Özel Kuvvetler askerlerinin “çok özel” görevlerinden biri de sızma harekâtı…
Gündüz ve gece serbest paraşüt atlayışları, bu sızma yöntemlerinden biri.
Özel Kuvvetler Komutanlığı, sahip olduğu “çok özel” imkânlarla hem personeline hem de dost/müttefik ülke ordularının askerlerine “Serbest Askeri Paraşüt Eğitimi” veriyor.
Hedef, harbe hazır askeri serbest paraşütçü yetiştirmek.
Eğitimler kapsamında açılan kurslar toplam altı hafta sürüyor.
Bu sürenin iki haftası, yer eğitimlerine ayrılmış durumda.
Bu safhanın ilk bölümünde, Paraşüt Simülasyon Sistemi ile kursiyer personele havada seyrüsefer ve acil durum eğitimi veriliyor.
Yerli Savunma Sanayii firmaları tarafından üretilen Paraşüt Simülasyon Sistemleri, personelin can güvenliğini tehlikeye atmadan, düşük bir maliyetle personele havada karşılaşabileceği pek çok farklı durumu yaşatıyor.
Paraşüt Simülatörü, kullanıcılara kısa sürede, tekrarlanabilir ve güvenli bir ortamda eğitim sunuyor.
Sistem, kullanıcıların planlama ve göreve hazırlık seviyesini artırarak gerçek atlayış maliyetlerini ve risklerini bireysel ve grup atlayışı seçeneğiyle azaltıyor.
Sistemde, hayati yeteneklerin geniş çaplı hava koşulları, acil durumlar ve değişken rüzgâr şartları altında gerçek zamanlı şekilde, eğitmen eşliğinde geliştirilmesine olanak sağlanıyor.
Yüksek çözünürlüklü veri tabanı ve sanal gerçeklik ortamında göreve hazırlık sağlayan Paraşüt Simülatörü, kullanıcının gerçek performansının artmasına çok büyük katkı sağlıyor.
Paraşüt Simülasyon Sistemleri Merkezinde aynı zamanda personele atlayacağı paraşütü katlama eğitimi de veriliyor.
Yer eğitimlerinin ikinci bölümünde ise yine Türk savunma sanayiinin önde gelen firmalarından STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ) tarafından tamamen yerli ve millî imkânlarla üretilen Dikey Rüzgâr Tünelinde (DRT) verilen eğitimler önemli bir yer tutuyor.
Kursiyerler, bu sistemler sayesinde, paraşüt eğitimi için hava koşullarının uygun olmasını beklemek zorunda kalmıyor ve eğitimler kesintisiz sürüyor.
Personel tünele girmeden önce teorik ve uygulamaya yönelik dersler alıyor.
Tünelde oluşturulan rüzgârın hızı saatte 220 kilometreye kadar çıkarılabiliyor.
Tünelde yapılan eğitimler sırasında tüm hareketler kesintisiz video kaydına alınıyor.
Kursiyerler Dikey Rüzgâr tünelinde toplam 60 dakika uçuş yapıyor.
Bu süre, uçaktan 120 serbest atlayış ile elde edilecek tecrübeye eş değerde.
Bir uçağın 120 sortideki maliyeti, kursiyerin havada karşılaşacağı hayati riskler ve hava koşulları nedeniyle ara verilmek zorunda kalınan eğitimler göz önüne alındığında Dikey Rüzgâr Tüneli sayesinde elde edilen avantajlar net olarak görülebiliyor.
Özel Kuvvetler Askeri Serbest Paraşüt Eğitiminin ikinci safhasını ise fiili serbest paraşüt atlayışları oluşturuyor.
Bu safhanın ilk bölümünde iki hafta süreyle temel serbest paraşüt atlayış teknikleri öğretiliyor.
Uygulamalı sınavlarda başarılı olan kursiyerler, Taktik Paraşüt Atlayış Eğitimine geçme hakkını elde ediyor.
Bu bölüm de dört hafta boyunca sürüyor ve başarılı bulunan personel, öğretmenleri ile birlikte uçaktan serbest paraşüt atlayışı gerçekleştiriyor.
Askeri Serbest Paraşüt kursunu başarıyla tamamlayan personel her türlü hava koşulunda, gece ve gündüz, yüksek irtifadan tam teçhizat ile serbest paraşüt atlayışıyla havadan sızma faaliyetini icra edebilecek yetenekleri kazanıyor.