Elektroland Defence, gerçekleştirdiği konsept ile dünyada bir ilke imza attı.
Boğaç İnsansız Kara Aracı (İKA), çatışmanın sürdüğü ve sağlık ekiplerinin girmesinin riskli olduğu ortama girecek ve alınamayan yaralıyı alarak çatışma bölgesinden tahliyesini gerçekleştirecek.
Uzaktan komuta edilebilen aracı Elektroland Defence yetkilisi Evren ÇETİN tanıttı.
“BOĞAÇ DÜNYADA BİR İLKİ TEMSİL EDİYOR“
Evren Çetin, firma tarafından geliştirilen Boğaç İnsansız Kara Aracının özel bir görev için hazır hale getirildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizdiği vizyon, belirlediği misyon ve Savunma Sanayii Başkanlığının yönlendirmesiyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Çetin, Boğaç’ın da bu çalışmalardan biri olduğunu söyledi.
EVREN ÇETİN – ELEKTROLAND DEFENCE
“Arazide üstün hareket kabiliyeti olan BOĞAÇ ile ilgili muharebe hizmet desteği, muharebe destek ve muharip görevler yerine getirmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda BOĞAÇ’a muharebe sahasının en zor görevlerinden birisi olan yaralı tahliyesi ile ilgili bir görev tanımladık ve bir konsept oluşturduk.”
“HER BULUŞUN KIVILCIM NOKTASI BİR İHTİYAÇTIR”
Boğaç’ın yaralı tahliyesi amacı ile kullanılması fikri, bir ihtiyaçtan doğdu.
Bu noktada Savunma Sanayi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile sıkı bir iletişim kuruldu.
Konsept oluşturulurken, güvenlik güçlerinin sahadaki ihtiyaçları göz önüne alındı.
Son dönemde gerçekleştirilen harekâtlarda çok zorluk çekilen hususlardan biri, çatışmanın sürdüğü bölgedeki yaralıların tahliyesi.
Güvenlik güçleri bu hususta acı tecrübeler yaşadı.
Yaralı personeli güvenli bölgeye alamamak, birliklerin moral motivasyonunu önemli derecede etkiliyor.
Tüm bu hususlar dikkate alınarak Boğaç 6×6 Çok Maksatlı İnsansız Kara Platformuna bazı ilaveler yapıldı.
EVREN ÇETİN:
“Araca öncelikle iki eksende hareket edebilen, bir insanı taşıyabilecek boyutta ve güçte taşıma modülü eklendi. Modülün üzerine vakumlu sedye, ilk yardım kiti, yaralanmaları sınıflandırabilecek kamera sistemi, bilinçli yaralılar için ilk yardım talimatı verebilecek çift yönlü ses aktarım sistemi eklendi.
Ayrıca bilinci kapalı yaralıların tahliyesini yapabilmek için bir robot ile yaralı sedyeye alındıktan sonra taşıma modülüne aktarılması için vinç sistemi ilave edildi.
“DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK”
Evren Çetin, bu konseptin dünyada bir örneğinin olmadığını ifade etti.
SAVAŞ SAHASININ DEĞİŞKEN ŞARTLARINA UYGUN
Boğaç, savaş sahasında oluşabilecek farklı senaryolara karşı hazır ve uygun.
Boğaç üç farklı yaralanma senaryosuna göre geliştirildi.
Birinci senaryoda yaralının kendi kendine, ikinci senaryoda ise başkalarının yardımı ile sedyeye alınması söz konusu.
Üçüncü senaryo ise harekat ortamındaki en zor senaryo olan bilinci kapalı bir yaralının BOĞAÇ’ın taşıma modülüne entegre robot, seyyar sedye ve vinç sistemleri yardımı ile alınması.
BOĞAÇ, üzerindeki ilave modüllerle bu üç senaryoya göre yaralı tahliyesi görevini tamamen insansız bir şekilde yerine getirilebiliyor.
BOĞAÇ FARKLI GÖREVLER İÇİN FARKLI EKİPMANLAR İLE DONATILIYOR
Boğaç 6X6 tekerlekli çok amaçlı insansız kara platformu, Türkiye’de ve dünyada bilinen bir ürün.
Otonom/uzaktan kumanda ile komuta edilebilen araç arazide yüksek hareket kabiliyetine ve 1,5 ton taşıma kapasitesine sahip.
Tekerleklerinin ters dönmesi sayesinde devrilse bile operasyona devam ediyor.
Yeni yaralı taşıma konseptinde üzerine monte edilen taşıma modülü ile yaralıyı üzerine alabiliyor.
Bu modül BOĞAÇ üzerinde yatay ve dikey eksende hareket ederek yer seviyesine inebiliyor.
Modül yer seviyesine indikten sonra üzerindeki teleskobik kola sahip olan ikinci robot tarafından seyyar sedye yaralının yanına kadar getiriliyor.
Sonrasında başka bir robot (TMR-II Çetin veya TMR-II Kutlu) yaralıyı kıskaç yardımıyla (üzerindeki hücum yeleğinden çekerek) sedyeye sürüklüyor ya da yuvarlıyor.
Bu ikinci robot (TMR-II Çetin ve TMR-II Kutlu) halen güvenlik güçleri tarafından Libya başta olmak üzere harekât bölgelerinde etkin bir şekilde kullanılıyor.
Yaralı sedye üzerine alındıktan sonra sedye vakumlanarak yaralının vücudu kalıba alınıyor ve yaralının daha emniyetli şekilde taşınması sağlanıyor.
Son olarak taşıma modülü üzerindeki vinç ile sedye taşıma modülüne çekiliyor ve yaralı Boğaç’ın üzerine alınmış oluyor.
Boğaç üzerine aldığı yaralıyı en yakın ilk yardım noktasına götürüyor.
Yaralı, modül üzerine alındıktan sonra üzerindeki kamera yardımı ile sağlık personeline yaralanma ile ilgili bilgi aktarımı yapılabiliyor, çift taraflı ses aktarım sistemi ile yaralının kendi kendine ilk müdahalesi için talimatlar verilebiliyor.