Amerikan Senatosu, Rusya’dan S-400 aldığı gerekçesiyle Türkiye’ye CAATSA kapsamında yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı kabul etti.
Önceki gün de Temsilciler Meclisinden geçen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası NDAA’ya 13 senatör “hayır”, 84 senatör “evet” oyu verdi.
Böylece Temsilciler Meclisinde olduğu gibi, Senatoda da Başkan Donald Trump’ın vetosunu aşabilecek 2/3 çoğunluk sağlanmış oldu.
ABD savunmasına 2021 için 740 milyar dolar tahsis edilmesini öngören yasa, imzalanmak üzere Başkan Trump’a gönderildi.
Daha önce Bloomberg’de çıkan haberde, Trump’ın yasayı imzaladığı ileri sürülmüştü.
Reuters Haber Ajansı da ABD’nin yaptırımlarının hedefinin Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir olduğunu iddia etmişti.
Trump daha önce yasayı veto edeceğini açıklamıştı.
Kongre’de 2/3 çoğunluk sağlandığından, Trump’ın veto tehditi kırılmış oldu.
Trump’ın 1 ay içinde Türkiye’ye karşı 12 yaptırımdan en az 5’ini seçmesi gerekiyor.
Bu seçenekler şöyle:
- ABD Başkanı ABD Eximbank’ı (ithalat-ihracat bankası), yaptırım uygulanan kişinin ülkeden mal ve hizmet ithal etmesiyle ilgili sigorta ve garanti edinimi ile kredi uzatımı konularında onay vermemesi için yönlendirebilir.
- ABD Başkanı ABD hükümetine, yaptırım uygulanan kişinin ülkeden herhangi bir dayanıklı mal veya teknoloji ithal etmesine izin verecek lisans veya yetki belgesi vermemesi yönünde direktif verebilir. Bu maddenin kapsamına askeri mühimmat ve nükleer bağlantılı malzemeler de giriyor.
- ABD Başkanı, ABD’deki finans kurumlarına yaptırım uygulanan kişiye kredi vermeme yönünde direktif verebilir. Buna göre, yaptırım uygulanan kişi ABD’den toplamda en fazla 10 milyon dolar kredi kullanabilir.
- ABD Başkanı, uluslararası finans kuruluşlarındaki (IMF, Dünya Bankası gibi) ABD’li üst düzey yöneticilere, yaptırım uygulanan kişiye kaynak aktarılmaması için görüş bildirmeleri veya bu kuruluşların, yaptırım uygulanacak kişinin faydasına olabilecek kredi verme kararlarına karşı oy kullanmaları yönünde direktif verebilir.
- Yaptırım uygulanan taraf finans kurumuysa, bu kurumun ABD piyasasındaki işlemleri kısıtlanırken, ABD devlet tahvillerine erişimi engelleniyor.
- ABD yönetimi yaptırım uygulanan kişiden mal ve hizmet tedarik etmeyi durdurabilir.
- ABD Başkanı, ABD’nin yetki alanı dahilinde, yaptırım uygulanan kişinin faydasına olacak herhangi bir döviz alım-satım işlemi yapmasını engelleyebilir.
- ABD Başkanı, ABD’nin yetki alanı dahilinde, yaptırım uygulanacak kişinin faydasına olacak bir ödeme veya kredi aktarımının finansal kuruluşlar arasında veya finansal kuruluşlar aracılığıyla ya da finansal kuruluşlara yapılmasını engelleyebilir.
- Yaptırım uygulanan kişinin ABD’de mülk edinmesi ve bir mülkle ilgili her türlü işlemi yapması engellenebilir.
- ABD Başkanı, ABD’li bir kişi veya kurumun yaptırım uygulanan tarafa yatırım yapmasını veya her türlü tahvil ürünü almasını engelleyebilir.
- ABD Başkanı, ABD Dışişleri Bakanlığı’na, kapsamı Başkan tarafından belirlenmek üzere yaptırım uygulanan tarafla ilgili kişilere vize kısıtlaması getirmesi için direktif verebilir. Başkan ABD İç Güvenlik Bakanlığına bu kişilerin ülkeden çıkarılması talimatını da verebilir.
Senatonun kabul ettiği NDAA yasasında, Türkiye’nin yanı sıra, Rusya’nın Kuzey Akımı 2 projesi ve Türk Akımı’na da yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.