Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki Askeri Hastaneler 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından yaşanan süreçte Sağlık Bakanlığına devredildi ancak o tarihten bu yana konuyla ilgili değerlendirmeler sürüyor.
Türkiye’de özellikle “Harp Cerrahisi” alanında yetişmiş hekim sayısı çok az.
Harp Cerrahisi, Türk silahlı Kuvvetleri gibi aralıksız harekât sürdüren bir ordu açısından son derece kritik bir konu zira harp yaralanmaları, günlük yaşamdaki yaralanmalardan farklı özellikler gösteriyor ve bu yaralanmalara müdahale de yine harp cerrahisinin uzmanlık alanına giriyor.
Askeri hastanelerin henüz kapanmadığı dönemde, Çukur Harekâtları sırasındaki çatışmalarda yaralanan güvenlik güçlerine bölgedeki sivil hastanelerde yapılan müdahaleler yetersiz kaldı.
Bunun üzerine Gülhane Askeri Tıp Akademisinden askeri doktorlar bölgeye sevk edildi.
Yine Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de yoğun harekâtlar sürerken, yeterli askeri eğitim almamış sivil hekimlerin çatışma bölgelerine gönderilmeleri de çok akla yatkın değil.
Askeri Hastaneler konusundaki son gelişmeler, Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına soruldu.
MSB kaynakları, “Askeri sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için nasıl bir sistem oluşturulabileceği konusunda Sağlık Bakanlığı ile çalışmalar devam ediyor.” bilgisini verdi.