Türkiye Cumhuriyeti, Güney sınırında yer alan komşu ülke Suriye içerisinde hızla yayılan ve Suriye’nin Kuzeyini işgal eden YPG/PKK terör örgütüne (SDG-SDF) yönelik operasyonunu başlattı ve adını “Bahar Pınarı” koydu. Türkiye Cumhuriyeti’nin Güney sınırlarını güvende tutmak ve sınırlarımızdan terör örgütünü uzaklaştırmak için başlatılan operasyon 9 Ekim tarihinde, öğlen saatlerini biraz geçen bir zaman diliminde başlatıldı ve ilk olarak Suriye’nin Ain Issa kasabasındaki terör örgütü hedefleri Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 2 adet F-16 savaş uçağı tarafından bombalandı.
Operasyona Hangi Ülkeler Nasıl Tepki Gösterdi?
Batı ve Doğu bloklarında bulunan ülkeler Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçekleştirdiği operasyona tepki gösterdi.
NATO Operasyona Nasıl Tepki Verdi?
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye başlattığı operasyon ile ilgili “Türkiye’nin kısıtlamalarla hareket etmemesi gerektiğini ve IŞİD’le mücadelede kazanılan kazanımların tehlikeye atılmayacağı konusunda Türkiye’ye güvendiğini” bildirdi. 11 Ekim tarihinde Türkiye’ye gelecek olan Jens, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile operasyon hakkında görüşeceğini de belirtti.
Sınırda Neler Oluyor?
Edinilen bilgilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri tespit ettiği terör örgütü noktalarını havadan ve karadan bombaladı. 19:00 civarlarında Türk savaş uçaklarının yeniden bombalama için havalandığı bildirildi. Henüz karadan zırhlı birlikler ile bir saldırı yapılmadığı ve önceliğin tespit edilen hedeflerin havadan ve karadan bombalanması olduğu belirtildi.
YPG/PKK terör örgütü ise Türkiye’nin başlattığı operasyon nedeni ile IŞİD’e yönelik operasyonlarını durdurduğunu bildirdi. ABD Başkanı D.Trump, Türkiye’nin Avrupa’nın almayı reddettiği, serbest kalan ve bölgede ele geçirilen IŞİD üyelerini ülke içine alarak onları ele geçirmek zorunda olduğunu bildirmişti. Operasyona tepki gösteren Batı ülkelerinin temel tepki nedenlerinden birisi YPG/PKK terör örgütünün ele geçirdiği IŞİD cihatçılarının serbest kalarak IŞİD’in canlanması yönündeki korkuydu. Batı medyası bu operasyona bu nedenden ötürü “Türkiye’den IŞİD lehine operasyon” başlığı ile çirkin bir algı yaratıldı/yaratılıyor.
9 Ekim akşamında saat 22:30 civarlarında Milli Savunma Bakanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara harekatına başladığını ve 3 ayrı bölgeden Suriye’ye giriş gerçekleştirildiğini bildirdi. Türk Hava Kuvvetleri sınırda CAP görevi icra ediyor ve kara birlikleri ilerlemesini sürdürüyor.
10 Ekim akşamı 20:00 itibari ile Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’nin Ras Al-Ayn şehrine giriş gerçekleştirmek için terör örgütü hedeflerini imha etmeye devam ediyor. Tel Abyad şehri kuşatılırken Resulayn şehrinin mahallelerinin terör örgütünden temizleme işlemlerine başlandığı bildirildi.
Türkiye’den Suriye’ye Nota
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir nota ile Suriye rejiminin başkonsolosluğuna bilgi verdiklerini bildirdi ve “Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde başlatılmıştır. Gerekli bildirimlerde bulunduk. BM Genel Sekreterini bilgilendirdik” dedi. Çavuşoğlu ayırca ”Suriye rejiminin İstanbul Başkonsolosluğuna Barış Pınarı Harekatıyla ilgili notayla bildirim yapıldığı” açıklamasını da yaptı.
