Mühimmat platformun zırhını delmeyi başarıp kabine girmeye başladıysa ki bu milisaniyelerle ifade edilen bir zaman dilimine denk geliyor; bu durumda mühimmatla personel arasında “bir nefeslik” mesafe bile kalmıyor.
Tamamen Türk firması olan NERO Endüstrinin geliştirip ürettiği ARES Yangın ve İnfilak Bastırma Sistemi, mühimmatın ısısını 3 milisaniyede algılayarak devreye giriyor ve kabin içinde infilakı önlüyor.
NERO Endüstri, ARES Yangın ve İnfilak Bastırma Sistemini, sosyal medyada son derece ilginç ifadelerle tanıttı:
“Güvenirlik, 10 yıl sonra 40 milyar saniyelik sürede 1 milisaniye ile ölçülüyorsa işiniz zordur. Yaparım demek ile yapmak arasındaki fark sadece 1 milisaniyedir.”
NERO Endüstri, ARES’te kullanılan UV-IR dedektörlerini tamamen özgün olarak geliştirdi.
Dedektör, içerisinde bulunan UV ve IR sensörleri sayesinde farklı farklı frekanslarda ısı ve ışık dalgalarını algılayıp gerekli eşleştirmeleri yaparak kontrol kutusuna alev sinyali gönderiyor ve sistemi devreye sokuyor.
Üzerindeki ışıkların yandığı her saniyede 400’e yakın self test yapan dedektör, NATO stanag 4317 ve Amerikan MIL PRF 62546C standartlarını kapsıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki birçok farklı araçta kullanılan dedektör, roket saldırıları sonucunda araç içerisinde oluşan yangını 3 milisaniye içerisinde algılayarak hemen sinyal işleme birimine bildiriyor.
Bildirimin ardından sinyal işleme sistemi, söndürme sistemine sinyal göndererek yangının baskılanması ve söndürülmesi sağlanıyor.
Yangının çıktığı andan söndürmenin başladığı ana kadar geçen toplam süre 250 milisaniye.
Dedektör, küçük/büyük yangın kıyaslaması yapabiliyor.
140 derece kör algılama özelliğine de sahip olan dedektör, -51 ile +120 derece sıcaklıkları arasında çalışabiliyor.
Sistem, yangın olarak tanımlanmayan diğer tüm radyasyon kaynaklarını yanlış alarm olarak kabul edip, algılamıyor ve devreye girmiyor.