Türkiye’ye Birinci Körfez Savaşı sırasında sağladığı katkı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri tarafından 900’den fazla M60A1 ve M60A3 tankı hibe edildi.
M60A1 tankları 56 ton ağırlığa ve 105 mm top ile 496 kilometre menzile sahip.
56,6 ton ağırlıktaki M60A3 tankında ise 105 mm top var ve bu tanklar da bir depoyla 450 kilometre yol gidebiliyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin modern tank ihtiyaçları doğrultusunda 1996 yılında modern tank projesi başlatıldı.
Bu proje kapsamında Almanya’nın Leopard 2A5, ABD’nin M1A2, Ukrayna’nın T-84 ve Fransa’nın Leclerc tankları incelendi.
Yapılan incelemeler sonucunda yeni bir tank satın alınmasının yerine elde olan tankların modernize edilmesi ve modernizasyonda kazanılacak yeteneklerle yerli ve milli bir tank geliştirmesi kararlaştırıldı.
Bu karar doğrultusuna M60A1 tankı, Israel Military Industries (IMI) tarafından modernize edildi.
Bu modernizasyon ile M60A1 tankı 120 mm topa, rekatif zırha, 1000 beygirlik yeni motora sahip oldu.
Yapılan modernizasyon ile M60A1 tankı M60T (Sabra Mk II ) adını aldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 Ağustos 2016 tarihinde Suriye’nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlattı.
Harekatta elde edilen tecrübeler kapsamında 11 Mayıs 2017 tarihinde ASELSAN ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı (Başkanlığı/SSB) arasında M60T Tanklarının Tanksavar Savunma Yeteneğinin Geliştirilmesi (FIRAT-M60T) Projesi imzalandı.
206 milyon Avro ve 50 milyon TL tutarındaki sözleşme ile ASELSAN, M60T tanklarına PULAT Aktif Koruma Sistemi, YAMGÖZ Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi, TLUS Tank Lazer Uyarı Sistemi entegre etti.
PULAT AKTİF KORUMA SİSTEMİ
Sahip olduğu ileri teknoloji radar ile yöneltilmiş olan tehditleri tespit eden PULAT Aktif Koruma Sistemi, “Fiziksel İmha” (Hard-Kill) yeteneği ile tehdidi platforma çarpmadan önce uygun zaman ve mesafede etkisiz hale getiriyor.
PULAT, 360 derecelik tam koruma kalkanı da sağlıyor.
YAMGÖZ YAKIN MESAFE GÖZETLEME SİSTEMİ
Geliştirilmiş 360 derece yakın mesafe gözetleme sistemi olan YAMGÖZ, lazer uyarı sistemi ile hassas tehdit noktası gösterimi özelliğine sahip.
Tüm uzaktan komutalı silah sistemleri ve atış kontrol sistemleri ile uyumlu olan YAMGÖZ’de termal ve gündüz görüntülerini birleştiren füzyon teknolojisi kullanılıyor.
SARP UZAKTAN KOMUTALI STABİLİZE SİLAH SİSTEM
Hava ve kara tehditleri ile asimetrik tehditlere karşı kullanılan SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi gece ve gündüz gözetleme, hedef tespit-takip imkanı sağlıyor.
Hareket halinde ve hareketli hedeflere atış yapabilen SARP, harici sensörler ve komuta kontrol sistemleri ile entegrasyona sahip.
TLUS TANK LAZER UYARI SİSTEMİ
Ana muharebe tankı ve zırhlı araçlara yönelik lazer tehditlerini kısa süre içerisinde tespit eden TLUS Tank Lazer Uyarı Sistemi, kısa tepki süresi içerisinde karşı tedbir sistemlerini harekete geçiriyor.
Lazer Mesafe Ölçer (LRF), Lazer Hedef İşaretleyici (LD) ve “Laser Beam Rider” (LBR) gibi farklı optik bantlarda yer alan tehditleri algılayabilen TLUS, tehdit bildirimini komuta kontrol sistemi üzerinden gerçekleştiriyor.
“OPERASYONDA YAŞANAN BU DURUM YENİ ENTEGRE EDİLEN SİSTEMLERİN NE KADAR ÖNEMLİ VE HAYATİ OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR“
ASELSAN Dergisinde yer alan bilgiye göre Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatı’na katılan Tank personeliyle, tanklarda yapılan modernizasyona ilişkin görüşmeler gerçekleştirildi.
Görüşmelerden birinde personelin anlattığı bir olay, gerçekleşen modernizasyonun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor:
“Zeytin Dalı Harekatı sırasında, A Birliği, B Tepe Bölgesi’ndeki üs bölgesini işgal etmek üzere saat 22:00 sularında ileri harekatına devam ederken C Birliği de ileri intikaline başlamıştır. İntikal esnasında tankların yakın emniyeti için bir komando kolu görevlendirilmiştir. İntikalin devamında saat 24:00 civarında C Birliği’ne ait M60TM tankı üzerinde bulunan Tank Lazer Uyarı Sistemi (TLUS)’nden ‘KORNET’ tanksavar mühimmatı ikazı alınmış ve tank üzerindeki Sesli Erken Uyarı Sistemi ile gerek tank içindeki personel gerekse de tankın etrafındaki yaya unsurlar ve komando kolları otomatik olarak ikaz edilmiştir. Gelen ikaz üzerine komando kolu derhal tankın etrafından uzaklaşarak hem kendini emniyete almış hem de tanka manevra alanı yaratmıştır. Tank da süratle manevra yaparak en yakın meskûn mahal içerisine gizlenmiş ve TLUS’tan tehdit yönü bilgisi doğrultusunda SARP ile düşman bölgesini ateş altına almıştır (Not: Tanksavar tehdidin bertaraf edildiği sonraki keşif faaliyetlerinde tespit edilmiştir). İntikalin devamında intikal grubu paletli ve yaya kolu olmak üzere ikiye bölünmüş ve Tank, komando kolunu sıçramalarla takip ederek olası başka Tanksavar tehditlerinden de korunarak Üs Bölgesi’ne intikalini emniyetli bir şekilde tamamlayarak görevine devam etmiştir. Operasyonda yaşanan bu durum yeni entegre edilen sistemlerin ne kadar önemli ve hayati olduğunu göstermiştir. ASELSAN’a gerek yurt içinde gerekse de sınır ötesinde bizlere vermiş olduğu destek ve katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunarız.”