Kritik alt ve silah sistemlerinin üretimi, hayalini kurmak ve tasarlamaktan geçiyor.
Bu noktada hayal kuran ve tasarım yapan genç beyinler Türk savunma sanayiinin geleceğini oluşturuyor.
Bu geleceğin bir parçası olan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencileri, özgün tasarımlarını ve hikayelerini savunmasanayi.org’a anlattı.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olan Dr. Burak Öztürk ise tüm bu faaliyetleri planlayan beyin konumunda.
Dr. Burak Öztürk, eğitimlerde öğrencilere ileri düzey tasarım ve imalat dersleri verildiğini söyledi.
Bu dersler başta savunma sanayi olmak üzere pek çok sektör için ürün geliştirmesine uygun olarak anlatılıyor.
“SON İKİ YILDA 400 ÖĞRENCİ ÜCRETSİZ EĞİTİMDEN YARARLANDI”
Dr. Burak Öztürk, üniversitede öğrencilerin derste aldıkları eğitime ek olarak bilim ve mühendislik temalı kulüplerin faaliyetlerini artırmak için ücretsiz eğitimler düzenlendiğini belirtti.
Bu kapsamda son iki yılda 400 öğrenci ücretsiz olarak eğitimlerden faydalandı.
Bilecik ve çevre illerden herkesin dahil olabileceği bu eğitimlerdeki derslerde ödevler uçak, helikopter, silah vb. savunma sanayi platformlarını içeriyor.
“ÖĞRENCİLERİMİZ ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN BELGEYİ KAZANIYOR”
Dr. Burak Öztürk, öğrencilerin gerçekleştirdiği çalışmaların sosyal medyada büyük ilgi gördüğünü ve program satıcılarının öğrencilere sürekli olarak destek olduğunu belirtti.
Dr. Burak Öztürk şunları aktardı:
“Bu çalışmalar sosyal medyada yüksek oranda ilgi görüyor. Program satıcıları sürekli öğrencilerin bu çalışmalarına destek oluyor. Bu kapsamda yurt dışından da destek alıyoruz. Uluslararası geçerliliği olan bir belge tüm öğrencilerimize online sınav ile ücretsiz sağlanıyor. Ayrıca bilimsel çalışmalarda tez öğrencilerimizi uçak ve uzay sanayi alanında malzeme geliştirme ve tasarım konusunda da yönlendiriyoruz.”
“HEDEFİMİZ ÇALIŞAN VE ÜRETEN TÜRKİYE’DİR”
Dr. Burak Öztürk hedeflerinin çalışan ve üreten bir Türkiye olduğunu belirterek COVID-19 virüs salgını döneminde dahi eğitimlere devam edildiğini ve uzaktan eğitime geçildiğini aktardı.
Dr. Burak Öztürk:
“Bu eğitimler sonucunda öğrencilerimizin tasarım ve mühendislik konusunda kendilerini geliştirmeleri için yönlendiriyoruz. Hedefimiz çalışan ve üreten Türkiye’dir.“
ÖZGÜN TASARIMLAR VE GÜÇLÜ BEYİNLER İLE DAHA GÜÇLÜ TÜRKİYE
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü öğrencileri, geliştirdikleri projeleri hikayeleri ile anlattı.
3’üncü sınıf öğrencisi Berkay Şen, keskin nişancı tüfeği, helikopter ve hastaneyi yeniden modelledi.
Berkay Şen, helikopter tasarımında TUSAŞ menşeli Gökbey helikopterinden etkilendiğini ve bunun üzerine özgün helikopter tasarımına başladığını belirtti.
Hastane tasarımında COVID-19 sürecinin etkili olduğunu belirten Berkay Şen, tasarımının “H” harfi şeklinde olduğunu aktardı.
Solidworks, AutoCad, Catia gibi programlara hakim olduğunu belirten Şen, gelecekte savunma sanayiinde tasarım yapmayı hedefliyor.
3’üncü sınıf öğrencisi Burak Ataç, plastik enjeksiyon kalıbını yeniden modelledi.
Ataç, tasarımlarını havacılık sektörüne olan ilgisi ve daha önce staj yaptığı firmadan etkilenerek seçtiğini belirtti.
Ataç ayrıca bir kobra taarruz saldırı helikopterini de yeniden modelledi.
Gelecekteki hedefi havacılık sektöründeki firmalarda Ar-Ge departmanında mühendis olarak çalışmak olan Burak Ataç, kariyerinde yükselmeyi hedeflediğini söyledi.
Ataç, bunlara ek olarak bir diğer hedefinin ise havacılık firmalarının tedarikinde engellere rastladığı yedek parçaları üretecek bir atölye açmak olduğunu aktardı.
