayesinde araç müretebatı, çevresel koşulları ve muharebe sahasının yakın tehditlerini gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor ve süratli bir şekilde tedbir alabiliyor. Modernize edilmiş ZMA’nın sahip olduğu yeni nesil kule/silah sistemi ile aracın hem hava hem de kara tehditlerine hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebilmesi sağlandı.
KUNDUZ
KUNDUZ, temel olarak amfibi, zırhlı, paletli, 1 operatör ve 1 müretebat ile kullanılan bir istihkâm iş makinesi. İş makinesi olarak küreme, düzleme, taşıma ve kazıma operasyonlarını yapabiliyor. Amfibi araçların suya girebilmeleri için kıyı özelliklerinin (Eğim, genişlik, toprak sertliği, yüzey düzgünlüğü, vb.) farklı araçların kabiliyetlerine göre uygun hâle getirilmesi gerekli. Bu amaçla kullanılabilen standart askeri iş makineleri bulunmakla beraber, bu araçların yüzme imkân ve kabiliyeti olmadığından en büyük dezavantajları, karşı kıyının da aynı şekilde hazırlanması gereksinimini sağlayamamaları. Bu nedenle, bu araçların nehrin diğer tarafına nakliyesi zaruri. Ancak nakliye gereksinimi, operasyonun esnekliğini ve başarı şansını azaltabiliyor ve aynı zamanda da harekâtın süresini etkiliyor. Standart iş makinelerinin kullanımı ile ilgili diğer bir kısıt ise, çoğunlukla bu araçların harekât bölgesine nakliyesi için diğer taşıyıcı araçlara gerek duyulması. KUNDUZ, standart iş makinelerinden farklı olarak, gerektiği durumlarda ağırlığını artırarak iş yapabilme kapasitesini yükseltmek için, balast haznesine toprak zeminden balast alma yeteneğine ve operasyon sonunda bu balastı boşaltma sistemine sahip. Sıradan iş makinelerinde araç sabit, dozer bıçağı hareketli iken KUNDUZ’da dozer bıçağı araca sabit. Özel hidrolik süspansiyon sistemi sayesinde KUNDUZ’un önü alçaltılıp yükseltilebiliyor; bıçağının veya balast haznesinin zemine teması ve girişi sağlanabiliyor. Dolayısıyla, daha etkili kazıma ve küreme işlemi yapılabiliyor ve tüm bu faaliyetler araç hareket halinde iken de gerçekleştirilebiliyor.
KORKUT – ZIRHLI PALETLİ TAŞIYICI PLAFORM (ZPTP)
FNSS’nin; komuta kontrol, büyük ölçekli mobil radar, topçu ateş destek, kundağı motorlu topçu ve füze sistemlerini taşımak üzere özel olarak geliştirdiği paletli taşıyıcı platformu olan ZPTP, Aselsan’ın KORKUT ve HİSAR projeleri kapsamında Hava Savunma Sistemi platformu olarak tercih edildi. KORKUT platformu amfibi özellikte; durgun ve akarsulardan yüzerek geçme kabiliyetine sahip. ZPTP, yüksek süspansiyon kapasitesi, yüksek güç gurubu performansı ve geniş bir iç hacim sunuyor. ZPTP balistik ve mayın korumasına sahip. Araç konfigürasyonu, kullanıcının operasyonel ihtiyaçlarına göre tasarlanabiliyor. Hava savunma, komuta kontrol, büyük ölçüdeki mobil radar, topçu ateş destek, lojistik destek, mühimmat taşıyıcı, kundağı motorlu topçu ve füze sistemleri için ideal bir platform olma özelliğini taşıyor.
KMC SİLAH SİSTEMİ – KAPLAN
KAPLAN; muhabere ağırlığına bağlı olarak 21 Bg/ton güç ağırlık oranında, otomatik şanzımanlı, ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip yeni nesil zırhlı muharebe aracı. Araç, farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platorm tasarımına sahip. Paletli, 5 yol tekerlekli ve düşük siluetli KAPLAN, soğuk ve sıcak iklim koşullarına dayanıklı, çamurlu/engebeli arazilerde, asfalt veya stabilize yollarda yüksek hızlı hareket yeteneğine sahip. Gelişmiş süspansiyon palet sistemi, araçta oluşan titreşimi azaltmaya ve yol tutuşunu artırmaya yönelik olarak tasarlandı. KAPLAN, sınıfında amfibi özelliğe sahip az sayıda araçtan biri. Arkasında yer alan iki adet su itki sistemi, derin ve akıntılı sularda operasyon yapılmasına olanak sağlıyor. Bununla birlikte kullanıcıya su kenarında hiçbir hazırlık yapmadan suya girebilme imkânı da veriyor. Sürücüye, araç içerisinden dışarıyı izleme ve çepeçevre görüş imkânı sağlayan lazer korumalı cam periskoplar mevcut. Ayrıca, sürücünün karanlıkta araç kullanımına imkân sağlayan sürücü termal kamera sistemi de var.
Tatbikata katılacak araçların yanı sıra, ziyaretçiler FNSS standını ziyaret ederek Deniz Kuvvetleri Envanterinde bulunan Zırhlı Amfibi Hücum Aracı’nı (ZAHA), Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Araçlar Projesi kapsamında geliştirilmekte olan PARS İZCİ 6×6 ve Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi Kapsamında geliştirilerek ve Türk Silahlı Kuvvetleri Envanterine giren PARS 4×4 araçları yakından inceleme ve FNSS ürün ve hizmetleri ile ilgili detaylı bilgi alabilecek.