Dev uçak gemileri ve onları koruyan onlarca denizüstü, denizaltı ve hava aracı.
Bugüne kadar “Denizlerin efendisi” konumunda olan uçak gemilerinin tahtı sallanacak gibi görünüyor zira onlarca “Su üstü ve su altı muharebe yeteneği olan” SİDA’ya karşı uçak gemisi muharebe grubunun kendisini koruması eskisi kadar kolay olmayacak.
Meteksan Savunma ve Ares Tersanesi ortak çalışmasıyla hayata geçirilen Silahlı İnsansız Deniz Aracı SİDA, ilk atışlı testini Denizkurdu 2021 tatbikatı kapsamında gerçekleştirdi.
SİDA’dan yapılan Cirit füzesi atışında hedef tam isabetle vuruldu.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, test atışını Antalya Serbest Bölgedeki ARES Tersanesi’ne kurulan dev ekrandan canlı olarak izledi.
Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığından üst düzey yetkililer de salondaydı.
Test atışı başlamadan önce konuşan ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç, tıpkı hava araçlarında olduğu gibi insansız deniz araçları alanında da Türkiye’yi dünyada trend yaratan bir öncü ve müttefik ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan ise dünya askeri konjonktüründe yeniden yazılan doktrinlere Türkiye’nin öncülük ettiğini belirtti.
Konuşmaların ardından, denizde bulunan ULAQ SİDA, güdümlü mermi atışını gerçekleştirmek üzere harekete geçti ve Sahil Kontrol İstasyonu’ndan (SAKİ) yönetilerek atış alanına intikal etti.
Atışa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı platformları da eşlik etti.
Hedefin ULAQ üzerinde yer alan kameralar tarafından tespit edilmesinin ardından, CİRİT Lazer Güdümlü Füze atışı yapıldı.
Deneme atışında hedef tam isabetle vurulunca hem Prof. Dr. Demir’in hem de Ares Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu’nun sevinci görülmeye değerdi.
Gelişmiş kompozitlerden üretilen araç 400 km menzile, 65 km/s hıza, gündüz/gece görüş kabiliyetine, mobil araçlardan ve karargahlardan veya uçak gemileri veya fırkateynler gibi deniz platformlarından çalıştırılabilen şifreli iletişim altyapısına sahip.
İstihbarat, gözetleme, keşif, yüzey savaşı, asimetrik savaş, eskort görevleri, stratejik altyapı koruması gibi görevler için kullanılabilecek.
SİDA’nın füze sistemleri, Türk füze sistemleri sağlayıcısı Roketsan tarafından sağlanıyor.
Araçta 4 Cirit hücresi ve 2 L-UMTAS hücresi bulunuyor.
SİDA, füze sistemlerinin yanı sıra, çeşitli operasyonel ihtiyaçları karşılamak için karıştırma ve elektronik harp sistemleri gibi farklı iletişim ve istihbarat sistemleri ile donatılacak.
İnsansız hava araçlarıyla ortak operasyonlar gerçekleştirebilecek.
SİDA uzaktan komuta edilebilmesinin yanı sıra yapay zekâya sahip otonom bir araç olma özelliğini taşıyor.