Kara Kuvvetleri Komutanlığının modern ana muharebe tankı ihtiyacının karşılanması amacıyla 30 Mart 2007’de Milli Tank Üretim Projesi başlatıldı.
ALTAY tankının 15 Ocak 2009 tarihinde başlayan tasarım ve prototip sürecinin ana yükleniciliğini Otokar firması üstlendi. Bu kapsamda Otokar, 4 adet ALTAY tankı prototipi üretti.
Adını Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir’e ilk giren 5. Süvari Kolordusu komutanı Fahrettin Altay’dan alan ALTAY tankı için Savunma Sanayii Başkanlığı ile BMC arasında 9 Kasım 2018 tarihinde ALTAY Seri Üretim Projesi imzalandı.
Proje kapsamında ALTAY Tankında kullanılacak sistemlere ilişkin ise BMC ile ASELSAN arasında IDEF 2019 Savunma Sanayi Fuarında ALTAY Seri Üretim Projesi Alt Sistemler Sözleşmesi imzalandı.
840.986.250 Avro bedele sahip sözleşme, ASELSAN tarihindeki çok yüksek bedelli sözleşmelerden biri.
İmzaladığı sözleşme ile ana muharebe tanklarına yönelik tüm görev donanımlarını ve yazılımlarını kendi imkanlarıyla geliştiren ve entegre edecek olan ASELSAN, dünyada bunu gerçekleştirebilecek tek firma konumuna geldi.
ASELSAN, azami performans, lojistik birliktelik ve görevde kalma süresinin yüksek tutulmasını temel tasarım kriteri olarak ele alıyor.
ALTAY Tanklarında yer alacak ASELSAN Sistemleri şu şekilde:
• Tank Atış Kontrol Sistemi
• Tank Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi
• Uzaktan Komutalı Silah Sistemi
• AKKOR Aktif Koruma Sistemi
• Tank Sürücü Görüş Sistemi
• Tank Lazer Uyarı Sistemi
• Muharebe Sahası Tanıma Tanıtma Sistemi
• Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi
Tank Atış Kontrol Sistemi
Sistem, nişancı ve komutana gece ve görüşün sınırlı olduğu (toz, duman, yangın) muharebe sahası koşullarında ve hareket halinde uzun mesafeden tespit/teşhis/tanıma ile atış yeteneği kazandırıyor.
En düşük seviyede hata oranı ve asgari onarım zamanına sahip sistem, pasif termal görüntüleme işlemi ile düşman tarafından tespit edilmeden gözetleme ve atış yapmayı mümkün kılıyor.
Tank Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi
ALTAY tankının dahili ve harici haberleşme ve komuta kontrol ihtiyacını karşılayan sistem, diğer elektronik alt sistemler ile entegreli bir şekilde çalışıyor.
Tabur seviyesindeki tüm unsurlar tarafından üretilecek sayısal bilgiden sayısal ağ yapılanması yolu ile istifade edilmesini sağlıyor.
Taktik durum farkındalığı, lojistik durum takibi, harekât plan, emir ve tatbik krokiler ile askeri rapor ve mesajların hazırlanması gibi temel özelliklere sahip sistem, askeri muhabere ve komuta kontrol donanımları ve diğer taktik saha komuta kontrol sistemleri ile entegre bir şekilde görev yapıyor.
Uzaktan Komutalı Silah Sistemi
ALTAY tankında SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi kullanılacak.
Asimetrik tehditlere karşı tasarlanan SARP, gece ve gündüz gözetleme, hedef tespit ve takip imkanı sağılıyor.
SARP, hareket halinde ve hareketli hedeflere atış yapabilirken, balistik hesaplama ve mesafe ölçme sistemine de sahip.
AKKOR Aktif Koruma Sistemi
ALTAY tankında kullanılmak üzere geliştirilen Aktif Koruma Sistemi (AKKOR), 360 derecelik tam bir koruma kalkanı oluşturuyor.
İleri teknoloji radarı ile üzerine gelen roket veya tanksavar füzesini çok kısa bir süre içerisinde algılayarak tehdidin en yakın olduğu anda patlayarak etkisiz hale getiriyor.
Tank Sürücü Görüş Sistemi
Ana muharebe tankları için tasarlanan sistem, sürücüye gece ve gündüz koşullarında üstün görüş kabiliyeti kazandırıyor.
ADiS, termal ve CCD kameralardan oluşan kompakt sistem, termal kameraları sayesinde sis, toz, duman gibi her türlü koşulda sürücüye durumsal farkındalık sağlıyor.
Tank Lazer Uyarı Sistemi
Sistem, ALTAY tankına yönlendirilmiş olan lazer tehditlerini kısa bir süre içerisinde tespit ve teşhis ederek karşı tedbirlerini harekete geçiriyor.
Lazer Mesafe Ölçer , Lazer Hedef İşaretleyici ve “Laser Beam Rider” gibi tehditlere karşı algılama yapan sistem, tehdidin geliş açısını, tehdit sınıfını ve kimlik bilgilerini operatöre bildiriyor.
Muharebe Sahası Tanıma Tanıtma Sistemi
Muharebe sahasındaki dost birliklerin yanlışlıkla vurulmasını önleme amacıyla geliştirilen sistem, karadan karaya tanımlama yapmak için kullanılıyor.
İşlemci Birimi, Uzak Komuta Birimi, Sorgulayıcı RF Birimi ve Anteni, Cevaplayıcı RF Birimi ve Anteninden oluşan sistem -40 ile +55 derece arasında çalışabiliyor.
Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi
Geliştirilmiş 360 derece yakın mesafe sistemi, yeni nesil soğutmasız LWIR bant termal görüntüsü alabiliyor.
Yüksek kalitede gündüz kamera görüntüsü de alabilen sistem, sıfır gecikme ile gerçek zamanlı gözetlemeye imkan sağlıyor.
Sistem, harekete duyarlı hedef tespiti de yapabilirken, füzyon teknolojisi sayesinde çoklu bantta eş zamanlı gözetleme imkanı sağlıyor.