İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava araçları (SİHA) ülkelerin sahip olmak istedikleri çok kritik hava araçlarındandır. Bu İHA VE SİHA sistemleri sayesinde hem keşif – gözetleme hem de taarruz yapılabilmektedir. Kolluk kuvvetlerinin riskli bölgeye girmeden bölgenin İHA’lar tarafından taranması, lazer işaretlemelerinin yapılması ve koordinat bilgilerinin paylaşılması kolluk kuvvetlerine büyük avantaj sağlamaktadır. Bu sebeple İHA’ların ülke envanterinde bulunması caydırıcılık açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Bu kadar önemli bir sisteme satın alınarak sahip olmak beraberinde risk teşkil edebilir. Çünkü görev bilgisayar yazılımı, atış kontrol sistemi ve komuta kontrol gibi sistemlerin dışarıdan tedarik edilmesi sisteme ne kadar sahip olduğunuzu sorgulatır hale getirir .
Ülkemiz İsrail’den 10 adet Heron sistemi satın almıştı. Fakat daha sonra Heron’ların kullanımı ve bakımıyla ilgili bazı sorunlar yaşadık. Geçen zaman zarfında Heron’ların kamerası , uzak görüntü terminali, uydu yer terminali ve taşınabilir görüntü kıymetlendirme sistemlerini yerli hale getirdik. Şuan ise kaza kırıma uğrayan 2 tanesi hariç kalan 8 Heron silahlı kuvvetlerimize hizmet vermeye devam etmektedir . Heron’ların bazı sistemlerini yerli hale getirdikten sonra tam anlamıyla kullanabilir hale geldik .
BAYKAR 2000’li yıllardan itibaren orta irtifa uzun havada kalış teknolojisine sahip İHA geliştirmeye başlamıştır. Hatta Selçuk Bayraktar 2005 yılının ekim ayına işaret ederek bu tarihten itibaren ilk zamanlarda kendi imkanlarıyla işe başladıklarını ifade etmiştir. Proje ilk başladığında devlet desteği olmaksızın sürdürülmüştür. Bu noktada Baykar Makina ciddi bir fedakarlık örneği göstermiştir. Tarihler 2009 yılının son çeyreğini gösterdiğinde Bayraktar İHA ; yetkililer önünde ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. Bu tarihten yaklaşık 5 sene sonra yani 2014 yılında Bayraktar İHA Türk Kara Kuvvetleri envanterine girmiştir .
Zaman geçtikçe İHA üzerinde değişiklikler yapılmış ve İHA füze fırlatabilir hale gelmiştir. 2015 yılının aralık ayında Bayraktar İha ilk silahlı atışını yapmıştır. Böylelikle Türkiye İHA ve füzesini yapabilen dünyada ki 6 ülkeden biri olmuştur. Şuan ise 38 adet BAYRAKTAR TSK ve EGM bünyesinde hizmet vermeye devam etmektedir. İHA’larımızın toplam uçuşu ise 35.000 saatin üzerine çıkmıştır. Uçuş saatlerine baktığımız zaman İHA’ların ne kadar aktif kullanıldığını görmek mümkündür .
BAYRAKTAR İHA’larını Fırat Kalkanında aktif olarak kullandığımız gibi şu an yapılan Zeytin Dalı harekatında da aktif olarak kullanmaktayız . Zaten bu harekatların ciddi oranda başarıya ulaşmasında ki en önemli aktörlerinden biri yerli sistemlerin sahada kullanılmasıdır .
HABERLEŞME MENZİLİ : 150 KM
SEYİR HIZI : 70 KNOT
OPERASYONEL İRTİFA : 24.000 FEET
UÇUŞ SÜRESİ : 24 SAAT
KANAT AÇIKLIĞI : 12 M
UZUNLUĞU : 6,5 M
KALKIŞ VE İNİŞ : TAM OTOMATİK
MAX KALKIŞ AĞIRLIĞI : 630 KG
FAYDALI YÜK KAPASİTESİ : 55 KG
YAKIT : 300 LT BENZİN
İTKİ TİPİ : 100 HP İÇTEN YANMALI ENJEKSİYONLU MOTOR
Kaynak : baykarmakina.com
tyrannosurusrex.wordpress.com
TURGUT SLMZ