Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sektöründe yayın yapan bazı basın yayın kuruluşlarının temsilcileriyle ROKETSAN’ın Ankara Lalahan’daki tesislerinde bir araya geldi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir burada, ROKETSAN tarafından geliştirilen Atmaca anti-gemi füzesi ile ilgili yeni bir gelişme paylaştı.
Prof. Dr. İsmail Demir, Atmaca füzesinin sondan bir önceki testinin başarıyla gerçekleştirildiğini şu sözlerle açıkladı.
“Dün (29 Eylül 2020) Atmaca’nın sona yakın testlerinden bir tanesi daha yapıldı. Onlarca testten geçtiğini söylemek yazım. O test de çok başarılı geçti. Bu sondan bir önceki testti Atmaca’nın, inşallah bir test daha kaldı ama sona geldik demektir. Arkadaşlarımızla şimdi konuştuk, seri üretim faaliyetlerine bir yandan başlamalarını bekliyoruz. Test derken, bir ürün yaptınız, bir kere test atışı yaptınız, gidip hedefi vurdu; böyle bir olay yok malumunuz. Çeşitli kabiliyetleri denemeniz lazım. Kendi üzerindeki kumanda sistemleri, otomatik kontrol sistemlerinin çeşitli kademelendirmesi, yedeklenmesi var. Yedeklerin kendi başına çalışması durumu var. Kombine çalışma durumu var. Çeşitli ortam şartlarında atışların denenmesi var. Yani bir ürünün kalifiye olması ve olgunlaşması bir, iki, üç testle olmuyor. Bugün geliştirilen sistemlerden, 50’ye yakın testin yapıldığı sistemler var olgunlaşma aşamasına kadar. O açıdan ürünün bir anlamda bir test ile yapılıp kamuoyuna açıklanması, kamuoyunda “ürün hazır” gibi anlaşılabiliyor ama savunmaya yakın arkadaşlar, teknolojiye yakın arkadaşlar bunu daha iyi bilirler, ürün kalifikasyonu denen bir süreç var çünkü ürününüzü teslim ettiğinizde kullanıcı makamın bunu gönül rahatlığıyla kullanabilmesi gerekiyor ki o anlamda bile yine harekat ortamında edinilen tecrübeler ve geri bildirimlerle bu ürünler de dahil sürekli bir geliştirme yapmak söz konusu o açıdan çalışma sistemi olarak tasarımcı, üretici ve kullanıcı makamın sürekli iletişim halinde kaldığı bir sistem çok çok önemli. Bunları hayata geçirmek bizler için hayati öneme sahip. Özellikle son günlerdeki Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz konuları gündeme geldiğinde denizdeki gücümüze güç katacak bir ürün olarak Atmaca’nın altını çizmek istedik. Tabii Atmaca yanında oradan türetilmiş kara kara seyir füzeleri, şu anda havadan karaya seyir füzeleri var, onun başka versiyonları çalışılıyor. Tabii sadece bu deniz üstü değil, deniz altı ve torpido sistemlerinin de ROKETSAN bünyesinde çalışıldığını belirtmek isterim.”
“BU ATIŞ EN ZORLU KOŞULLARDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci de sondan bir önceki testin en zorlu koşullarda gerçekleştirildiğini söyledi.
İkinci şöyle dedi:
“Bu test aslında Atmaca’nın en zorlu koşullarda test edilmesini içeren bir senaryoydu. Tamamen GPS bağımsız, sadece kendi iç ataletsel navigasyon ünitesiyle, hedefini çok ciddi bir mesafeden net olarak bulabildi ve vurabildi. Bu, elektronik harbin çok yoğun olduğu ortamlarda da aslında Atmaca’nın üzerindeki çok kısıtlı bir navigasyon kabiliyetiyle hedefini net olarak vurduğunun göstergesi oldu. Dışarıdan herhangi bir müdahale olmasa bile, olduğu durumlarda da elektronik karıştırma olduğu durumlarda da Atmaca en zorlu senaryolara bu şekilde hazırlanıyor.”