Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve üretilen ANKA, gece ve gündüz her türlü hava şartında keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerini yerine getiriyor.
Türkiye’nin ihtiyacı doğrultusunda 2004 yılının Aralık ayında Özgün TİHA (MALE) Geliştirme Programı Sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşme kapsamında İHA için tasarım çalışmalarına başlandı ve 2007 yılında imzalanan sözleşme değişikliği ile geliştirme çalışmalarına hız verildi.
Bu kapsamda geliştirilen İHA, 2010 Temmuz ayında “ANKA” adını alarak hangardan çıktı ve aynı yılın aralık ayında ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
ANKA, Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV), Gündüz (EO-ElectroOptic) / Kızılötesi (IR-InfraRed) / Lazer Mesafe Bulucu (LRF-Laser Range Finder) & Lazer İşaretleyici (LD-Laser Designator) ve Spotter Faydalı Yükü ile SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü taşıyor.
ANKA Blok A Sistemi müşteri kabul işlemlerini 2013 Şubat’ta tamamladı ve aynı yılın Ekim ayında Hava Kuvvetleri Komutanlığının stratejik ihtiyaçları için ANKA-S projesi sözleşmesi imzalandı.
ANKA Blok B, ilk uçuşunu 2015’in Ocak ayında gerçekleştirirken, aynı yılın Mart ayında ANKA-S’nin sistem detay tasarım fazı tamamlandı ve üretim faaliyetine geçildi.
Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan ANKA, gövde içi yakıt sistemi, kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemleri de barındırıyor.
2016 Mart ayında ANKA Blok B, 26 saat 20 dk havada kalarak ve 30,393 ft irtifaya ulaşarak Türkiye’de İHA sistemi ile yapılmış en yüksek irtifa ve en uzun uçuş sürecini gerçekleştirdi. Ayrıca aynı yılın Nisan ayında ANKA’ya ROKETSAN tarafından üretilen MAM-L güdümlü mühimmatın entegrasyonu yapıldı ve sahada kullanılmaya başlandı.
2017’nin Mart ayında ise ANKA Blok B, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından operasyonlarda kullanılmaya başlandı. Aynı yılın Temmuz ayında ise TÜRKSAT-4B uydusu üzerinden kontrol edilerek Türkiye’de uydudan kontrol edilme yeteneğine sahip ilk İHA oldu.
ANKA-S, 2018 yılının Ocak ayı itibariyle de Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girdi.
ANKA, ilk silahlı operasyonunu 12 Temmuz 2018’de Bingöl’de gerçekleştirdi.
Operasyonda 5 terörist etkisiz hale getirildi.
TUSAŞ Motor Sanayi (TEİ) tarafından tasarlanıp üretilen ilk milli insansız hava aracı motoru TEİ-PD170 ile ANKA, ilk uçuşunu 27 Aralık 2018’de gerçekleştirdi.
Elazığ’da geçen Ocak ayında meydana gelen deprem sonrası, hasar tespit faaliyetlerine havadan destek verdi.
ANKA, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Bahar Kalkanı Harekatında da görev aldı ve ROKETSAN mühimmatları ile tarih yazdı.