Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, medyaya kapılarını ilk defa açan ROKETSAN tesislerinde gazeteci Ceyhun Bozkurt ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar’ın sorularını yanıtladı.
M5 Dergisi tarafından yapılan röportajda Prof. Dr. İsmail Demir, gündeme dair önemli konulardan bahsetti ve bazı yeni gelişmeleri aktardı.
Savunma Sanayii Başkanı, Altay Ana Muharebe tankı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Altay’ın seri üretime girdiğini açıklayan Prof. Dr. Demir, “Böyle bir şeye neden dün başlanmadı diye sorulabilir. Bir üretim tesisi kurmaya başlayacaksınız ve bunun devamında beş adet ürettim, üç yıl bekledim olmasın diye bir süreç koyuluyor.” dedi.
Seri üretim, yurt dışından hazır alınan motorlar ile gerçekleştiriliyor.
Prof. Dr. Demir, geçtiğimiz aylarda motor konusunda ilk başlarda hazır motorların kullanılacağını, sonrasında ise yerli motorların üretim aşamasında entegre edileceğini söylemişti.
“HİSAR-O SURİYE’DE GÖREVDE”
Prof. Dr. İsmail Demir, Hisar-O (orta menzilli) hava savunma sisteminin Suriye’de kullanıldığını belirtti.
Savunma Sanayii Başkanı “Menzil dolayısıyla HİSAR-O’nun daha etkili olacağı görüşü daha ağır bastığı için Suriye’de kaydırma yapıyoruz. Biz falanca sistemi şuraya koyduk, yarın kim gelirse vururuz demeyelim de herkes, harekete geçeceği gün öğrensin” dedi.
“SSB BÜNYESİNDE YÜRÜYEN PROJE BÜTÇESİ 60 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE”
Prof. Dr. İsmail Demir, Türk savunma sanayinin ulaştığı noktayı sayılarla örnek vererek anlattı.
Dünyada, savunma sanayi sektöründe ilk 100’de 5 Türk şirketinin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Demir bunun 6’ya çıkacağını söyledi.
Prof. Dr. Demir, şu anda SSB bünyesinde yürüyen proje bütçesinin 60 milyar doların üzerinde olduğunu aktardı.
Prof. Dr. İsmail Demir “İhracat 10 yıl önce yıllık 250 milyon dolar civarındaydı. Şu anda yıllık 3 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Firma sayımız on yıl önce 50 civarında idi, şimdi ise 1500-1600 civarında savunma sanayi firması var ekosistem içerisinde. Bu arada ciromuz 12 milyar doları buluyor bütün savunma sektörünü hesaba kattığımızda. Buradaki rakamlar önemli.” dedi.
Röportajın tamamını M5 Dergisinin YouTube kanalından izleyebilirsiniz.