Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın deniz safhası, Gazi Mağusa açıklarında, Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında, Türk Arama Kurtarma Sahası’nda yapıldı.
Tatbikatın Sancak Gemisi TCSG Yaşam’da düzenlenen brifinge Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, burada yaptığı konuşmada, bu tür faaliyetlerle neler yapabileceklerini görmenin, kendilerine güç verdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:
“Bütün bu çalışmalarımıza destek veren Türk Silahlı Kuvvetlerine ve diğer kurum ve kuruluşlara, Sahil Güvenliğe çok teşekkür etmek istiyorum. Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk Devleti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni güçlendirirken her türlü yeni gelişmeyi uygulamak suretiyle gerek güvenimizi gerek bölgede oluşabilecek herhangi bir felaket ve göçmen sorunlarına yapacağımız katkılarla bunları sürdürebilmeliyiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, en güneydeki bağımsız bir Türk Devleti olarak anavatanı Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği içerisinde bütün imkân ve kabiliyetlere ulaşabilmiş ve bunları yıllar itibariyle geliştirmektedir. Sadece denizde değil, yukarıda hava sahasında helikopter katkılarıyla ve gerektiğinde İHA, SİHA ve uçaklarla faaliyetlerimizi güçlendirebilmenin mutluluğu içerisindeyim.”
Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasının ardından tatbikata ilişkin başarı dileklerini iletti ve gemiden ayrıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın gemiden ayrılmasını müteakip TCSG Yaşam, bağlı olduğu Gazi Mağusa limanı’ndan ayrılarak Doğu Akdeniz’in uluslararası sularına açıldı.
Tatbikatta, farklı senaryolar kapsamında arama kurtarma faaliyetleri icra edildi.
Bunlar arasında deniz kazalarına müdahale ve deniz yüzeyinde bulunan kazazedelerin kurtarılması; çok sayıda düzensiz göçmen taşıdığı tespit edilen ve “Dur” ihtarına uymayan, telsiz çağrılarına cevap vermeyen bir kuru yük gemisine, Sahil Güvenlik Özel Harekât Timi tarafından operasyon düzenlenmesi ve gemide çıkartılan yangının söndürülmesi; akaryakıt sızıntısı nedeniyle denizde kirliliği önlemek amacıyla akaryakıt tankeri etrafında bariyer kurulması gibi faaliyetler vardı.
Tatbikatın deniz safhasına Türkiye’den 1 fırkateyn, 1 insansız hava aracı, 3 Sahil Güvenlik korveti, 4 Sahil Güvenlik botu, 5 helikopter, 2 uçak, 1 ereme kurtarma timi, 1 Özel Harekât Timi ile 1 Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi katıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ise 3 Sahil Güvenlik botu, 2 helikopter, 2 römorkör, 2 bot ve 1 arama kurtarma timi tatbikatta görev yaptı.
Tatbikata katılan unsurların selamlama geçişi yapmasıyla Şehit Teğmen Caner Gönyeli Davet Tatbikatı’nın deniz safhası da sona erdi.
Başarıyla tamamlanan tatbikatın ardından kürsüye gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, Caner Gönyeli Tatbikatı’nın, bulunulan bölge itibariyle deniz güvenliği alanında önemli bir adım olduğunu ifade etti.
“İki ülke arasında arama kurtarma operasyonlarında koordinasyonumuz ve birlikte çalışma yeteneklerimiz hem bölgesel hem uluslararası düzeyde barış ve güvenliğe katkı sağlayacaktır” diyen Sağlam, şunları söyledi:
“Böylesine kritik bir coğrafyada barış ve istikrarı sağlamak sadece bölge ülkeleri için değil aynı zamanda tüm dünya için de önemlidir. Sürdürülebilir ve barışçıl bir gelecek inşa etmek için iş birliği yaparak çatışmaları azaltma çabalarımıza tüm uluslararası toplumdan destek beklemekteyiz çünkü şüphesiz Türkiye, Doğu Akdeniz’deki varlığını ve haklarını kararlılıkla savunmaya devam edecektir. Türk arama kurtarma bölgesinin önemi ve Türkiye’nin bu bölgedeki haklarını vazgeçilmez olduğu konusunda hiçbir tereddüdümüz yoktur.”
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir de bu tatbikat ile sorumluluk sahasında, her türlü deniz ve hava şartında 24 saat süre ile gerçekleşen arama kurtarma faaliyetlerinin, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından karşılıklı iş birliği içinde, başarıyla icra edilebileceğinin ulusal ve uluslararası kamuoyuna bir kez daha gösterildiğini söyledi.
Tümamiral Kendir, şöyle devam etti:
“Denizde ve karada, zor durumda olan insanların yardım çağrılarına en kısa sürede reaksiyon gösterip insanlara ulaşmak, hayati bir zorunluluktur. Sorumluluk sahasında gerçekleştirdiği tüm görevlerde ‘önce insan’ prensibiyle hareket eden arama kurtarma teşkilatımız, bu zorunluluğun farkındalığıyla gerçekleştirdiği tatbikatlar vesilesiyle arama kurtarma faaliyetlerindeki performansını daha da geliştirmektedir.”
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, 7 gün 24 saat esasıyla görev icra eden arama kurtarma unsurlarının gerçekleştirdiği bu tatbikatın, çevre denizlerde meydana gelebilecek olan kazalarda üstlenilecek görevin öneminin ve etkin bir arama kurtarma teşkilatına sahip olunduğunun en net göstergesi olduğunu ifade etti.
Tümamiral Kendir, sözlerini şöyle tamamladı:
“İnsan hayatını riske edebilecek her türlü duruma karşı hazırlıklı bir şekilde arama kurtarma faaliyetlerinin icra edilebilmesi maksadıyla; Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni desteklemeye ve karşılıklı iş birliğini artırmaya tüm gayretiyle devam edecektir.”
Konuşmaların ardından topluca fotoğraf çektirildi.