ASPİLSAN Enerji tarafından düzenlenen 6. Pil Teknolojileri Çalıştayında dünyadaki teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliği çerçevesinde enerji çözümleri ele alındı.
Dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli pil hücresi üzerine bilgilendirici paneller sektörde söz sahibi kurumların temsilcilerini ve üniversitelerden akademisyenleri bir araya getirdi.
Çalıştayda “Teknolojik Gelişmeler ve Küresel İklim Değişikliği Çerçevesinde Enerji Çözümleri”, “Pil Teknolojisindeki Gelişmeler ve E-mobilite Başta Olmak Üzere Artan Pil İhtiyacına Yönelik Çözümler”, “Türkiye’de Yerli ve Milli Pil Üretimi ve Pil Üretiminde Ham Madde Tedariki” olmak üzere üç ana temada on iki ayrı panel düzenlendi.
ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, ”Pil teknolojileri yaşadığımız dünyada hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bir kuruluşu olan ASPİLSAN Enerji olarak kurulduğumuz tarihten bugüne kadar çalışmalarımızı ülkemizin teknoloji ve yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşabilmesini sağlamak adına yürütüyoruz.” dedi.
Özsoy şöyle devam etti:
“Günümüzde dünyanın enerji ihtiyacının büyük bir bölümü fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Fosil yakıtların kullanımının neden olduğu zararlı gazlar küresel ısınma, iklim değişikliği, hava kirliliği ve sera etkisi gibi çevre sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca fosil yakıt rezervleri sınırlı olduğu için artan enerji talebi ile birlikte bu rezervler hızla tükenmektedir. ASPİLSAN Enerji, 2050 yılı karbonsuz iklim hedefleri konusunda taahhüt veren Avrupa’daki firma/üniversite/araştırma enstitülerinin bulunduğu European Clean Hydrogen Alliance’in üyesidir. Bu bağlamda; ASPİLSAN Enerji olarak hidrojen ekosistemi içinde; temiz (yeşil) hidrojenin üretimi (elektrolizör) ve tüketimi (yakıt pilleri) konularında İstanbul Ar-Ge Birimimiz ile faaliyet göstermekteyiz. Ülkemizdeki yeşil hidrojen dönüşümüne çözümler sunabilmek için çalışmalarımıza kesintisiz devam ediyoruz.”
Ferhat Özsoy, batarya konusunun cep telefonundan başlayan robotik sistemlerden elektrikli araçlara kadar uzanan geniş bir sektörü kapsadığına dikkat çekti.
Karbon salınımının azaltılması adına enerji üretiminin “yenilenebilir” kaynaklara yöneltilmesinin de sürdürülebilir olabilmesinin “enerjinin depolanmasından” geçtiğine işaret eden Özsoy şöyle dedi:
“Elektrokimyasal depolamaları bataryalarla yaptığımız düşünüldüğünde bu kapsamda bataryaların önemi daha da artıyor.
ASPİLSAN Enerji olarak Kayseri, Ankara, İstanbul ve Edirne’de bulunan dört ayrı Ar-Ge merkezimizde yürüttüğümüz çalışmalarla, yerli ve milli imkânlarla, Türk mühendislerinin emeği ile ülkemizde batarya teknolojilerinin gelişmesi ve dışa bağımlılığımızı azaltmak adına çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Altıncısını düzenlediğimiz pil teknolojileri çalıştayından çıkacak değerli çıktılarla da sektörümüzün önemli kazanımlar elde edeceğini söyleyebilirim.
Ferhat Özsoy – ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü
“ASPİLSAN Enerji olarak 2022 yılında seri üretime başlayacak olan Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk silindirik lityum üretim tesisi ile hem savunma sanayi hem de özel sektörün ihtiyacını karşılarken ilerleyen dönemlerde farklı tip, boyut ve teknolojilerdeki pil hücrelerinin de geliştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz. Bu tesisimiz sayesinde pil üretim kabiliyeti yanında özgün pil geliştirme ve aynı zamanda benzer bir tesis kurulması adına gerekli tüm bilgi birikiminin de elde edilmesini hedeflemekteyiz. Burada stratejik olan kendi yeteneğimizi kullanarak günümüzün en son pil teknolojisine cevap verebilecek olmamızdır. Teknolojiye sahip olmak, gelecekteki gelişmeleri de takip ederek ülkemizin bu alanda söz sahibi olmasına olanak sağlayacaktır. Bu hedefle altı yıldır düzenlediğimiz pil teknolojileri çalıştayına katılım gösteren, destek veren ekosistemdeki değerli paydaşlarımıza da şükranlarımızı sunarız.”