Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD’nin, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın alması gerekçesiyle Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırım kararını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
“Aliyev, diğer bazı NATO ülkelerinde benzer bir hava sistemi bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını “haksızlık” ve “çifte standart” olarak değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bu yaptırımların Türkiye’nin savunma kapasitesini güçlendirme adımlarını engellemeyeceğine olan güvenini dile getirdi.” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da yaptığı açıklamada, ABD yaptırımlarını “ABD’nin uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürü” olarak değerlendirdi.
Lavrov, “Bu, elbette, uluslararası hukuka saygısızlığın bir başka tezahürü, ABD’nin yıllardır – on yıllardır – sağda ve solda kullandığı yasadışı, tek taraflı zorlayıcı önlemlerin bir göstergesi.” dedi.
Lavrov açıklamasında, “Elbette bunun askeri iş birliği alanı dahil, uluslararası iş bölümünün sorumluluk sahibi bir katılımcısı olarak ABD’nin uluslararası güvenilirliğine bir katkıda bulunacağını düşünmüyorum” ifadesine yer verdi.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Twitter’daki paylaşımında, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarını, uluslararası hukuku ihlal etmesinin bir başka tezahürü olarak değerlendirdi, “ABD’nin tek taraflı yaptırımlarını şiddetle kınıyoruz, Türk halkının ve hükûmetinin yanındayız” ifadesini kullandı.
Uluslararası basında da ABD’nin NATO müttefikine karşı son hamlesi, geniş yankı buldu.
Russia Today’e yazan İngiliz uzman Tom Fowdy, ABD’nin bir NATO müttefikine yaptırım uygulamasını, NATO’nun artık kâğıt üzerinde kaldığının göstergesi olarak nitelendirdi.
Fowdy, kararın Türkiye’yi NATO’dan uzaklaştırmak için değil, Amerikan silah endüstrisinin NATO ülkeleri üzerindeki tekelini sürdürmek için alındığını ileri sürdü.
Türkiye’nin de yakın zamanda Batı ile köprüleri yakmayacağını belirten Fowdy, yine de bu kararın Ankara’yı daha fazla Rusya ve Çin’e iteceğini iddia etti.
Financial Times gazetesinde yayınlanan yazıda ise uzmanların, yaptırımların Türkiye ile ABD arasındaki askeri iş birliğinin temellerine zarar vermeyecek şekilde seçildiği, Türk lirasının da yatay seyrettiği kaydedildi.
New York Times gazetesindeki haberde ise Türkiye’nin S-400’e yönelmeden önce Patriot almak istediği, NATO’nun bir süre Türkiye’nin Suriye sınırı yakınında Patriot füzeleri konuşlandırdığı, daha sonra geri çektiği anımsatıldı.
Haberde, Türkiye’nin Rus savaş uçaklarına karşı Patriot almak isterken, Rusya’dan S-400 almak durumunda kaldığına dikkat çekildi.
“ABD ve AB Türkiye karşıtlığında olmakla beraber, stratejik konumda bulunan Müslüman Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşmasını istemiyorlar. Türkiye Rusya’dan S-400 almakla beraber, pek çok konuda Rusya ile anlaşamıyor, Rusya’ya karşı bir set oluşturuyor.” ifadesine yer verildi.