Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı ile FNSS arasında imzalanan 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA) Tedariki Projesinde son üç araç törenle teslim edildi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’e FNSS tesislerine gelişinde Mayına Karşı Korumalı Araçlardan biri eşlik etti.
Prof. Dr. İsmail Demir’i burada Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekci ve FNSS Genel Müdürü Nail Kurt ile diğer ilgililer karşıladı.
Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından araçların tanıtım filmi izlendi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir burada yaptığı konuşmada, Türk savunma sanayiinin kara araçları sektöründe hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin hem güvenlik güçlerinin hem de dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geniş bin envantere ve geniş bir platform spektrumuna sahip olduğunu söyledi.
Bu kapsamda Ana Muharebe Tankı, Mayın ve Balistik Korumalı Zırhlı Taktik Tekerlekli Araçlar, Yeni Nesil Muharebe Araçları, Özel Maksatlı Keşif Gözetleme Araçları, Lojistik Amaçlı Taktik Tekerlekli Araçlar ile otonom araçlar geliştirme projelerinin başarıyla devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. İsmail Demir şöyle devam etti:
“Bugün de başından sonuna kadar titizlikle hazırlanan PARS 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araçlarımızın teslim törenini gerçekleştiriyoruz. Bir kısım araçlarımız teslim edildi, bugün inşallah 3 tane daha teslim ediliyor olacak. Değerli katılımcılar, PARS araçlarımız; güvenlik güçlerimize yüksek zırh koruması altında hareket kabiliyeti kazandırmak, bu unsurların harekât ortamındaki yüksek kapasiteli görüntü, ses ve veri muhaberesi ihtiyacını karşılamak maksadıyla bugüne kadarki en yüksek mayın, EYP ve balistik korumalı araç olarak dizayn edilmiştir. Diğer teknik özellikleriyle beraber ‘dünyada bir ilk’ olan böyle bir aracı tasarlayan, geliştiren ve üreten bir savunma sanayiimiz olduğu için gurur duyuyoruz, tebrik ediyoruz. Ülkemizin savunma sanayii alanındaki en başarılı ürünleri arasında kara araçlarımızı saymamız mümkün. Bu alanda da yerlilik çalışmalarımız önemli. Tabii bu yerlilik çalışmalarında araç üreticilerimizle çok yakın bir temasta bulunmak gerekliliğini de belirtmek istiyorum çünkü malum, belirli ürünler çok sayıda üretildiğinde ekonomik olabiliyorlar ve bu bağlamda da genelde harcıalem diyebileceğimiz, araçlarda kullanılan ürünlerin bazen dışarıdan temini daha ekonomik olabiliyor. Haklı olarak firmalarımız da bu tercihe gidebiliyorlar çünkü yerli bir üretici bulmak ve ona gerekli hacimleri sipariş vermek maliyet etkin olmuyor veya o derecede hacim oluşturamıyoruz ama Savunma Sanayii Başkanlığımız ile yakın temasta kalınarak özellikle stratejik gördüğümüz alanlarda belirli destek unsurlarını devreye sokarak burada da yerlileştirmenin devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.”
Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayiindeki başarıda güçlü bir irade ve ekosistemin hedeflere olan inancının önemli rol oynadığını ifade etti:
Prof. Dr. Demir şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde oluşturulan ‘Küresel Güç Vizyonu’na uygun olarak yol gösterici bir Türkiye için; yüksek kabiliyetli sanayi altyapısını oluşturmak, tasarım ve geliştirme faaliyetlerini destekleyerek yerli ve milli üretimde öncü olarak hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Türkiye Yüzyılının itici güçlerinden biri savunma sanayiinde olacaktır ve savunma sanayiinde geliştirilen teknolojilerin diğer alanlara uygulanmasıyla da başka gelişmelere kucak açmış, ulaşmış olacağız.”
FNSS Genel Müdürü Nail Kurt da proje kapsamında 12 araçtan dokuzunun daha önce teslim edildiğini; kalan üç aracın da törenin ardından teslim edileceğini söyledi.
Araçların konfigürasyonunun tamamen kullanıcının operasyonel gereksinimleri doğrultusunda yapıldığını ifade eden Kurt, 2019 yılında başlayan proje çerçevesinde aracın mayın, EYP ve balistik testlerinin tamamının kullanıcı ile birlikte, FNSS tesislerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri tatbikat sahaları ve uluslararası akredite test merkezlerinde icra edildiğini kaydetti.
Nail Kurt şöyle devam etti:
“Araç, zorlu koşullarda gerçekleştirdiği 25 bin kilometre sürüşünü kullanıcı ile tamamladı. Araç, beka standartlarında tanımlanan yüksek seviye mayın tehditlerinin yanı sıra EYP ile tüm yönlerden gelecek balistik tehditlere karşı test edildi. PARS IV 6×6 Özel Operasyonlar Aracının Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimiyle 6×6 sınıfında yeni nesil bir muharebe aracı ilk defa ordumuzun envanterine girmiş olacak.”
Törenin ardından Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, FNSS Genel Müdürü Nail Kurt ile birlikte araçlardan birine girdi ve incelemelerde bulundu.
Daha sonra test sahasına geçildi ve araçlar sürüş gösterisi yaptı.
Özellikleriyle Dünyada İlk Olan PARS IV 6X6 Mayına Karşı Korumalı Araçları, özel operasyonlara yönelik ateş kabiliyeti, El Yapımı Patlayıcıya (EYP) karşı etkin koruma, yüksek mayın ve balistik koruma içeren beka altyapısı, yeni teknoloji ürünü görev donanımları ile mevcut araçların ötesinde bir araç olarak tasarlandı.
Modüler bir zırh yapısına sahip araç, entegre EYP kiti ve kullanıcı tarafından kolayca sökülüp takılabilen RPG ağı sayesinde pasif koruma unsurlarını tamamlıyor.
Süpersonik seslere duyarlı ve silah kuleleriyle entegre akustik uyarı sistemi, aktif karıştırma/köreltme sistemi, 360 derece çift kullanıcılı sis havanları ve KBRN sistemi de aktif koruma unsurları olarak araç üzerinde yer alıyor.
Yedi ileri, iki geri vitesli transmisyon ve dizel motordan güç grubuna sahip olan araç, aynı zamanda yükseklik ayarlı bağımsız süspansiyonu ile farklı arazi ve yol koşullarında en iyi yol tutuşu sağlıyor.
Tüm tekerlerden tahrikli sürüş ve ön-arka akstan dönüş sistemine sahip PARS IV 6×6, sınıfındaki en düşük dönüş çapı ile özellikle meskûn mahalde büyük önem taşıyan yüksek manevra yeteneğini içinde barındırıyor.
PARS IV 6×6 Özel Operasyonlar Aracında FNSS tarafından geliştirilen iki adet bağımsız SANCAK UKK sistemi yer alıyor.
İhtiyaç halinde kullanıcı tarafından silahı kolayca değiştirilebilen kulelerde, 3 ayrı silah tipi (7,62 mm, 12,7 mm makineli tüfek ile 40 mm bomba atar) kullanılabiliyor.
Araç, çepeçevre etrafından veya yüksek noktalardan, eş zamanlı olarak farklı yönlerde belirecek tehditlere karşı gözetleme ve iki kat etkili ateş gücü imkânı sağlıyor.
Araçların görev donanımı, tek araç seviyesinde ve birlik bütünlüğü içinde, ast-üst unsurlar arasında eş zamanlı, emniyetli ve kesintisiz iletişim, yüksek durumsal farkındalık, etkin komuta kontrol yeteneği içerecek şekilde yüksek teknoloji sistemler içeriyor.