Antalya’da cumartesi günü (30.11.2019) başlayan Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’nın ilk gününde, “Türkiye uluslararası ilişkilerini düzeltmeli” mesajı ön plana çıktı.
Savunma Sanayii Başkanlığı himayesinde Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) iş birliğinde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, dünya genelinde savunma sanayisi alanında ithalatçı ülkelere bakıldığında, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan gibi ülkelerin öne çıktığını belirtti.
“Burada sevindirici nokta, Türkiye 15-20 yıl önce bu sıralamada çok üstlerdeydi; alta gelmiş olması aslında belirli bir mesafe aldığımızın kanıtı olarak söylenebilir” diyen Prof. Dr. Demir, şöyle devam etti:
“Tabii bu tabloda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi politik ilişkilerimizin gerilimli olduğu ülkelerin savunma sanayi ithalatında önde olduğunu görüyoruz. Bu bir anlamda bizim için çok iyi bir haber değil çünkü pazarı kaçırmış olduğumuz anlamına geliyor ama her halükarda bu pazarlarda bile şirketlerimizin aktif olmaları, milli politikalarımıza aykırı olmamak kaydıyla, belirli iş ilişkilerini sürdürmesi de halen söz konusu.”
Toplantının organizasyonunu üstlenen Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş ise Türk savunma sanayisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği destek ve onun önderliğiyle farklı bir konuma geldiğini söyledi.
“Tasarlamak, üretmek çok önemli ama asıl önemli olan bunu pazarlamaktır” diyen Aliş, “Pazarlayıp sattığınız ürünle o ülkede kalıcı olmak, sürdürülebilir olmak en önemlisi” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Gazeteci Hakan Çelik’in moderatörlüğünde iki panel yapıldı.
“Organizasyon ve Kaynaklar” konulu ilk panelin katılımcıları Savunma Sanayii Başkanlığı Uluslararası İş Birliği Dairesi Başkanı Dr. Murat Ceran, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Osman Devrim Fidancı ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’dı.
Murat Ceran:
“2018’de 4 tane; 2019’da da 6 tane devletler arası anlaşma imzaladık. Bunların hepsi ihracat anlaşmaları değil ama ihracata götüren çeşitli mutabakat muhtıraları bunlara dahil.”
Osman Devrim Fidancı: “2019 için 320 milyon dolarlık ihracat hedefi koyduk. Yılın son bir ayına girerken 320 milyon dolar hedefimizi geçeceğiz, beklentimiz 330 milyon dolar seviyesinde bitirmek. İhracatta yüzde 50 civarında performans iyileşmesi bekliyoruz.”
Orhan Aydın: “Türkiye’yi 10 milyar dolarlık ihracat hedefine bu salondaki insanlar ulaştıracak. Bu hedefe ulaşmak için ant içelim, salondan öyle çıkalım.”
Toplantıdaki ikinci panel, “Uluslararası Pazarlamada Stratejik Olgunluk” başlığıyla yapıldı.
Bu panele Savunma Sanayii Başkanlığı Uluslararası İş Birliği Daire Başkanlığından Ersoy Aksoy, TUSAŞ Yapısal Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat, FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, Baykar Teknoloji Genel müdürü Haluk Bayraktar ve Yonca-Onuk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ekber Onuk katıldı.
Ersoy Aksoy: Yurt dışı pazarlara daha güçlü bir şekilde açılmak istiyoruz ama tabii 100 milyar dolarlık ihracat pastasında devler var rakip olarak.”
Naki Polat: “Hava yolları 2018’de 812 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaştı. Sektördeki en büyük kriz, Boeing Max uçakları. Bize gelen bilgilere göre önümüzdeki yılın başından itibaren tekrar servise girecek inşallah.”
Nail Kurt: “Bu yıl 300 milyon dolar civarında platform ihracatı gerçekleştirdik. Bir ülkeye özellikle platform satıyorsanız, ikili ilişkilerinizin iyi ve güvenilir olması gerekir. Bu olmazsa, bedava verseniz almazlar.”
Haluk Bayraktar: “Ciromuzun yarısı ihracattan. İhracat şart. Biz sıfırdan ve hiçbir dış destek almadan bugüne geldik. Türkiye 2023 yılında 10.2 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşabilir.”
Dr. Ekber Onuk: “Yeni üreteceğimiz MRTP-49 İleri Kompozit Hücumbotu, “Geleceğin Hücumbotu” olarak değerlendiriyoruz. Tüm projeleri hazır. 52 metre ve saatte 60 knot hız yapacak. Dünyada, bu büyüklükte olup da 60 knot sürat yapabilen başka bir deniz platformu yok.”
Konferansın ilk günü, Savunma Sanayii Başkanlığı uzmanlarından Ertaç Koca, Ahmet Kaygusuz ve Ayşegül Tokatlı’nın sunumları ve ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
İkinci gün sürpriz bir konuk vardı.
Önceki Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, savunma sanayisinde “bilime geçmenin” önemini anlattı.
Konferans, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in kapanış konuşmasıyla sona erdi.