Rusya ve İran’ın Türkiye Korkusu
İran’ın operasyona karşı tepki açıklaması ve Rusya’nın endişe duyduğunu bildirmesini uzmanlar “korku” olarak yorumluyor. Bu korkunun nedeni ise Suriye’yi tamamen ele geçirmek isteyen ikilinin (rejim gücüne verdikleri destek ile) Kuzey Suriye’yi ele geçirememe ihtimali. Uzmanlar Rusya ve İran’ın ABD’den ziyade Türkiye’den çekindiğini, ABD’nin Suriye’de geçici olarak var olduğunu ve süreç sonunda oradan çıkacağını ancak Türkiye’nin ele geçirdiği bölgelerde yerel halkın desteği ile oralarda kalıcı olabileceğini bildiriyor ve bundan ötürü ikilinin bundan çok rahatsız olduğunu açıklıyor.
Yeni Açıklamalar 9 Ekim Akşamı Geldi
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Türkiye’nin ‘Barış Pınarı Harekatı’nın tehlikeli olduğunu ve durması gerektiğini söylerken “Bu saldırı Kürtlerin güvenliği için tehlikelidir. Çünkü bu 5 yıldır savaşmakta olduğumuz IŞİD’e fayda sağlıyor. Saldırı durmak zorunda” dedi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği harekat ile ilgili ‘sorumsuzca eylem’ açıklamasını yaptı ve BM Güvenlik Konseyi’ne gerilimin tırmanmasının önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Avrupa Birliği 28 ülke yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son vermesi çağrısında bulunuldu. Metinde oluşturulan güvenli bölge için AB’nin maddi yardım sağlamayacağı bildirildi. Tam metin “AB Türkiye’ye tek taraflı askeri operasyonunu sonlandırması çağrısında bulunmaktadır. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin tasarladığı sözde güvenli bölgenin sığınmacıların dönüşü için gerekli uluslararası kriterleri karşılaması ihtimal dahilinde değildir. AB, yerel nüfusun haklarının gözardı edildiği bölgelerde istikrarın ya da kalkınmanın sağlanması için yardım sağlamayacaktır.” şeklinde yayımlandı. Avusturya Özgürlük Partisi Başkanı Norbert Hofer ise operasyon nedeni ile AB’ye yeni bir göç dalgası gelebileceğini ve bu nedenden ötürü önlemler alınması gerektiğini bildirdi. Parti liderine göre IŞİD militanları, Türkiye’nin operasyonu sonucu oluşabilecek kaostan yararlanarak Avrupa’ya kaçabilir. Ayrıca yine yurt dışında servis edilen haberlerin çoğunda Türkiye’nin hava saldırıları nedeni ile sivillerin hayatını kaybettiği (elde edilen bilgilere göre 5 sivilin öldüğü iddia ediliyor) bildiriliyor. Ancak TSK bu konuda hassasiyetli olduğunu açıklamış ve operasyonu sivillere zarar gelmeyecek şekilde gerçekleştirdiğini bildirmişti.
12 Ekim Sabahı İlginç Olaylar Yaşandı
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’de bulunan ABD Üssü yakınına bir saldırı yapıldığını ve bu saldırının Türkiye tarafından topçu atışları ile gerçekleştirildiğini bildirdi. Pentagon “Patlama, Türklerin ABD kuvvetlerinin hazır bulunduğunu bildiği bir bölgede meydana geldi” açıklamasını yaptı ve ABD’li askerlere zarar gelmediğini bildirdi. Buna ek olarak ABD’nin Kobani’den çekilmediği de ayrıca belirtildi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından ABD ve müttefik/koalisyon ülkelerin ateş altına alınmadığı ve bu haberlerin yalan olduğu, “bölgedeki terör örgütü hedeflerine yönelik atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır” açıklaması yapıldı.
ABD’nin IŞİD’le Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett McGurk, Suriye/Kobani’de bulunan ABD askerlerinin yakınına yapılan Türk atışlarının “yanlışlıkla” olmadığı ve Türk tarafının ABD’li askerlerin yerini bildiğini belirtti.Pentagon “Türk topçuları tarafından atış yapıldı ve patlama, Türklerin ABD kuvvetlerinin hazır bulunduğunu bildiği bir bölgede meydana geldi” açıklamasını yapmıştı. MSB ise “müttefik ülkelerin vurulması asla söz konusu olamaz” açıklamasını yapmıştı.