Teknolojik gelişmeler, dünyada savunma sanayini kökünden değiştirmek üzere.
Artık sahada askerlerden ziyade teknolojiler çarpışıyor.
Türk savunma sanayisi de teknolojik düzeyini önemli ölçüde artırdı ve bunu yaparken yerlileşmeyi ön plana aldı.
Çok Amaçlı Hibrit Otonom İnsansız Kara Aracı BOĞAÇ, yerlilik düzeyi yüksek ürünlerden.
BOĞAÇ, 2,5 m. uzunluğunda, 3,5 m. yüksekliğinde ve Türk ordusunun öncü kuvveti olmaya aday.
Keşif, lojistik destek, gözetleme görevlerini de yerine getirilebilecek kapasitede.
BOĞAÇ, taarruz amaçlı bir sistem olmasa da üzerine entegre edilebilen silah kulesi ile gerektiğinde düşmana karşılık verebiliyor; keskin nişancıları tespit edip ateş altına alabiliyor.
Boğaç 6×6 Çok Maksatlı Uzaktan Komutalı İnsansız Kara Platformuna şimdi de “Sedye” görevi verildi.
Sağlık ekiplerinin girmesinin riskli olduğu bölgeye girecek, üzerinde götürdüğü robot aracılığıyla yaralıyı sedyeye taşıyacak ve yaralı tamamen uzaktan komutayla sedye üzerine alınıp, güvenli bölgeye taşınacak.
Boğaç’la ilgili olarak bir gelişme daha yaşandı.
45 kişilik Türk personelin emeğinin ürünü olan BOĞAÇ, Ankara Sanayi Odasından “Yerli Malı Belgesi” aldı; yerli ve milli ürün olduğunu tescil ettirdi.
Bunun ne anlama geldiğini ve gelinen aşamayı, BOĞAÇ’ı geliştiren Elektroland Defense firmasının Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Orakçı’ya sorduk:
HALE TUNA KUTERDEM: BOĞAÇ’ı yapmaya nasıl karar verdiniz?
MUSTAFA ORAKÇI: “Boğaç fikri ilk olarak 2009 yılına uzanıyor. O zamanlar Koca Yusuf adıyla insansız silahlı kara aracı olarak düşünülmüştü. 2017 yılı sonlarında tekrar gündeme alındı ve 2018 yılı ilk çeyreğinde tasarım süreci başlatıldı.“
HALE TUNA KUTERDEM: “Türk ordusunun envanterinde bulunuyor mu?”
MUSTAFA ORAKÇI: “Henüz envanterde bulunmamaktadır. Geliştirme çalışmaları devam etmektedir. TSK’nın ihtiyaçlarına azami seviyede hizmet verebilecek seviyeye getirilmesi önemlidir.“
HALE TUNA KUTERDEM: “BOĞAÇ uzaktan komutalı. Farklı bir şehirde, bölgede görev yapacak aracı Ankara’dan yönlendirmek mümkün mü yoksa sadece sahada, yakınında olan operatör mü talimat verebiliyor?“
MUSTAFA ORAKÇI: Mobil iletişim ağı kullanılarak dünyanın her yerinde GSM şebekesinin elverdiği ölçüde kumanda edilebildiği gibi kriptolu RF sistemi ile 2 km mesafeden komuta edilebilir.“
HALE TUNA KUTERDEM: “BOĞAÇ’ta insan kontrolü nihai görünüyor. Otonom karar alma kapasitesi de var mı?“
MUSTAFA ORAKÇI: “Otonom özellikler var. Yapay zekâ için çalışmalar devam ediyor. Otonom olarak tanımlı bir veya birden fazla noktaya gidebilir. İnsan takibi yapabilir. Ayrıca MKE ile TAMKAR mayın geçit sisteminin entegre edilmesi için ilk görüşme yapıldı ve olumlu karşılandı.“
HALE TUNA KUTERDEM: “Yani BOĞAÇ mayınlı bölgeden geçebilecek hale mi getirilecek?“
MUSTAFA ORAKÇI: “BOĞAÇ öncelikle kendisine ve geriden gelen birliklere mayınlı araziden geçit açabilecek.“
HALE TUNA KUTERDEM: “BOĞAÇ hem akü hem de elektrikle çalışıyor. Cephede ne kadar kalabilir?“
MUSTAFA ORAKÇI: “Akü ile tek bir şarjda 8 saat kesintisiz operasyon yapabilir. Entegre jeneratör ile akülere şarj takviyesi yapılarak bu süre 12 saate kadar çıkarılabilir.“
HALE TUNA KUTERDEM: “Üzerine her türlü silah entegre edilebilir mi? Mesela havadaki hedefleri de vurabilir mi?“
MUSTAFA ORAKÇI: “Üzerine mühimmatı ile birlikte ağırlığı 1 tona kadar tüm silah ve diğer faydalı yük sistemleri entegre edilebilir. Vurabilmek, BOĞAÇ’ın üzerindeki silah sisteminin marifetine bağlıdır.“
HALE TUNA KUTERDEM: “Yerli ürün olduğu tescil edildi. Tamamı yerli mi? Üretim aşamasında hele de bu Covid-19 ortamında herhangi bir tedarik sıkıntısı yaşanabilir mi?“
MUSTAFA ORAKÇI: “Elektrik motorları ve elektronik komponentler hariç tamamı yerli malzemeler kullanılarak planlandı. Malzeme tedarik anlamında hiçbir koşulda sıkıntı yaşanmayacak şekilde oluşturuldu.“
TÜRK SAVUNMA SANAYİ ÜRÜNLERİ KATALOĞU