Mesela Birinci Dünya Savaşı’nda bir İngiliz B11 denizaltısı Çanakkale Boğazı’na sızmış ve Mesudiye Zırhlısı’nı batırmıştı.
ASELSAN, Çanakkale Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümünde “Türkiye’nin ilk ve tek Ufuk Ötesi Sonarı” DÜFAS’ı (Düşük Frekanslı Aktif Sonar Sistemi) tanıttı.
DÜFAS’ta, ASELSAN’ın bugüne kadar elde ettiği teknolojik birikim ve yetenekler kullanıldı.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen, DÜFAS, denizaltılar ve torpidolar gibi su altı tehditlerinin uzun mesafelerden tespit edilmesini sağlıyor.
DÜFAS, derinliği değiştirilebilir aktif ve pasif sonar yetenekleri ve üstün teknolojisi ile Mavi Vatanda Donanmanın gücüne büyük katkı sağlayacak.
İlk ve Tek Çekili Aktif Sonar Sistemi
ASELSAN, DÜFAS’ın yurt içi imkânlarla tasarlanıp üretilen ilk ve tek çekili aktif sonar sistemi olduğunun altını çizdi.
DÜFAS; akustik sinyalleri aktif sonar bileşenleri aracılığıyla yayınlıyor, yayınlanan sinyalin hedeflerden yansımalarını pasif sonar ile toplayarak su altı taktiksel resmi oluşturuyor, uzun menzilde, yüksek doğrulukta, su altındaki tehditlerin tespitini ve takibini sağlıyor.
Sonar Performans Modelleme Kabiliyetine ve bistatik/multi-statik çalışmaya uygun mimariye sahip olan DÜFAS, teknolojisiyle düşman denizaltılarını Türk Donanması için daha düşük bir tehdit hâline getirecek.
Torpidoya Karşı Anında Tedbir
Sistem, denizaltı gibi tehditlerin tespitine ek olarak, pasif sonar modunda ortam gürültülerini dinleyerek torpido gibi tehditlerin de tespitini yapıyor.
DÜFAS aynı zamanda, bir torpido tehdidi algıladığında karşı tedbir ekipmanlarını devreye sokarak, riski ortadan kaldırıyor.