Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, üst düzey bürokrat ve sektör liderlerine eğitim verilen SAHA MBA’de “Denizlerin Altından Uzayın Derinliklerine Roket ve Füze Sistemleri” konulu dersi online olarak verdi.
Bir tanksavar füzesinin alt sistemlerini yansı üzerinden anlatan İkinci, füzenin çalışma prensibi hakkında bilgi aktardı.
İkinci, şöyle devam etti:
“Tanksavar füzemizin bir roket motoru var. Arka tarafında yer alan bir kontrol tahrik sistemi var. Kontrol tahrik sisteminin gayesi aslında füzeye havada uçarken yön verebilmek. Bunun yanı sıra itki gücünü aslında havada tutunmayı sağlayan kanatları ve kontrol ve güdüm noktasında füzenin istenilen hedefi vurabilmesi için gerekli olan güdümü yapacak olan kısım var. Bu güdüm ve kontrol kapalı bir loop halinde arayıcı başlıktan almış olduğu bilgiyi kontrol tahrik sistemini kontrol ederek arayıcı başlığın bulmuş olduğu hedefe yönlendiren algoritmalarını oluşturduğu kısım. Bu algoritmalar aslında füzenin hedefine doğru optimum uçuşu gerçekleştirerek hedefle temas noktasında en hızlı şekilde ulaşmasını ve hedefi başarıyla vurmasını sağlayan algoritmaları taşıyor. Askeri bir füzenin de aslında temel gayesi, üzerinde yer alan harp başlığını hedefle buluşturabilmek. Harp başlığını hedefe ulaştırdığı anda görevini başarıyla tamamlamış oluyor. Tabii bu yetmiyor. Harp başlığının patlayıp hedefi imha etmesi gerekiyor. Burada görmüş olduğunuz harp başlığı aslında tandem bir harp başlığı; tanksavarlarda kullanılan zırh delici özelliğe sahip bir harp başlığı. Bu harp başlığı teknolojisi de aslında en önemli teknolojilerden bir tanesi. Burada bizim tanksavar füzelerimizde kullanmış olduğumuz harp başlıklarımız bir buçuk metrelik saf çeliği delebilecek etkinliğe sahip bir harp başlığı teknolojisinden bahsediyoruz. Bu da başlı başına aslında kendi içinde çok üst derece, üst düzey bir teknolojik birikimin de olmasını mecburi kılıyor.”