Türk askerî gemi inşa sanayii, MİLGEM projesinin hayata geçmesiyle ve platformların birer ikişer denizlerde göreve başlamasıyla adeta demir aldı hatta bunu zincirleri kıra kıra yaptı.
Bu süreçte Millî Savunma Bakanlığı bağlısı ASFAT (Askeri Fabrika ve Tersane İşletmeleri AŞ) kritik bir rol üstlenmiş durumda.
Sadece deniz platformlarında değil; millî kara ve hava projelerinde de önemli bir konuma sahip.
ASFAT, millî deniz, kara ve havadaki çözümlerini Hırvatistan’da düzenlenen Avrupa’nın önemli savunma, havacılık ve güvenlik fuarlarından olan ASDA 2025’te tanıtacak.
8-10 Nisan tarihleri arasında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te gerçekleştirilecek fuarda ASFAT; fırkateyn, korvet, açık deniz karakol gemileri, karakol gemileri, lojistik destek gemileri, yardımcı gemiler, yüzer havuzlar ve insansız su üstü araçları dahil olmak üzere deniz platformlarını, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın önde gelen savunma sanayi sektör temsilcileri ile buluşturacak.
– Savaş gemisi tasarım ve gemi inşa kabiliyeti,
– Pakistan’ın operasyonel ve teknik gereksinimlerine göre revize edilen, hava savunma ve denizaltı savunma harbi dahil olmak üzere her türlü savaş görevini yerine getirebilen Pakistan MİLGEM’ler
– Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin savunmasına yönelik İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa ve donatım faaliyetleri devam eden, üstün sensör ve silah sistemleri ile donatılan Açık Deniz Karakol Gemileri katılımcılara anlatılacak, tanıtılacak.
Hırvatistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığının korvet tipi gemilere ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
Bu ülkenin, başta MİLGEM sınıfı korvet ve Açık Deniz Karakol gemileri konusunda ASFAT iş birliği olanaklarını değerlendirmeyi planladığı ifade ediliyor.
ASFAT, uzun süredir iş geliştirme faaliyetleri kapsamında Hırvatistan’la ikili iş birliklerini güçlendiriyor.
ASFAT’ın çok sayıda tank ve obüsün bakımını, onarımını ve modernizasyonunu yapabildiğini; çeşitli uçak ve helikopterler ile bunların motorlarının bakım, onarım ve yenileştirme (MRO), depo seviyesi bakım ve modernizasyon gereksinimlerini karşılayabildiğini de hatırlatmak gerekir.
ASFAT; 30.000’den fazla deneyimli ve nitelikli personelin katkısı ile ömür devri yönetimini esas alarak, askerî sistemlerin tasarımı, üretimi, proje yönetimi, eğitimi, bakımı, onarımı, revizyonu ve idamesi süreçlerinde, bir çözüm ortağı yaklaşımıyla anahtar teslim çözümler sunuyor.
Ayrıca askerî fabrika ve tersanelerin kurulması, modernize edilmesi ve işletilmesi alanındaki yetkinliklerini de dost/müttefik ülkelerle paylaşıyor, ortak proje geliştirebiliyor.
ASFAT, kuruluşundan sadece 4 yıl sonra, 2023 yılında “Defense News Top 100” listesine girmeyi başardı ve listedeki en genç Türk savunma sanayi şirketi oldu.