Türk Deniz Kuvvetlerinin planlı ve en geniş katılımlı tatbikatı Denizkurdu-2021 yarın (25 Mayıs 2021) Ege ve Doğu Akdeniz’de başlayacak.
Tatbikat, fiili ve atışlı olarak icra edilecek.
Tatbikata ilişkin bilgilendirme, Gölcük Donanma Komutanlığında düzenlenen basın toplantısında yapıldı.
Deniz Harp Merkezi Komutanlığındaki toplantıya Mayın Filosu Komutanı Tümamiral Ayhan Gedik, DENİZKURDU-2021 Tatbikat Direktörü Tuğamiral Yalçın Payal, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğamiral Hasan Öztürk, Deniz Harp Merkezi Komutanı Deniz Albay Timur Yılmaz da katıldı.
Toplantıda verilen bilgiye göre tatbikat, 25 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edilecek.
Tatbikatla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve bağlı komutanlıkların sevk ve idare etkinliğinin denenmesi, karargah personeli ve tatbikata katılan unsurların çok tehditli ortamda muhakeme, öngörü ve karar verme yeteneklerinin değerlendirilmesi, diğer kuvvet komutanlıkları ve kamu kurumlarıyla müşterek çalışabilirlik usullerinin ve karşılıklı destekleme imkân kabiliyetlerinin denenerek Deniz Kuvvetleri unsurlarının eğitim seviyelerinin yükseltilmesi hedefleniyor.
Stratejik seviyedeki tatbikat, jenerik bir senaryoya istinaden gerçekleştirilecek.
Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki 12 fırkateyn, 9 korvet, 18 hücumbot, 10 denizaltı, 11 mayın avlama gemisi, 16 karakol gemisi, 33 yardımcı sınıf gemi, 24 çıkarma gemisi, 11 uçak, 16 helikopter, 14 insansız hava aracı, SAT ve SAS görev timleri, ambifi deniz piyade birlikleri ve amfibi hücum timleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığından taarruz ve genel maksat helikopterleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığından taarruz uçakları, havadan ihbar ve kontrol (HİK) ve nakliye uçakları, Jandarma Genel Komutanlığından arama kurtarma timi ve arama kurtarma helikopteri, Özel Kuvvetler Komutanlığından özel kuvvet timleri ve helikopterler, Sahil Güvenlik Komutanlığından arama kurtarma korveti, sahil güvenlik botları ve sahil güvenlik helikopterleri katılacak.
Tatbikata Türk Silahlı Kuvvetlerinden toplamda 132 su üstü gemisi, 10 denizaltı, 43 uçak ve 28 helikopter ile 14 insansız hava aracı iştirak edecek.
Tatbikatta özellikle kriz yönetimi ve doğal afetlerle mücadele faaliyetleri süresince kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla kurumlar arası eş güdüm, usul ve esasları da denenecek.
Bu kapsamda Denizkurdu-2017 Tatbikatı’na Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklar bağlısı 10 kamu kurumu ve Türk Kızılayı da katılacak.
Gemilerin ve katılan diğer unsurların üs ve limanlardan hareketiyle başlayacak olan tatbikat, 3 safha halinde icra edilecek.
25-27 Mayıs tarihleri arasındaki Harekâta Hazırlık safhasında temel deniz harp nevilerine yönelik su üstü harbi, denizaltı savunma harbi, hava savunma harbi, amfibi harekat, mayın harbi, elektronik harp, denizde denetim harekatı, denizaltıdan personel kurtarma eğitimleri ve fiili silah atışları yapılacak.
28 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasındaki serbest oyun safhasında ise jenerik bir senaryoya dayalı şekilde kurgulanmış olan kriz yönetimine yönelik eğitimlerin icra edilecek.
Tatbikata katılan 83 gemi, 2-4 Haziran tarihleri arasında 22 limanı ziyaret edecek.
Tatbikatın 5 Haziran tarihinde icra edilecek seçkin gözlemci gününde askeri ve mülki erkan ile Türkiye’de görev yapan yabancı ülke askeri ataşelerinin de katılımıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının harekâta hazırlık seviyeleri sergilenecek.
Tatbikatta görev alacak personel sayısı ise 25 bin 500 civarında.
Tatbikat, Gölcük’te oluşturulan merkezden kontrol edilecek.