Pars III 6×6 Taktik Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracı.
Pars, adını bir zamanlar Anadolu’da yaşayan sessiz, çevik ve yırtıcı bir leopar türünden alıyor.
FNSS tarafından, düşük ve yüksek yoğunluklu muharebe alanlarında kullanım için tasarlandı, geliştirildi ve üretildi.
Pars III 6×6, sahip olduğu özelliklerle kullanıcısına stratejik avantajlar sunarken, en gelişmiş teknolojileri de bünyesinde barındırıyor.
Azami yükle 25 ton ağırlığa ulaşan araçta dizel motor var.
Saatte 100 km hıza ulaşabilen Pars 6×6, motor yerleşimi ve gözetilen dengeli tasarım sayesinde, birbirine çok yakın aks yüklerine sahip.
Bu tasarım yaklaşımı araca gevşek ve yumuşak zeminde dahi rahat hareket edebilme, yüksek hızlarda artan yol tutuşu ve kısa frenleme mesafesi gibi kabiliyetleri kazandırıyor.
Aracın aksları gerektiğinde kilitlenebiliyor.
Merkezi teker şişirme sisteminin yeteneği, farklı arazi koşullarında sürücüye lastik basınçlarını ayarlama imkânı veriyor.
SINIFININ EN YÜKSEK TEKER GEZİNME HAREKETİNE VE EN DÜŞÜK DÖNÜŞ YARIÇAPINA SAHİP
Pars III 6×6’nın sınıfındaki en yüksek teker gezinme hareketine sahip tam bağımsız hidropnömatik süspansiyon sistemi, farklı yol koşullarında en iyi yol tutuşunu sağlıyor.
Birinci ve üçüncü akstan dönüş sistemi ile PARS III 6X6, sınıfındaki en düşük dönüş çapına da sahip.
Yüksek hızlarda üçüncü akstaki yönlendirme sistemini kilitleme özelliği, ABS sistemi ve şanzıman freni, sürüş güvenliğini arttıran özellikler arasında yer alıyor.
Aracın ön kısmında bulunan iki kişilik sürücü kabini ve 180° yatay görüş açısı, yüksek sürüş güvenliği ve konfor sağlıyor.
PATLAMAYA VE DELİNMEYE KARŞI ÖZEL YAKIT TANKLARINA SAHİP
Geniş cam periskopları, aracın ön ve arkasında konumlanmış gece ve gündüz kameraları, sürücü ve komutana daha geniş görüş alanı veriyor.
Azami 9 personelin yerleştirilebildiği araçta kapı-kapaklar, personel koltukları, silah tutucuları ve iç aydınlatma elemanları araç personelinin de konforunu sağlayacak şekilde tasarlandı.
800 km üzerinde menzili olan PARS III 6X6, patlamaya ve delinmeye karşı özel önlemler alınmış yakıt tanklarına sahip.
Araçta acil durumlara karşı zırh altında yedek yakıt tankı mevcut.
ÖZEL İKLİMLENDİRME SİSTEMİ İLE DONATILDI
Tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler, patlak lastikle yol alabilme imkânı sağlıyor.
Aracın gövde formu, taban plakaları ve araç için özel geliştirilen mayın korumalı koltuklar, personeli yüksek seviyeli mayın tehdidine karşı koruyacak şekilde tasarlandı.
PARS III 6X6, koruma seviyesi ile hem personel taşıma amacıyla üretilen mayın korumalı kamyonların koruma seviyesine sahip hem de modern bir zırhlı muharebe aracından beklenen kabiliyetleri bünyesinde bulunduruyor.
PARS III 6×6’da araca entegre edilmiş iklimlendirme sistemi de var.
Bu sistemin benzerlerinden en büyük farkı, çöl koşullarında bile, aracın iç ortam sıcaklığını +25 °C seviyesinde tutabilmesi.
Pars III 6×6 kara, hava (C130 nakliye uçağı), deniz ve demir yolu ile taşınabiliyor.
“ARAÇTA ‘DÜNYADA İLK’ OLAN BAZI ÖZELLİKLER VAR“
Pars 6×6’nın özel versiyonlarından Pars 6×6 Mayına Karşı Korumalı Aracın (MKKA) ilk montajı 19 Temmuz 2020 tarihinde Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katılımı ile gerçekleştirilmişti.
Daha fazla korumaya sahip olan araç bazı farklılıklar da barındırıyor.
Prof. Dr. İsmail Demir, araçta dünyada ilk olan bazı özelliklerin var olduğunu belirtmişti.
PROF. DR. İSMAİL DEMİR – SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI
“Bu anlamda, ‘dünyada ilk’ dediğimiz bazı özelliklere de sahip ve bu sebeple de ihracat anlamında önemli bir potansiyele sahip olacağını düşünüyoruz.“
Prof. Dr. İsmail Demir’in verdiği bilgiye göre, çok geniş kabiliyetlere sahip olacak Pars 6×6 MKKA’nın ilk teslimatı, gelecek yıl yapılacak.
FNSS Türk Silahlı Kuvvetlerine ilk etapta 12 adet araç teslim edecek.