4’üncü sınıf öğrencisi Emir Sadık Arın, bir tabanca modelledi ve haddeleme sisteminin güvenlik kat sayısı analizini gerçekleştirdi.
Çizim konusunda becerilerinin üniversite döneminde geliştiğini belirten Arın, tabanca tasarımının uzun araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıktığını söyledi.
Arın, tasarım ve analiz konusunda kendisini geliştiriyor ve çok çalışarak yeni pazarlarda özgün tasarımlar gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Arın’a göre bu pazarlardan en uygunu Türk savunma sanayi.
Kendisini sürekli geliştirebileceği ve mutlu olabileceği bir çalışma ortamı aradığını aktaran Arın, Türk savunma sanayinin bu isteklerine uyduğunu belirtiyor.
4’üncü sınıf öğrencisi Enes Eren Uyar, yolcu uçağı ve diğer malzemeleri yeniden modelliyor, analiz gerçekleştiriyor.
Tasarım becerisinin üniversite döneminde ve özellikle işe başladığı dönemde geliştiğini aktaran Uyar, bu alanda çalışmayı daha önceden hayal etmediğin belirtti.
Uyar, tasarım sektörünün sahip olduğu iş potansiyelinden etkilendiğini ve becerilerini geliştirmeye başladığını söyledi.
Yerli ve milli kavramına vurgu yapan Uyar, bu konunun kritik olduğuna dikkat çekti.
Uyar, dışa bağımlılığı azaltacak olan bu kavramın Türkiye’de yetişmiş her mühendisin bir görevi olduğunu belirterek ilerideki kariyerinin bu alanda olacağını söyledi.
4’üncü sınıf öğrencisi Esatcan Karataş, iki katlı çelik köprü, pervane ve uçaklar için iniş takımını yeniden modelledi.
Karataş, tasarımını, kullanılacağı alanı ve maruz kalacağı yükleri hesaplayarak, bu yüke uygun malzemeyi belirleyerek ve bağlantı tiplerinin ne kadar önemli olduğunu göz önüne alarak yaptığını belirtti.
Havacılık ve uzay sanayii üzerine çalışarak tezinde kısa zamanda ilerleme kaydettiğini belirten Karataş, hedefinin üniversitede edindiği bilgileri kişisel çalışmaları ile daha da arttırmak olduğunu ifade etti.
Savunma sanayii sektöründe bir gelecek planlayan Karataş, bu alanda kendisini geliştirmeyi planlıyor.
4’üncü sınıf öğrencisi Hüseyin Öksüz, inşaat alanında yeniden modelleler yaptı.
Tasarıma olan ilgisinin üniversite döneminde başladığını aktaran Öksüz, zımparalama ve parlatma makinesi, vinç ve mühendislik fakültesi binasını yeniden modelledi.
Becerilerini son dönemlerde arttırdığını belirten Öksüz’ün asıl hedefi savunma sanayiinde tasarımcı olmak.
2’nci sınıf öğrencisi Keziban Kuşoğlu, pervaneli motoru yeniden modelledi.
Motor tasarımını özellikle havacılık sektörüne olan ilgisinden dolayı seçtiğini aktaran Kuşoğlu, bu tasarımının sosyal medyada büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Kuşoğlu, bu tasarımının Linkedln üzerinden paylaştığını ve gönderinin 14.000 görüntülenmeye ulaştığını söyledi.
Gelecekteki hedefi uluslararası bir firmada makine mühendisliği pozisyonunda çalışmak olan Kuşoğlu daha sonrasında gelişimini sürdürüp üretim gerçekleştirebileceği bir atölye açmayı hedefliyor.
Musa Sekü, savaş uçağı ve taarruz helikopterini yeniden modelledi.
Tasarımlarının görüntülerini paylaşan Musa Sekü, platformlara özel kamuflaj uyguladı.
4’üncü sınıf öğrencisi Oğuzhan Eren, uçak, dron, silah ve bu sistemlerin ilgili bileşenlerini yeniden modelledi.
Tasarım ile birlikte malzeme bilgisinin ne kadar önemli olduğunun farkında olarak tasarımlarını gerçekleştirdiğini belirten Eren, bölümündeki derslerin de önemini vurguladı.
Eren, üniversitedeki derslerin kişisel kazanım açısından önemli olduğunu aktardı ve kendi gelişimini bu dersler ile birleştirerek tasarım alanında ilerlediğini söyledi.
Türkiye’nin dışa bağımlığının azalmasında mühendislerin büyük bir rol üstlendiğini ve ilerleyen dönemlerde bu rolü kendisinde üstleneceğini belirten Eren, kendisini daha da geliştirmeyi ve gelecekte savunma sanayi sektörü içerisinde bulunmayı hedefliyor.
