Amaç, gerçek harekâta benzetilmiş bir ortamda, pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekâta yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekât usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekât şartlarında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması.
Anadolu Kartalı eğitimleri her yıl millî ve/veya uluslararası olarak, Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki “Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi”nde icra ediliyor.
Eğitimlerin yapıldığı alan, Tuz Gölü’nden Akdeniz’e kadar olan 300×400 kilometrelik çok geniş bir alanı kapsıyor ve kara birlikleri ile Akdeniz’deki gemiler de eğitimlere iştirak ediyor.
Bu etkinlik, “Eğitim” dışında çok kritik konuları da barındırıyor.
Türk savunma sanayisinin geliştirdiği pek çok ürün bu geniş sahada ve zaman zaman da eğitimler sırasında test ediliyor.
Bu yıl 21 Haziran’da başlayan ve 2 Temmuz’a kadar sürecek eğitime Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanı sıra Azerbaycan, Pakistan, Katar Hava Kuvvetleri ve NATO AWACS unsurları da katılıyor.
Eğitimlerde Bangladeş, Belarus, Bulgaristan, Burkina Faso, Gürcistan, Irak, İsveç, Kosova, Lübnan, Macaristan, Malezya, Nijerya, Romanya, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Japonya ise gözlemci statüsünde yer alıyor.
Eğitimler kapsamında icra edilen görevlerin eş zamanlı veya çok kısa sürede değerlendirilmesi maksadıyla kullanılan Hava Muharebesi Gösterim Sistemi (Air Combat Maneuvering Instrumentation-ACMI) ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi gibi eğitim yardımcıları da dikkate alındığında katılımcı unsurlara harbe hazırlık seviyelerini artırdıkları ileri seviye bir müşterek eğitim ortamı sunuluyor.
Daha önce yurt dışından alınan ACMI sistemini bir Türk firması olan SDT (Space and Defence Technologies / Uzay ve Savunma Teknolojileri) tamamen milli imkânlarla geliştirdi ve eğitime katılan Türk savaş uçaklarına bu sistem entegre edildi.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, dünyada benzer imkânlara sahip üç taktik eğitim merkezinden biri; Avrupa’da ise tek taktik eğitim merkezi.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nin kuruluşundan bugüne kadar 15 ülke katılımıyla 24 dönemi uluslararası, 19 dönemi millî olmak üzere toplam 43 eğitim dönemi uygulandı ve yaklaşık 24 bin sorti uçuldu.