Amerika Birleşik Devletleri U-2 Casus uçağını 65 yıldır kullanıyor.
Bu uçak Türkiye’ye de hiç yabancı değil.
1960 yılında Sovyetler Birliği bu uçağı kendi topraklarında düşürmüş, ardından Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev, Türkiye dahil bu uçağın kalktığı ülkelerdeki üsleri bombalama tehdidinde bulunmuştu.
Türkiye ilk olarak bu krizde ABD üslerinin kendi güvenliği açısından da tehlike arz ettiğini görmüştü.
ABD, U-2’lerin o zaman Sovyetler Birliği üzerindeki uçuşlarını durdurduğunu açıklasa da bu uçaklardan vazgeçmedi zira hassas radarları, sensörleri, kameraları sayesinde 70 bin fitten istihbarat toplayabiliyor, böylece yolcu uçaklarının irtifasının bile daha üstüne çıkarak, geniş bir alan tarayabiliyor.
Ancak U-2 uçaklarının pilotları, basınca dayanmak için özel astronot elbiselerine benzer elbiseler giymek zorunda kalıyor.
Pentagon’un yayın organı Defence One’a göre, Amerikan Hava Kuvvetleri geliştirdiği yapay zekâ ile pilotun yükünü hafifletti.
U-2 uçağına radar operatörü olarak görev yapacak Artuμ ismini verdikleri yapay zekâ algoritması entegre edilerek, ilk test uçuşu yapıldı.
Salı günü Kaliforniya’daki Beale Hava üssünde gerçekleştirilen senaryoda, bir füze saldırısı simüle edildi.
Pilot füze saldırısı kaynağı olarak düşman uçaklarını tararken, yapay zekâ da füzenin atılmış olabileceği diğer rampaları araştırdı.
Amerikalı yetkililer, U-2’nin radarını paylaşan pilot-yapay zekâ ikilisinin, testi başarıyla tamamladığını duyurdu.
Amerikan Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Will Roper, “Her pilotun olduğu gibi Artuμ’nun da artıları, eksileri var. Onları analiz ederek, gelecekte insan ve yapay zekâyı geleceğin savaşlarına hazırlamak, bir sonraki adımımız olacak” dedi.