4’üncü sınıf öğrencisi Özgehan Arslan jip, üst geçit el matkabı ve diğer aletleri yeniden modelledi.
Solidworks programında tasarımlarını yapan Arslan, özgün tasarımları ile gelişimini sürdürüyor.
Savunma sanayi platformlarını da modelleyen Arslan, bu sektörün disiplin ve çok çalışma özelliklerini uygulayarak eğitimini ve tasarımlarını sürdürüyor.
Farklı tasarım programları öğrenip çok yönlü bir mühendis olmayı hedefleyen Arslan bu yöntem sayesinde daha verimli bir performans sergileyebilecek.
Arslan’ın hedefi, savunma sanayii sektöründe ve otomotiv sektöründe tasarımcı olmak.
3’üncü sınıf öğrencisi Yahya Üşenmez, ağırlıklı olarak modelleme yapıyor.
T-129 Atak helikopterini, Akıncı SİHA’yı ve SOM-J seyir füzesini yeniden modelleyen Üşenmez, zırhlı muharebe aracını modelledi.
Küçük yaşlardan beri çizime ve tasarlamaya meraklı olduğunu belirten Üşenmez, tasarım kabiliyetini üniversite döneminde geliştirdiğini söyledi.
Savunma sanayii sektörüne özel bir ilgi duyan Üşenmez, Türkiye’nin bu sektörde daha başarılı olmasını arzuladığını ve tasarımlarını bu sektöre yoğunlaştırdığını belirtti.
Yahya Üşenmez, aynı zamanda bir mühendis adayı olduğunu vurguluyor; savunma alanını, teknolojileri ve yenilikleri araştırıyor, edindiği bilgileri tasarımlarına aktarıyor.
Zırhlı Muharebe Aracı da modelleyen Yahya Üşenmez, tasarımının askeri aracın sertliğini taşıyan bir ruha sahip olduğunu söyledi.
Modellediği araçta yan zırhların açılı olması zırhın mukavemetini arttırıyor.
Bu teknik ile aynı zamanda hafif silahların oluşturabileceği zarara karşı korunaklı hale getirilen aracın görüş kabiliyetini arttırmak için termal ve optik kameralar 360 derece açı ile araca entegre halde.
Alçak kule yapısı sayesinde silüeti azaltılan aracın birbirinden bağımsız süspansiyon sistemi, zorlu arazi şartlarında üstün performans sergilemesine yardımcı oluyor.
4’üncü sınıf öğrencisi Yeliz Pilgir, tek silindirli yerli motor modelledi ve analizlerini gerçekleştirdi.
Pilgir, bu tasarımı Türkiye’nin motor teknolojilerine duyduğu ihtiyaçtan ötürü seçtiğini söyledi.
Solidworks programı ile üniversite hayatında tanışan Pilgir, Ar-Ge merakını ve tasarıma olan ilgisini programın kendisine sağladığı imkanlar ile birleştirdi.
ANSYS Workbench arayüzünde Static Structural, Rigid Dynamics ve Transient Structural analiz modülleri kullanarak yaptığı tasarımların analizlerini gerçekleştiren Pilgir, kendisini bilgisayar destekli mühendislik alanında da geliştiriyor.
Milli teknolojilerin önemine vurgu yapan Pilgir, Ar-Ge ile savunmanın bir bütün olduğunu belirtti.
Pilgir, tek silindirli motor projesinde tasarıma başlarken, Türkiye’nin teknolojisine yararlı olabilmek için çalışmalarının savunma sanayii teknolojileri alanında olması gerektiğini düşündü.
Bu projenin tasarım ve analizini gerçekleştiren Pilgir, edindiği mühendislik becerileri ile projesini çok daha ileri seviyelere götürmeyi ve savunma sanayiinde kullanılmak üzere 6 silindirli dizel motor üretiminde yer almayı hedefliyor.
“TÜM ÖĞRENCİLERDEN ORTAK VURGU”
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencileri, savunmasanayi.org’a anlattıkları hikayelerinde ortak bir vurguda bulundu.
Öğrenciler, öğretmenleri Dr. Burak Öztürk sayesinde bu alanda geliştiklerini ve kendisinin gelişimlerine büyük katkı sunduğunu belirtti.
Dr. Burak Öztürk, öğrencilerine her türlü desteği ücretsiz olarak sağlıyor ve gelişimlerine yardımcı oluyor, tecrübelerini paylaşıyor.
BŞEÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü öğrencileri gibi hayal kuran ve tasarlamak için gece gündüz çalışan beyinlerin ve genç beyinlere desteğini esirgemeyen Dr. Burak Öztürk gibi değerli öğretmenlerin Türkiye’de sayısının hızla artması dileği ile…