DEF’21 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, yarın (17 Ağustos) İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlayacak.
Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
Açılış öncesi Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Genel Müdür Murat İkinci İstanbul’da basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, anti-gemi seyir füzesi Atmaca’nın, deniz versiyonundan farklı olarak infrared arayıcı başlık içeren kara versiyonunu geliştirdiklerini açıkladı.
Murat İkinci, “Ve bu arayıcı başlığı da kara hedeflerine, yine radar sistemlerine yakalanmadan angaje olma yeteneğini inşallah silahlı kuvvetlerimize kazandıracağız.” dedi.
Sistem, ilk kez IDEF’21 fuarında sergilenecek.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, yine fuarda ilk kez sergileyecekleri bir başka yeni ürünün ise Levent Yakın Hava Savunma Sistemi olduğunu belirtti.
Levent’in Sungur portatif hava savunma füzesinin baz alınarak üretildiğini kaydeden İkinci, şöyle devam etti:
“Levent’in iki versiyonu olacak. İlk versiyonunda sadece geminin üzerindeki elektro-optikleri ve radarları kullanarak hedeflerini imha edecek. İkinci versiyonunda da kendi bağımsız radar ve elektro-optik sistemleriyle angajman yeteneğini kazanacak.Aynı zamanda mevcut Sungur füzesinin de menzilinde değişiklik yapacağız. Menzili uzatılacak ve RF almaçlarıyla desteklenen, hedefi daha sıkı şekilde takip edebilecek teknolojileri de üzerine ekleyeceğiz inşallah.”
İkinci’nin verdiği bilgiye göre, fuarda yine ilk kez sergilenecek ürünler arasında AKYA Ağır Torpido ile Hafif Sınıf Torpido ORKA da var.
Murat İkinci konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
“AKYA aslında denizaltılarımızın temel silahı olacak. AKYA’nın da başarılı atışları hala devam ediyor. Bu sene sonunda da inşallah silahlı kuvvetlerimize teslim edeceğiz. AKYA GÜR denizaltımızdan ilk defa fırlatıldı ve testleri de Marmara Denizi’nde hala devam ediyor. Yine hafif sınıf torpidomuz, ORKA Torpidosu da burada sergileyeceğimiz ürünlerden bir tanesi olacak. ORKA’nın AKYA’dan farkı, hava platformlarından da atılabilmesi ve denizaltılara angaje olabilme yeteneğine sahip olması.”
Bir yeni ürün daha ve bu ürün hava kuvvetleri için geliştirildi:
“Hava Kuvvetlerimiz için gerçekleştirdiğimizprojelere bakacak olursak, IDEF’te ilk defa sergileyeceğimiz Laçin silah sistemi olacak. Laçin malum, bizim teber sisteminin gelişmiş versiyonu. Teber, lazer güdümlü bir mühimmat. MK82 bombalarını aktif hale getirerek lazer güdümlü olarak hedefleri vurmasını sağlayan bir kitimiz. Laçin’i pilot tarafından yönlendirilen, havada da herhangi bir şekilde manevra yaptırılabilen bir mühimmat haline getirdi. Şu anda hava kuvvetlerimizin F-16’sında bunların atışı başarıyla yapıldı. IDEF’te bunların sergilemesini yapacağız inşallah. Laçin’in temel özelliği, pilotun, mühimmat ayrıldıktan sonra mühimmatı kontrol etme yeteneğine sahip olması. Mühimmatın özellikle sığınaklar, mağaralar ve geçitler gibi alanlarda son dakika hamleleriyle hedefi çok daha etkin vurmasını sağlayan bir sistem. Bu da inşallah Türk Hava Kuvvetlerimizin gücüne güç katacak bir mühimmat olacak.”
Roketsan’ın IDEF’te ilk kez sergileyeceği ürünler arasında yaklaşık 100 kg ağırlığıyla Akıncı ve Aksungur gibi SİHA’lardan atılabilecek olan MAM-T füzesi de var.
MAM-T yaklaşık 30 km’ye yakın menziliyle özellikle hava savunma sistemlerini hedefleyen, noktasal vuruş kabiliyetine sahip olan bir mühimmat.
İkinci’nin verdiği bilgiye göre MAM-T’nin ilk versiyonu lazer güdümlü ancak şu anda daha gelişmiş versiyonları için çalışmalar devam ediyor.
Çalışmalar yıl sonuna doğru tamamlanacak ve Roketsan geliştirilmiş MAM-T mühimmatına ilişkin duyuruyu yapacak.
Ve Roketsan’dan bir sürpriz daha; Lazer Güdümlü Mini Füze.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Lazer Güdümlü Mini Füze hakkında şu bilgileri verdi:
“Lazer güdümlü mini füze, 1 kilometre menzilli, çok küçük, mini füzelerimiz. Bu mini füzeleri bir sistem olarak İHA’ların üzerinden, yine lazer güdümle atarak özellikle meskûn mahal çatışmalarında özel kuvvetlerimize ve silahlı kuvvetlerimizin diğer unsurlarına noktasal hedef vurabilme kabiliyeti kazandırmış olacağız. Füzelerimiz güdümlü füze ve 1 km’den herhangi bir hedefi imha etme yeteneğine sahip olacak. Bunu bütün bir sistem olarak Roketsan geliştirdi; sadece füzesini değil.”
Toplantıda, bir basın mensubunun uzay çalışmalarının ne durumda olduğu yönündeki sorusunu da cevaplayan İkinci, “Uzayda aslında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bizim tabii nihai hedefimiz, mikro uydu fırlatma sistemini hızlıca hayata geçirebilmek ve bununla 400 km’ye yakın bir yörüngeye kendi 100 kg’ye yakın uydumuzu yerleştirme kabiliyetini hızlı bir şekilde edinebilmek.” dedi.