Suudi Arabistan’da Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde görevli Çinli bilim insanları, insan derisi hassasiyetinde, 5000 kez kendini onarabilen, sensör görevi de görebilecek elektronik deri geliştirdiklerini açıkladı.
Dr. Yichen Cai ve ekibi, araştırmalarını “Science Advances” dergisinde yayınladı.
Yeni buluşta, esnekliği sağlayan hidrojeller, süper iletken nano teller yardımıyla, silika nano parçacıkları ve 2 boyutlu titanyum karbid MXene sensörleriyle birleştiriliyor.
Makaleye göre prototipini geliştirdikleri elektronik deri, 20 cm. uzaklıktan ısıyı algılayabiliyor, dokununca saniyenin 1/10’u sürede insan derisi gibi tepki verebiliyor, kendi kendini tam 5000 kere onarabiliyor.
Deri, hacminin 28 katı esnetildiğinde bile, elektronik aksam bozulmuyor.
Geliştirdikleri elektronik derinin, bir kağıdın üzerindeki el yazısını algılayabilecek kadar hassas olduğunu belirten Çinli bilim insanları, 5000 kez kendini onarabilme ve dayanıklılık yetisinin, kendi buluşlarını öne çıkardığını savunuyor.
Elektronik aksamı suni deriye yerleştirmekten ziyade, onları deride bozulmadan tutmak, bilimadamlarının önündeki en çetin sorunlardan birini oluşturdu zira daha önce de elektronik aksamlar suni geliştirilen derilere entegre edilmiş ancak kısa sürede dış etkenlere yenik düşmüşlerdi.
Dr. Yichen Cai, “Böyle bir işte, esnek malzemelerde elektronikleri kullanmak, günlük hayatta çarpmalara, sıyrıklara dayanıklı hale getirmek, çok dikkatli bir mühendislik istiyor” diyor.
Yichen Cai, geliştirdikleri derinin ileride vücuda yapıştırılarak ve wi-fi ile entegre edilerek, insanların sağlık durumların yakından izlemenin mümkün olabileceğini söylüyor.
Bilim insanları, buluşun ileride binalarda, uçaklarda da hasar tespitlerinde vs. kullanım alanı bulabileceğini kaydediyor.
Makalenin aslı: