Haber: Anadolu Ajansı
ASELSAN Genel Müdürü Akyol, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde düzenlenen “Uluslararası Ekonomi Zirvesi“nde “Değişen Konseptler Işığında Savunma Teknolojilerinin Geleceği” konulu panele katıldı.
ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Ruşen Kömürcü moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Akyol, dünyada geçen yıl sonu itibarıyla 25 trilyon dolar mal ticareti yapıldığını ifade ederek, “Bir taraftan ticaret pastasındaki paylaşım mücadelesi bir taraftan ‘Biz kendimizi koruyacak bir yetkinlik kazanmalıyız’ farkındalığı savunma sanayisini önemli hale getirdi.” dedi.
Ahmet Akyol, “Son dönemde yapılan yatırımlar, buraya harcanan kaynaklar bizi bu yeni atmosferde kendi güçlü ordusu, kendi güçlü ekonomisi, kendi güçlü savunma sanayisi denklemini oluşturabilme potansiyeli sağlıyor.” ifadesini kullandı.
ASELSAN’ın bu sistemin şu anda bayrak taşıyıcısı şirketlerinden olduğuna ve bu çerçevede kapasitelerini geliştirmeye çalıştıklarına dikkati çeken Akyol, şu değerlendirmede bulundu:
“Yapay zekâ eksenli karar verebilen, bunu hiçbir gecikme olmaksızın ‘Military 5G’ diyeceğimiz hızla haberleştirebilen, her bir tehdit setini analiz edip doğru angajmanla, doğru silahla bunu karşılayabilen, katmanlı, farklı sensörlere sahip, farklı silah sistemlerine sahip bir sistemi yeni düzende, yeni dünyada, yeni şekillenen coğrafyada ülkemizin bekası için şu anda yürütüyoruz. Bu yıl daha fazla sayıda alt bileşeni ve sistemini, Çelik Kubbe bileşenini envantere vereceğiz. Projemiz de başarıyla devam ediyor.”
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, geçen yıl 6,5 milyar dolarlık sözleşme imzaladıklarını ve yaklaşık 14 milyar dolar “backlog” hacmine ulaştıklarını belirtti.
Dolar bazında %18 büyümeyle dünyadaki savunma sanayi şirketleri içerisindeki en hızlı büyüyen 10’uncu şirket olmayı başardıklarını söyleyen Akyol, sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için yıllık yaklaşık 250 milyon dolar yatırım, 1000’e yakın ilave nitelikli istihdam, gelirlerin %7’sinin öz kaynaklı Ar-Ge’ye ayrıldığı politikayı kararlılıkla uyguladıklarını anlattı.
Akyol, “Verimlilik artışı, millileşme ve katma değerli ürünlere yönelmeyle ve ciddi yatırımlarla sürdürülebilir büyümeyi devam ettiriyoruz. Geçen yıl millileştirdiğimiz ürünlerin Türkiye’de kalmasını sağladığımız döviz ilk defa 1 milyar dolar sınırına ulaştı. Bununla ASELSAN’da %22 maliyet avantajını ortalamada yakaladık.” dedi.
Büyümeyi, gelişmeyi Avrupa eksenli iş birlikleriyle de taçlandırmak istediklerini dile getiren Akyol, şunları kaydetti:
“Avrupa’da çeşitli ülkelerde birtakım somut işbirliklerini artık müzakere etmeye başladık. ASELSAN’ın geçtiğimiz yılki büyümesi yine ihracat odaklı devam edecek. Bunu biraz Avrupa’yla hızlandırmak istiyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde de yavaş yavaş sonuçlar gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıl yakaladığımız yüksek hacimli, sürdürülebilir büyüme ilk çeyrekte de devam ediyor.”