Mühimmat, roket başlıkları ve kompozit roket yakıtlarında ham madde olarak kullanılan RDX, HMX ve CXM patlayıcı kimyasallarını üretecek Enerjetik Malzeme Üretim Tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.
Açılış öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Çekili Obüs BORAN ile Uzaktan Komutalı Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı (EZMA) yakından gösterildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan EZMA’yı bir süre komuta etti.
Daha sonra Enerjetik Malzeme Üretim Tesisi’ne geçildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “İstiklalin yolunun asker sayısı kadar hatta ondan daha ziyade silahı, teknolojisi ve eğitimi ile güçlü bir ordudan geçtiği bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır.” dedi.
Son 19 yıldır ülkenin savunma sanayisini her alanda yüksek teknolojiye, araştırma ve geliştirmeye dayalı yerli üretimle ayağa kaldırmak için yoğun çaba harcadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamdolsun, verdiğimiz emeklerin, tahsis ettiğimiz kaynakların karşılığını birer birer aldık ve alıyoruz.” diye konuştu.
Erdoğan şöyle devam etti:
“Hiç şüphesiz, savunma sanayimiz içinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumumuzun ayrı bir yeri vardır. Bu kurumumuz, Tophane-i Amire’den bugüne kadar İmalat-ı Harbiye ruhu ile üretim yaparak şartlar ne olursa olsun ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştır. İmalat-ı Harbiye Kurtuluş Savaşı yıllarında tezgahlarını cepheden cepheye taşıyarak fedakâr ustalarıyla derme çatma atölyelerde cephane üretmiştir.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun da yerli ve milli imkânlarla Türk ordusunun silah ve mühimmat ihtiyacınıı karşılayacak şekilde entegre üretim yapabilen dünyadaki ender kuruluşlardan biri olduğuna dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı şöyle dedi:
“Bugün de kurumumuz 5.56 milimetreden 203 milimetreye kadar Tüm kalibrelerdeki silah ve mühimmatı tek çatı altında üretebilen dünyadaki tek yapıdır. Kurumumuz bünyesindeki çelik fabrikasında namlu çeliğini, pirinç fabrikasında mermi kovanlarını, barut fabrikasında sevk barutlarını, roket fabrikasında roket yakıtlarını ve harp başlıklarını üretiyor. Mühimmat fabrikasında uçak bombalarıyla tank, obüs ve havan mühimmatları, fişek fabrikasında her türlü tabanca ve tüfek fişeği üretimi yapılıyor. Ağır silah fabrikasında tank, obüs ve havan silahları, silah fabrikalarında piyade tüfeğinden yakın hava savunma sistemlerine kadar çeşitli tiplerde silah üretimi gerçekleştiriliyor. Bugün de ‘Enerjetik Malzemeler’ denen RDX, HMX ve CMX Üretim Tesisiyle Modüler Barut Üretim Hatlarını kurumumuza kazandırıyoruz. Ayrıca, yine bugün burada Yeni Nesil Elektrikli Hibrit Sistemle çalışan ve kısaca EZMA denilen Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracıyla BORAN 105 mm taşınabilir obüsünü de kamuoyuna tanıtıyoruz. Açılışını yaptığımız bu tesisle Türkiye, dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu RDX, HMX ve CMX gibi patlayıcıları üretme imkânına kavuşuyor. Ülkemiz uçak bombalarında, yeni nesil mühimmatların dolumunda, füze yakıtı ve harp başlıklarında ana patlayıcı malzemesi olarak kullanılan bu ürünü hep yurt dışından ithal ediyorduk. Son dönemde yaşadığımız hadiseler ve maruz kaldığımız gizli-açık ambargolar, bu kritik ürünün ülkemizde üretilmesini gerektirmiştir.”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Türk Silahlı Kuvvetlerinin artık dünyada çok az sayıda ülkenin edinebileceği yüksek teknolojinin sağladığı avantajlara ve operasyonel üstünlüğe sahip olduğuna dikkat çekti.
Akar şöyle dedi:
“Bu kazanımlarımızı muhafaza etmek, ordumuzun etkin, caydırıcı ve saygın niteliklerini daha da artırmak için sistemlerimizi en verimli hale getirmek ve üstün teknolojiye sahip olmak bir tercih olmaktan çıkıp, zorunluluk haline gelmiştir.”
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü Yasin Akdere ise tesisin 12 ayda tamamen yerli ve milli imkânlarla MKEK tarafından hizmete alındığını söyledi.
Akdere, Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Çekili Boran Obüsün seri üretime hazır olduğu müjdesini de verdi.