Terörle mücadeleyi aralıksız sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri, envanterindeki yerli ve milli üretim insansız hava araçlarına, STM’nin geliştirerek IDEF2017’de tanıttığı kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemlerini ekleyerek daha da güçlenmeyi planlıyor.
Alpagu, Kargu ve Togan… Türkiye’nin ilk milli kamikaze ve gözetleme dronları. İsimlerini öz Türkçe’deki askeri simgelerden alan bu suikastçı dronlar, şanlı ordumuzun terörle mücadele operasyonlarının en kritik ekipmanlarından biri olacaklar. Sahip oldukları üstün taktik özellikleri ve yapay zekâları sayesinde düşman unsurlarına sürü halinde saldıracak, yerden bağımsız operasyonlar düzenleyecekler. Suikast dışında, saldırı anında karşılık vermek, sadece personeli değil silah ve mühimmatını da yok etmek gibi misyonlar da üstlenecekler. Tasarım, mühendislik ve imalat alanında tamamen yerli olan dronlarda, yine yerli, küçük, hassas ve patlayıcı etkisi güçlü mühimmat kullanılacak. (IDEF2017’de tanıtılan ilk versiyonlarının üzerinde anti personel mühimmat vardı. Fakat STM Genel Müdürü Davut Yılmaz yaptığı açıklamada, geliştirilen versiyonlarda mühimmatın değişeceğini, kamikaze dronlarda kullanılacak güdümlü mühimmat üzerine MKE’nin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.)
Otonom Taktik Sabit Kanatlı Kamikaze: ALPAGU
Öz Türkçe’de “tek başına düşmana saldıran yiğit” anlamı taşıyan Alpagu, asimetrik harp ve anti-terör alanlarında güvenlik güçlerinin en etkili silahlarından olacak. Özel tasarımı sayesinde oldukça hafif ve kompakt bir düzeneğe sahip olup, 45 saniye gibi kısa bir sürede hazır hale geliyor ve tek er tarafından da kolaylıkla kullanılabiliyor. Manuel olarak kullanılabilmesinin yanında otonom hassas vuruş yeteneğine de sahip. Eş zamanlı görüntü aktarımı sağlayarak hem kamikaze görevlerinde hem de keşif görevlerinde kullanılacak olan suikast dronu, taşıdığı patlayıcıyı sahada başka bir patlayıcı ile değiştirebiliyor. Kargu ve Togan’dan farkı ise sabit kanatlı olması ve kendine has lançer düzeneği ile fırlatılabilmesi.
Alpagu’nun Teknik Özellikleri
Menzil: 5 km
Görev Süresi: 10 dakika
Azami İrtifa: 400 metre
En Yüksek Hız: 80 km/saat
Ölçüler: 125 mm x 65 cm
Ağırlık: 3.700 gram
Döner Kanatlı Kamikaze: KARGU
İsmi öz Türkçe’de “dağ doruklarında düşmanı gözetlemek için inşa edilen kule” ve “atmaca” anlamına gelen Kargu, yüksek performanslı hareket kabiliyeti ve hareketli hedeflere yönelik imha edici özelliği ile öne çıkıyor. Keşif, gözetleme ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirme, gömülü ve gerçek zamanlı nesnelerin tespiti, teşhisi ve takibi gibi amaçlar için tasarlanan döner kanatlı kamikaze, lazer mesafe bulucu, görev iptali, acil imha gibi özelliklere de sahip. Alpagu’da olduğu gibi, arazide kolayca mühimmat değişikliği yapabiliyor. Otonom veya uzaktan kumanda ile tek er tarafından kontrol edilebiliyor. Hem gece hem de gündüz operasyonlarında etkin olarak kullanılabiliyor.
Kargu’nun Teknik Özellikleri
Menzil: 5 km
Görev Süresi: 10 dakika
Azami İrtifa: 1000 metre
En Yüksek Hız: 72 km/saat
Ağırlık: 6.285 gram
Gözetleme Maksatlı Kamikaze: TOGAN
STM’nin bir diğer ürünü Togan ise, ismini “keskin gözleri ile nitelikli gözlem yapabilen, güçlü kanatlarıyla havada daireler çizebilen kuş türü” olan doğandan alıyor. 30 kat optik yakınlaştırma özelliği sayesinde keşif ve gözetleme görevlerinde üstün başarı sağlıyor. Yapay zekâ algoritmalarının en yoğun şekilde kullanıldığı drone olan Togan, hareketli veya hareketsiz hedefi kendisi tespit edip takip ediyor, rotayı kendisi belirliyor ve kamikazelerle iletişime geçerek onların hedefe gitmesini sağlıyor. Diğerleri gibi tek er tarafından kısa sürede kolayca kullanıma hazır hale getirilerek gece ve gündüz operasyonlarında kullanılabiliyor. Havada kalma süresi ise 40 dakika.
Sürü zekasının ilk milli örneğini teşkil etmek üzere bu drone grubunun, çoklu drone harekâtı yapacak şekilde kullanılması planlanıyor. Örneğin, birkaç tane gözcü Togan araziye salındığında, yerden hiçbir şekilde müdahale olmadan, onlar kendi aralarında görev paylaşımı yapacaklar. Biri birliği gözetlerken diğeri yola bakacak, öteki de arkayı kollayacak. Bir yandan da potansiyel bir tehdit unsuru tespit ettiklerinde Alpagu veya Kargu’ya haber verecekler. Onlar da gidip hedefi yok edecek.
Yakın zaman içinde seri üretime başlanması düşünülen dronların, 2018’in başında göreve hazır hale gelerek Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılması bekleniyor.