Anadolu Ankası tatbikatları, 2009 yılından bu yana, gerçeğe yakın harekât ortamında “Personel Kurtarma Görev Kuvveti” unsurlarının eğitimi ile bugünün ve geleceğin muharebe sahasının gerekli kıldığı tecrübe seviyesini artırmak amacıyla icra ediliyor.
Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üssü’nde 2012 yılına kadar “Millî” nitelikte yapılan tatbikat, bu tarihten itibaren millî ve uluslararası olmak üzere yılda iki dönem halinde gerçekleştiriliyor.
Uluslararası Anadolu Ankası 2024 tatbikatına Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Katar, Polonya, Slovakya, Romanya ve Suudi Arabistan fiili olarak; Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Etiyopya, Kırgızistan, Kore Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Libya, Malezya, Mısır, Moğolistan, Portekiz, Ürdün, Tunus ve Umman ise gözlemcileriyle katıldı.
Tatbikatın 16 Mayıs’taki seçkin gözlemci günü, Anadolu Kartalı Eğitim merkezindeki bilgilendirme toplantısıyla başladı.
Hava araçları statik park sahasının gezilmesinin ardından tatbikatın icra edileceği 3’üncü Ana Jet Üssü Atış Sahası’na geçildi.
Senaryo kapsamında ilk olarak F-16’lar düşmana ait park sahasını bombaladı.
Bombalamayı tamamlayan uçaklar geri dönerken, düşman tarafından ateşlenen SA-7 füzesi ile bir F-16 vuruldu.
Uçağın pilotu, fırlatma koltuğu ile uçaktan atladı ve paraşütle iniş yaptı.
Bölgedeki JTAC personeli (Joint Terminal Attack Controller/İleri Hava Kontrolörü-Yakın hava desteği ve diğer ilgili hava operasyonları ile uğraşan ve savaş uçağının yapması gereken eylemleri yönlendiren belirli bir pozisyonda bulunan nitelikli personel) SA-7’nin koordinatlarını Katar Emirliği Hava Kuvvetleri bağlısı TB-2 SİHA’ya aktardı.
TB-2 SİHA, MAM-C Hassas Güdümlü Mühimmat ile SA-7’yi vurarak etkisiz hâle getirdi.
JTAC, F-16’larla da temas kurarak düşman konvoyunu rapor etti.
Düşman konvoyunun yakınlarına top atışı yapılarak konvoy durduruldu.
Ardından, düşman konvoyu içinde yer alan terör örgütü elebaşısını almak için bölgeye bir helikopter paketi yönlendirildi.
Pakette yer alan helikopterlerden iki Apache, bölgede bulunan diğer tehditleri ateş altına alarak yok etti; ayrıca bölgedeki iki ayrı konvoyu da vurdu.
İçinde Özel Kuvvetler Personeli bulunan helikopterler, Fast Rope (Halatla iniş) yöntemiyle bölgeye indi.
Düşman unsurlar, helikopter paketine taciz ateşi açtı.
Bunun üzerine helikopterler bölgeden ayrıldı ve F-16’lar, taciz ateşinin yapıldığı bölgedeki iki ayrı hedefe aynı anda birer MK-82 bombası bıraktı.
Düşman unsurların imha edilmesi ve F-16’ların bölgeden ayrılmasının ardından helikopter paketi, yerde bırakmak zorunda kaldığı personeli almak üzere tekrar bölgeye gitti.
T-129 Atak taarruz, tektik keşif helikopterleri, bölgedeki diğer düşman unsurlara taarruz etti ve helikopter paketine yakın hava desteği sağladı.
Paketteki helikopterler yerde kalan ekibi almak üzere iniş yaptığında düşman unsurlardan tekrar taciz ateşi geldi.
Helikopterler yerdeki ekibin tamamını alamadan bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldı.
JTAC, F-16’larla temas kurarak düşmana ait 4 hedefin koordinatlarını ve türlerini bildirdi.
İki adet F-16, toplam 8 adet MK-82 bombasıyla hedefleri imha etti.
Atak helikopterler desteğinde tekrar bölgeye gelen helikopter paketi, yerde kalan personeli alarak bölgeyi terk etti.
Tatbikat, filli olarak katılan ülkelerin bayraklarını açan paraşütçülerin bir C-17 nakliye uçağından atlayışı ve yere inişi ile sona erdi.
Tatbikatın ardından 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığına geri dönüldü ve Türk Yıldızları Hava Akrobasi Ekibi’nin gösterisi izlendi.
Seçkin Gözlemci günü etkinlikleri Arnavutluk Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ferdinant DIMO, Moğolistan Hava Kuvvetleri Komutanı Albay Ganbat TURUU ve Türk Hava Kuvvetleri Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral İsmail GÜNEYKAYA da izledi.
Tatbikata Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığından 4 adet F-16 savaş uçağı, 1 adet E-7T Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı, 1 adet CN-235 nakliye uçağı, 1 adet ANKA-S S/İHA, 2 adet AS-532 Cougar helikopter, bir adet T-70 genel maksat helikopteri, iki Muharebe Arama Kurtarma timi ve bir İleri Hava Kontrolörü timi;
Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 adet As-532 Cougar helikopter, 2 adet T-129 Atak taarruz, taktik keşif helikopteri, 1 İleri Hava Kontrolörü timi;
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 SAT görev timi;
Özel Kuvvetler Komutanlığından 1 adet S-70 helikopteri ve Özel Kuvvetler timi;
Jandarma Genel Komutanlığından 1 adet S-70 helikopteri ve 2 JÖAK timi;
Azerbaycan’dan 2 adet SU-25 savaş uçağı, iki Muharebe Arama Kurtarma timi;
Katar’dan 2 adet NH-90 helikopteri, 2 adet AH-64 Apache helikopteri, 2 adet AW-139 helikopteri, 2 adet TB-2 S/İHA ve 1 adet C-17 nakliye uçağı;
Polonya’dan 2 İleri Hava Kontrolörü timi;
Romanya’dan 2 adet IAR-330 helikopteri, 1 Muharebe Arama Kurtarma ve 1 İleri Hava kontrolörü timi;
Suudi Arabistan’dan 1 Muharebe Arama Kurtarma ve 1 İleri Hava Kontrolörü timi katıldı.