TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.) tarafından geliştirilmiş yerli MALE statüsündeki insansız hava aracıdır. ANKA Programı AR-GE serüveninin sonuna yaklaşıyor ve hatta bitti diyebiliriz çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesine sayılı günler var.
Dünya genelindeki orduların sıklıkla önem duyduğu Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı MALE ( Medium Altitude Long Endurance ) sınıfı insansız hava araçlarını (IAI Heron) geçtiğimiz yıllarda malesef ithal ediyorduk. 24 Aralık 2004 tarihinde SSM (Savunma Sanayisi Müsteşarlığı) ve TUSAŞ arasında imzalanan anlaşmayla gündeme gelen Türk insansız hava aracı (TİHA) Programının sonucunda 16 Temmuz 2010 tarihinde ilk yerli ihamız ANKA hangardan çıkmış ve dünyaya tanıtılmıştır.
ANKA, 240 zorlu testi bir bir geçerek bu aşamayı 30 Ocak 2015 tarihinde eksiksiz ve başarılı olarak tamamlamıştır. Yapılan bu testlerde, otomatik kalkış ve iniş, farklı oto pilot modu, iniş modu gibi birçok farklı yönden sınanmıştır ve 0 başarı oranında geri dönüşüm alınmıştır.
Nihayet 30 Aralık 2010’da ilk uçuşunu istemedende olsa meydana getiren ANKA-A, bu esnada 14 dakika havada seyir etmiştir.22 Ekim 2011’de yapılan 5. uçuş denemesinde, 2 saat 15 dakika havada seyir etmiştir ve 6. uçuş testinde ise 6 saat havada seyir halinde bulunmuştur. 18 bin fit irtifaya çıkmayı başarmıştır ve 240 farklı testle denemeye maruz kalmıştır. Uygulanan 240 ayrı testi ve denemeyi başarı ile geçen ANKA-A, ilk olarak Sivrihisar’a oto pilot sistemi ile iniş-kalkış yapmıştır.
ANKA TANITIM GECESİ
Tarihler 30 Aralık 2015’i gösterdiğinde SSM ANKA Blok B modelinin testlerinin başarıyla bittiğiini ve kullanıma hazır durumda olduğunu kamoyuna duyurmuştur. Milli ihamızın ANKA- Blok B modeli füzeler atabilicek şekilde modernize edilmiştir ve envanterimizde 15 adet TUSAŞ üretimi ANKA aktif olarak görev yapmaktadır. 2017 yılının ilk çeyreğinde teslimatı gündemde olan 6 adet ANKA-S’de halihazırda sahip olduğu kabiliyetlere ek uydu üzerinden kontrol edilebilecektir. 2018 yılında envantere giricek olan 4 adet ANKA-S ile birlikte ANKA ailesinin fertleri TSK envanterinde 25 i bulucak.
Haydi gelin hep birlikte gelişiminden övünerek bahsettiğimiz ANKA’nın teknik özelliklerine bir göz atalım:
(ANKA-A, ANKA Blok B)
♦Mürettebat: yok
♦Gövde boyu: 8 m
♦Kanat açıklığı: 17 m
♦Kanat alanı: 13.6 m²
♦Kanat Açıklık Oranı – : 22
♦Toplam Kalkış Ağırlığı: 1.500 kg
♦Yakıt ağırlığı: 250 kg (Dolu Depo)
♦Yararlı Yük Ağırlığı: 200 kg
(ANKA-S)
♦ Diğer teknik özellikleri önceki modellerle aynıdır.
♦ Uydu üzerinden kontrol (SATCOM TÜRKSAT 4B ANKA-S ile gelicek özellik)
♦ Telsiz rölesi
♦ Kriptolu veri linki
♦ Tamamen milli uçuş kontrol bilgisayarı
♦ Yüksek çözünürlüklü milli tasarım EO/IR kamera
♦ 4 Cirit ve 2 UMTAS(ROKETSAN Üretimi)
Bir adet Thielert Centurion 2.0 adlı dört silindirli, turbo dizelmotoru kullanılan ANKA performans olarak, azami saniyede 217 km’ye çıkabiliyor ve 75 knot’luk bir olağan seyir hızına ulaşabiliyor.30.000 fit servis irtifası olan, 24 – 32 saat aralıklarında havada kalabilme kabiliyetine sahip ANKA’nın 200 km harekât yarıçapı buluyor. Aselsan sar radar sistemine sahiptir.
Teknik özellikleri ve performans bakımından yüksek kapasiteye sahip araç, silahlı kuvvetlerinin stratejik gözdesi haline haline gelmiştir.