ASELSAN Kurumsal Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Karataş, TRT Radyo-1’de Belma Şahaner’in hazırlayıp sunduğu ve her cuma yayınlanan “Yerli ve Milli” programına telefon bağlantısıyla konuk oldu.
Karataş, Şahaner’in sorusu üzerine, yakın zamanda Konya’da faaliyete geçen ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikasının, Konya bölgesinde var olan şirketlerin yeteneklerinden azami ölçüde yararlanabilmek amacıyla kurulduğunu belirtti.
Bunu yaparken Konya’daki üniversitelerle tam iş birliği halinde olacaklarını ifade eden Karataş, böylece güçlü bir ekosistem kurmak istediklerini söyledi.
Doç. Dr. Hakan Karataş şöyle devam etti:
“Savunma sanayi için özgün ürünlerin tasarlanacağı bir teknoloji üssü olması için de gayret ediyoruz. Böyle bir hedefimiz de var. Türkiye’de üretilmeyen yeni nesil silahların milli ve yerli olarak geliştirilmesi için yurt içi kaynaklardan önemli bir şekilde faydalanmamız lazım. Özellikle millileştirmenin önemli olduğu bu günlerde, bu adımın ülkemizin ihracatının artması açısından son derece olumlu gelişmeler doğurmasını hedefliyoruz. Sadece ülkemiz için değil, Konya için de. Bu şirketle birlikte Konya bölgesine katkı sağlayacağız ve ülkemize, dost ve müttefik kuvvetlere de güç verecek hem teknolojiye hem de ürünlere ulaşmayı arzuluyoruz.“
ASELSAN Kurumsal Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Karataş, ASELSAN’ın savunma sektörü dışındaki çalışmalarına ilişkin soruları da cevaplandırdı.
ASELSAN’ın 2014 yılından bu yana savunma sanayi dışındaki alanlarda da çözüm geliştirdiğini belirten Karataş, “UGES (Genel Müdür Yardımcılığı’na bağlı ASELSAN Ulaşım, Güvenlik, Enerji, Otomasyon ve Sağlık Sistemleri Sektör Başkanlığı) bünyesinde ulaştırma anlamında çekiş kontrol sistemleri, fren kontrol sistemleri, sinyalizasyon sistemleri üretiliyor. Aslında Milli Trenimizin testleri de bu Genel Müdür Yardımcılığımızda planlandığı gibi sürüyor.” dedi.
Karataş, ASELSAN’ın Milli Sinyalizasyon Sistemi testlerine başladığını, ayrıca demiryolu araçları geliştirmek için piyasadaki uzman firmalarla iş birliğine gittiğini bildirdi.
Milli Elektrikli Tren Projesi, TÜRASAŞ AŞ. tarafından yürütülüyor.
ASELSAN milli treninin Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ile Cer Zinciri Sistemini geliştiriyor.
ASELSAN, geçen yıl trenin merkezi yönetimini sağlayan “beyin” niteliğindeki Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi’ni özgün yazılım, donanım ve algoritmalarla yüksek güvenliği sağlayacak şekilde geliştirmiş, geçen ay da Fransız demiryolu devi ALSTOM ile ürün geliştirmek için sözleşme imzalamıştı.
“Milli Elektrikli Tren Seti Projesi” ilk prototip setinin tasarım ve imalatı geçen ay tamamlanmıştı.
ASELSAN Kurumsal Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Karataş, karayollarında da ülke çapında yaygın bir araç ve plaka tanımlama çalışmalarının olduğunu bildirdi.
Karataş, ayrıca otoyollarda hız denetim sistemi, otoyol ücret toplama sistemleri ile ilgili çalışmaları bulunduğunu belirtti.
Ulaşım dışında sivil alanda el attıkları bir diğer konunun enerji olduğu bilgisini veren Karataş, “Akıllı şebeke ve yenilenebilir enerji alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Hem güneş enerjisi, hem de rüzgar türbinleri ile ilgili çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor” diye konuştu.
Sağlık alanında ise kalp rahatsızlıklarında ameliyat, yoğun bakım ve acil servislerde kullanılan kritik bir cihazla ilgili önemli bir gelişmeyi paylaşan Karataş, “Defibrilatör cihazımız da üretim aşamasına geldi. Ani kalp durmalarında, acil müdahale durumlarında kullanılan bir cihaz” bilgisini verdi.
Pandemi sırasında solunum cihazı sıkıntısını gidermek için Arçelik, Baykar Savunma ve Biosis ile birlikte ventilatör cihazı ürettiklerini anımsatan Karataş, üretimin 15-20 bine ulaştığını kaydetti.
Karataş, MR görüntüleme cihazlarıyla ilgili çalışmalarının da hız kesmeden sürdüğünü ifade etti.