Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ’ın Türkiye ve global havacılık devleri için üretim yapacağı yeni nesil fabrikası Ankara’da üretime başladı.
TUSAŞ’ın Kahramankazan’daki merkez yerleşkesinde bulunan tesis, Türkiye’nin en büyük, dünyanın da kapalı alan bakımından 4. büyük kompozit tesisi.
Bu yeni nesil fabrikada, kompozit malzemeler el değmeden çeşitli büyüklük ve geometrik şekilde yapılarak, olası hataların tamamen elimine edilmesi hedefleniyor.
181 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen, 100 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste uçak ve helikopter parçaları üretilecek.
İlk hedef, havacılıkta dünyadaki ihtiyacın %2’sini karşılamak.
TUSAŞ Kompozit İmalat Müdürü Emre Eriş, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, ileri teknoloji ürünü bazı ekipmanların tedarikinin tamamlandığını ve kurulumlarının sürdüğünü açıkladı.
Eriş, tesiste Gökbey helikopterinin tüm kompozit parçalarının, Boeing’in uçaklarının hareketli kontrol yüzeylerinin üretiminin yapılacağını bildirdi.
Airbus’ın tüm yolcu uçaklarında kullanılabilecek bir kanat konsepti üzerinde çalıştığını kaydeden Eriş, “Geleceğin Kanadı” projesinde TUSAŞ’ın üstlendiği tasarım ve üretim faaliyetlerinin de yine bu tesiste gerçekleştirileceğini kaydetti.
Emre Eriş, “Uzun vadeli düşündüğümüzde kompozitin geleceğiyle ilgili özellikle revaçta olan konu termoplastik. Bununla ilgili de tesisimizde ciddi bir Ar-Ge yatırımı ve alanı oluşacak.” bilgisini verdi.
TUSAŞ Kompozit İmalat Müdürü Eriş, “Dünya çapındaki bir şirket buraya geldiğinde ‘Gözüm kapalı bu işi TUSAŞ’a veririm, TUSAŞ da bunu gerektiği şekilde yardımcı sanayi firmalarına yönlendirir’ öngörüsünü oluşturmak istiyoruz. Bu sayede 420 numaralı binada en az 1000 kişinin çalışmasını öngörüyoruz, yardımcı sanayiyle bunu 2, 3, 5, 10’a katlayarak ciddi bir istihdam yaratmayı hedefliyoruz.” dedi.
Havaecılıkta ileride uçaktaki ağırlığın azaltılmasında, karbon ile güçlendirilmiş termoplastiğin önemli rol oynayacağı belirtiliyor.
Kompozit İmalat Müdürü Türker Dölek de, “Kullandığımız 5 eksen veya CNC tezgahlar, olabilecek en üst seviye yazılımlarla donatıldı. Bunlar akıllı yazılımlarla ve yapay zekânın bize verdiği iyileştirmelerle güçlendirildi. Hem dijital dönüşüm hem tasarım ekiplerimiz tüm süreci, olabilecek en verimli hale getirmeye çalışıyor.” diye konuştu.