STM’nin düzenlediği Türkiye’nin en önemli siber güvenlik etkinliklerinden Capture The Flag-CTF’de (Bayrağı Yakala) yarışmacılar, siber güvenlik zafiyetlerini bulmak ve sistemleri ele geçirmek için kıyasıya mücadele ediyor
Bu yıl 6.’sı düzenlenen etkinlik tamamen online kurgulandı.
Yarışma, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz’ün açılış konuşmalarıyla başladı.
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, günümüzde fiziksel güvenlikle birlikte siber güvenliğin önem kazandığını vurguladı, “Son yıllarda giderek artan siber saldırılar ve sürekli gelişen siber tehditlerle birlikte, bu tehditlere karşı etkin mücadele edilmesi gerektiği konusunda farkındalığımız üst seviyededir” dedi.
Prof. Dr. İsmail Demir şunları söyledi:
“Başkanlığımız himayesinde, yerli ve milli siber güvenlik ekosistemimizin geliştirilmesi amacıyla kurduğumuz Siber Güvenlik Kümelenmesi, faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda tüm paydaşların bir araya getirilerek etkileşim ve sinerji oluşturulması, yerli ve milli siber güvenlik ürün, teknoloji kapasitesinin artırılmasını amaçlıyoruz. Odaklandığımız alanlarımızdan biri, ülkemizdeki yetenekli siber güvenlik insan kaynağının geliştirilmesidir. Bu kapsamda gerek çeşitli eğitim faaliyetleri gerekse CTF yani Bayrağı Yakala tarzı yarışmalarla, bu alana ilgiyi artırmak veya yetenekli gençlerimizi keşfederek onları daha iyi noktalara taşımak istiyoruz.“
İsmail Demir, Savunma Sanayi Başkanlığ ile Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin ortak yürüteceği “Jet Hızlandırma” programının tanıtımını da yaptı.
Prof. Dr. Demir’in açıklamasına göre, siber güvenlik alanında ön prototip veya prototip seviyesinde ürünü olan 10 takım, 8 hafta boyunca çeşitli eğitimler ve birebir danışmanlık hizmetlerinden yararlanacak.
Ürün geliştirme, markalaşma ve yatırımcı ile buluşma konularında yardımcı olunacak, bir ürün pazara sunulacak seviyeye getirilecek.
Programın son gününde katılımcılar demo yaparak yatırımcılarla bir araya gelecek.
Kazanan takımlara ofis, para ödülü ve uluslararası bir fuara katılım gibi ödüller verilecek.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da konuşmasında, “Siber güvenliği yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmanın, sınır güvenliğini yabancı askerlere emanet etmeye eşdeğer olduğu unutulmamalıdır.” dedi.
Koç, siber güvenlik başta olmak üzere, yerli ve milli yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz açılış konuşmasında, “Siber güvenliği, ülkemizin güvenliğinin olmazsa olmazı olarak görüyoruz” dedi.
Güleryüz, “Hayatımıza giren her yeni teknolojinin, güvenliğimiz açısından sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bizler için üretilmiş; yaşamlarımızı ve işlerimizi kolaylaştırmak üzere hayatımıza girmiş her teknolojik cihaz, beraberinde birtakım riskler de getiriyor. Bu nedenle siber güvenliğe öncelikle, ‘teknolojiyle bu kadar iç içe yaşamaya başlamışken, kamusal ve kişisel verilerimiz, ticari sırlarımız, iş yapış süreçlerimiz, özetle tüm hayatlarımız korunmalı’ gözüyle bakıyoruz” dedi.
Giderek artan ve karmaşıklaşan siber saldırılara dikkat çeken Güleryüz, “Bu nedenle, yerli teknolojilerle siber güvenlik çözümleri geliştirip bu hizmeti veren bir şirket olarak, ülkemizde iş süreçlerinin doğru işlemesi, verilerin kamu, sektörler ve kişiler bazında korunması, en önemli önceliğimizi oluşturuyor” diye konuştu.
Güleryüz, siber güvenlik alanında uzman açığına dikkat çekerek, gençlerin savunma sanayinde kariyer yapmak için bu alanı seçebileceklerinin altını çizdi.
Katılımcı sayısı sınırlaması olmaksızın gerçekleştirilecek bu yılki STM-CTF yarışmalarında ilk 5’e giren takımlara toplam 90 bin TL ödül dağıtılacak.
Dün akşam yapılması planlanan mini quiz yarışması ise, İzmir depremi dolayısıyla ertelendi.